Ako v drobnej garsónke použiť kvetinové vzory, aby nevznikol gýč

12. 09. 2019
Zdieľať

Kvetinová výzdoba v bytoch býva veľmi háklivá. Často totiž skĺzne do nevkusu až gýču. Ako si s ňou podarila dizajnérka v malej pražskej garsónke?

Interiérová dizajnérka Jana Szonowská vďaka kvetovým dekoráciám premenila bežnú garsónku na nežný, jemný interiér pre majiteľku, ktorú očarilo bývanie v starom dome vo Vinohradoch. Nič sa nebúralo, ale bolo potrebné prispôsobiť rozvody vody a elektriny.


Vo vstupnej chodbe sú zdobené stĺpy

Vo vstupnej chodbe sú zdobené stĺpy
Jana Szonowská

Majiteľka bytu bola stavbou očarená hneď, ako do domu vošla. Vo vstupnej chodbe sú zdobené stĺpy, na strope štuková výzdoba, krištáľový luster, pred bytom dekoratívna dlažba. Keďže byt potrebovala len na občasné prenocovanie – ako bývanie kúsok od centra mesta, kde pracuje, nevadila ani rozloha 23 metrov štvorcových a poloha na zvýšenom prízemí. 

Prečítajte si tiež:

Nekonvenčná garsónka v Bratislave s finančne nenáročným interiérom

Rozhodnutie potvrdilo trojdielne okno orientované do tichého dvora. Na pomoc pri premene bytu si prizvala interiérovú dizajnérku Janu Szonowskú, ktorá jej zariaďovala aj predchádzajúce bývanie.


vstupná chodba garsonky

vstupná chodba garsonky
Jana Szonowská

Kvety v rôznych podobách

Napriek tomu, že garsónka je malá a tvorí ju prakticky len chodba, hygienické zázemie a jedna miestnosť, kde je obývačka, spálňa, jedáleň a kuchyňa v jednom, nepôsobí zapratane alebo stiesnene. Všetko má svoje miesto.

V celom bytíku nájdete kvety v rôznych podobách. Najvýraznejšia je maľba za posteľou, ktorá kombinuje tri základné farby celého interiéru: bielu, staroružovú a jemnú zelenú. Kvetinový motív nájdete aj na lustri, dokonca i vzory na perforovaných kuchynských stoličkách pripomínajú lupene kvetov.


spíľňa

spíľňa
Jana Szonowská

Obklad z MDF dosiek 

V kontexte celého bytu je pôsobivý aj biely obklad na stenách, ktorý pripomína vek budovy a jeho neoklasicistický štýl – sú to profilované MDF dosky. Dizajnérka ich skombinovala s jemnou svetlozelenou farbou steny. Podobne sú riešené aj steny na chodbe. Chodbu opticky zväčšuje veľké zrkadlo, ktoré tiež znásobuje svetlo v inak dosť úzkom priestore. 

V zrkadle sa odráža hlavný motív bytu – obrazy s kvetmi, podobnými ako v záhlaví postele. Funkčnosť chodbe dodáva tapacírovaná čierna lavica a jednoduchý vešiak. V malej kúpeľni sa nachádza toaleta a sprchový kút s mozaikovou zástenou, práčka je včlenená do kuchynskej linky. Ak by ste hľadali chladničky – je ukrytá pod varnou doskou.


garsónka a kuchynský kút

garsónka a kuchynský kút
Jana Szonowská

Jednoduché doplnky

Ostatné doplnky v byte sú nenápadné, jednoduché, aby nechali vyznieť atmosféru vyvolanú farbami a maľbou: sivé nočné lampy, sivý koberec v opotrebovanom vzhľade, minimalistická biela kuchynská linka. 

Vzhľadom na priestor sa autorke premeny bytu podarilo vtipne vyriešiť stolovanie. Aby majiteľka neprišla o pohodlie veľkej „hotelovej“ postele, akú si želela, jedálenský stôl tvorí len pult pri nohách postele. Raňajky do postele tak už nemusia byť len nesplneným snom. Pult možno ľubovoľne posúvať nad posteľ, ale môže fungovať aj ako samostatný stolík.  


obrazy s kvetmi

obrazy s kvetmi
Jana Szonowská

Závesy až po zem

K honosnej historickej stavbe vždy patrili ťažké husté závesy. Interiér tejto garsónky dotvárajú karamelové závesy až po zem. Táto farba sceľuje celý priestor – nachádza sa na strope, parketách i jedálenskom pulte.  

„Tmavý odtieň stropu opticky znižuje výšku, čo som si vzhľadom na vysoké stropy mohla dovoliť. V takto malom byte som nemala šancu urobiť nič výnimočné, nevošlo sem ani len kreslo.  Jedinečnosť som dosiahla výraznou maľbou za posteľou a stropom,“ komentuje premenu bytu jeho dizajnérka. 

Interiér garsónky na Vinohradoch

ateliér: Jana Szonowská – Interior designer, janaszonowska.cz 

interiérová dizajnérka: Jana Szonowská

úžitková plocha: 23 m2

lokalita: Praha – Vinohrady

realizácia: 2019

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Jana Szonowská

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: garsónka kvetinové vzory malý byt návrh interiéru
Zdieľať článok
Neviditeľná vila na farme: Sčasti pod zemou a so zelenou strechouASB.sk

Neviditeľná vila na farme: Sčasti pod zemou a so zelenou strechou

Škandinávsky štýl vo vyše storočnom tehlovom byteDom z tehly

Škandinávsky štýl vo vyše storočnom tehlovom byte

Čerkáč bodkovaný a 5 zaujímavých kvitnúcich rastlín, ktoré milujú júnové slnkoZáhrada

Čerkáč bodkovaný a 5 zaujímavých kvitnúcich rastlín, ktoré milujú júnové slnko

Projekt Living Rivers oživí takmer 350 kilometrov slovenských riekASB.sk

Projekt Living Rivers oživí takmer 350 kilometrov slovenských riek

Diskusia