Automatizácia bývania pre náročných

27. 08. 2019 Zdieľať

Praktická digitalizácia a automatizácia v domácnostiach má čoraz viac svojich zástancov. Nielen pre energetickú efektívnosť a znižovanie nákladov, ale aj pre vysokú úroveň pohodlia, ktorú moderné automatizačné systémy poskytujú. Veď kto by si nezvykol namiesto chodenia od okna k oknu, k termostatu v každej miestnosti, na inteligentný ovládač, z ktorého možno ovládať všetky súčasti naraz.

Jedným ovládačom je možné ovládanie žalúzií, vetrania, kúrenia, chladenia, až po osvetlenie. Tie inteligentnejšie systémy pre náročnejších zregulujú teplotnú a svetelnú pohodu u vás doma automaticky v súlade so zmenou vonkajšieho prostredia. Chod jednotlivých subsystémov tiež zladia tak, aby bola prevádzka domácnosti čo najefektívnejšia. 
 
Moderné systémy na trhu umožňujú záujemcom veľký výber. Záleží len na samotných staviteľoch či kupujúcich nového bývania čo si z nich vyberú. V súčasnosti sa do popredia dostáva najmä regulácia systémov HVAC – teda kúrenia, ventilácie a chladenia. Pričom ide zväčša o digitálne riadenie každého subsystému samostatne. Existujú však nadradené automatizačné riešenia, ktoré sú schopné jednotlivé systémy domácnosti navzájom prepojiť a regulovať pripojené zariadenia v rámci jedného celku tak, aby sa dosiahla maximálna účinnosť pri súčasnom znižovaní nákladov na prevádzku. Tak napríklad sa automaticky zreguluje osvetlenie podľa vonkajších podmienok detekovaných meteostanicou, môže sa znížiť intenzita vnútorného osvetlenia v nočnom režime (napríklad v prechodových zónach sa rozsvieti iba na 20% výkonu), alebo sa zapne „odchodové“ útlmové tlačidlo, či simulácia prítomnosti pri dlhodobých odchodoch.
 

Automatizácia bývania pre náročných

2462553

 
K najkomplexnejším automatizačným riešeniam, ktoré zároveň dokáže riadiť viac než len systémy HVAC patrí ClimaEco od ABB. Jednotlivé subsystémy spája do jedného celostného riešenia na báze štandardizovanej technológie KNX. 
 
ClimaECO od ABB ponúka ovládanie všetkých potrebných funkcií v miestnosti. Nielen vetranie, kúrenie, chladenie ale aj osvetlenie či tienenie. Ovládacie prvky sú dostupné pre ventilátory, radiátory, podlahové kúrenie a stropné chladenie, vo viacerých prevedeniach – so snímačom teploty, s integrovaným termostatom, snímačmi CO2 alebo relatívnej vlhkosti.
 
V prípade, že už využívate inteligentnú elektroinštaláciu ABB i-bus® KNX, vašu domácnosť môžete pozdvihnúť na vyššiu úroveň automatizácie prostredníctvom riešenia ClimaECO. S ním bude vaše bývanie hospodárnejšie, udržateľnejšie a pohodlnejšie. 
 
S ABB ClimaECO dosiahnete v domácnosti až 30 percentnú úsporu energie, jednoduchý prenos údajov ale aj samotné uvedenie systému do prevádzky a správy. Pritom nie sú zanedbateľné ani jej štandardizované technológie a možnosť pripojenia ďalších zariadení do celého systému inteligentných pomocníkov.

Automatizácia bývania pre náročných

2462551

Základná izbová riadiaca jednotka teploty, SAR/A

umožňuje reguláciu kúrenia a chladenia v akejkoľvek miestnosti podľa potreby, individuálne a efektívne.  Môže byť pripojená priamo k chladiacej jednotke. Jej inštalácia a spustenie do prevádzky je jednoduché. Výhodou je, že nepotrebuje osobitné napájanie a nezanedbateľný je aj pomer cena/výkon.

Automatizácia bývania pre náročných

2462557

ClimaECO izbový ovládač

ABB optimalizovala aj paletu izbových ovládacích jednotiek systému KNX. Výsledkom sú užívateľsky jednoduché termostaty. Dostupné sú s integrovaným regulátorom teploty a senzormi CO2 a vlhkosti. 
 
Záujemca si môže ich montáž (dať) urobiť na povrch alebo zapustiť do steny. Je samozrejmosťou, že toto zariadenie má regulácia všetkých funkcií v miestnosti od HVAC po tienenie a osvetlenie.
 
Kvalitu ovzdušia v dome sústavne sledujú a kontrolujú senzory kvality vzduchu s RTC meraním izbovej teploty. Podobne  koncentrácie CO2 a relatívnej vlhkosti. Všetko s integrovaným ovládačom teploty v miestnosti. Vrátane výpočtu rosného bodu a alarmu. Ovládače sú závislé od úrovne CO2 a vlhkosti.
 

Automatizácia bývania pre náročných

2462559

 
ABB ClimaECO v skratke:
 
Dosiahnutie triedy energetickej účinnosti A podľa EN 15232 
 
30% úspora energie
 
Štandardizované technológie
 
Spolupráca riešenia HVAC a ďalších zariadení v tej istej sieti 
 
Jednoduchý prenos údajov
 
Jednoduchosť uvedenia do prevádzky a správy systému
 
 
ZDROJ: PR článok spoločnosti ABB, s.r.o.
Kategória: Energia
Tagy: Automatizácia bývania
Zdieľať článok