28. 08. 2019 Zdieľať

Bio odpad môže tvoriť až 40% vášho koša! Vedeli ste to? A pritom sa dá premeniť na niečo cenné a zmysluplné. Stačí ho namiesto do odpadkov hodiť do kompostéra. Krásneho, dizajnového a neskutočne užitočného.

1.Založenie kompostu

V prípade, že ste sa rozhodli pre domáce kompostovanie budete na to potrebovať vhodnú nádobu – domáci kompostér. My jednoznačne odporúčame vermikompostér Urbalive. Je to dizajnový kúsok, ktorý zapadne do každého interiéru, stačí si vybrať farbu.


kompostovanie

kompostovanie
JRK Waste Management

2. Dážďovky

Na kompostovanie doma sú najlepšie Kalifornské dážďovky, pretože sú väčšie, žravejšie a rýchlejšie sa rozmnožujú. Dokážu rýchlo spracovať bioodpad z vašej kuchyne a nevydávajú pri tom žiadny zápach. Dážďovky sú náchylnejšie na teplotu, a preto odporúčame vermikompostér umiestniť vo vnútri bytu, aby nezahynuli teplom či zimou. Ideálna je izbová teplota 20 ° C.  Dážďovky zoženiete napríklad na zemito.sk.

Dovolenku dážďovky prežijú. Dážďovky sa sami redukujú podľa dostatku potravy, keď im dodávate veľa potravy množia sa, a keď ich necháte po dobu dovolenky bez potravy, dážďovky sa sami zredukujú na ideálne množstvo. Bez potravy vydržia okolo 1 mesiaca.


kompostovanie

kompostovanie
JRK Waste Management

3. Čím dážďovky môžeme kŕmiť

Najviac im chutí čajová a kávová usadenina. V čajových vrecúškach sa dážďovky často rozmnožujú. Potom šupky od akejkoľvek zeleniny, ovocné šupky, ohryzok z jablka, zelená vňať a tiež rozdrvené škrupiny od vajec, ktoré hnojivo doplňujú ešte o vápnik.

Naopak im nechutia výrazné chute. Nie je vhodné do kompostéra dávať väčšie množstvo odpadu z citrusových plodov, zvyšky od zázvoru a cibule. Do Vermikompostéru nepatria kôstky, kosti, mäso, mliečne výrobky, mastné výrobky, olej, masť a iné ďalšie tuky.


kompostovanie

kompostovanie
JRK Waste Management

4. Ako zabrániť zápachu?

Správne vedený Vermikompostér nezapácha, netvoria sa v ňom plesne ani nie je bahnitý a nelietajú okolo neho mušky. Správnu vlhkosť tiež poznáte podľa stisku substrátu v ruke. Keď by bol naopak kompost veľmi suchý je potrebné ho zvlhčiť napr. rozprašovačom.

5. Čo s kompostom?

Dážďovkám trvá priemerne tak 2 – 3 mesiace než pretvoria  bioodpad na kompost. Rastliny, ktoré sú hnojené substrátom vytvoreným dážďovkami vo vermikompostéri, sú zdravšie a nenapádajú ich choroby a patogény. 

ZDROJ: PR článok spoločnosti JRK Waste Management s.r.o. 

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: kompostovanie
Zdieľať článok