Krb alebo krbové kachle? Ako si medzi nimi vybrať

13. 09. 2019 Zdieľať

Pohľad do plameňov zvláštnym spôsobom upokojuje a ani možnosť prikúriť si za chladných večerov nie je na zahodenie. Učarovala vám táto predstava? Obvykle ju dokonale splnia kozub s vhodnou kozubovou vložkou alebo kozubové kachle. Na základe čoho sa medzi nimi rozhodnúť? Opýtali sme sa odborníka z praxe pána Petra Lička zo spoločnosti Thorma výroba.

Aké sú medzi nimi rozdiely?

Základný rozdiel je v konštrukcii. Krbová (kozubová) vložka je akési technické srdce krbu určené na obstavanie – keďže nemá druhý plášť, na jej povrchu sa dosahujú vyššie teploty, preto sa musí obstavať. Pri krbe, resp. obstavbe krbovej vložky ide väčšinou o originálne dielo navrhnuté špeciálne pre daný priestor a podľa predstáv jeho obyvateľov. Naproti tomu krbové (kozubové) kachle sú sériové výrobky. Ide o kompletné samostatne stojace spotrebiče, ktorých inštalácia je oveľa menej komplikovaná. Zjednodušene sa dá povedať, že si ich kúpite, pripojíte ku komínu a môžete začať kúriť. „Inštalácia krbovej vložky je preto väčšinou rádovo drahšia ako krbové kachle rovnakej značky a s podobným výkonom,“ upozorňuje Peter Ličko zo spoločnosti Thorma výroba.

Podľa čoho si vybrať?

Pred konečným rozhodnutím by ste si mali odpovedať na základné otázky: Čo očakávate od dizajnu a vplyvu na priestor a koľko financií a času ste ochotní investovať? Zabudovanie krbovej vložky je podstatne náročnejšie nielen finančne, ale aj časovo, komplikovanejšie bývajú aj prípadné opravy, keďže pri väčšej poruche je nutné vložku demontovať. Krb však poskytuje široký výber kreatívnych riešení na mieru z hľadiska vzhľadu aj priestoru – vložka s rohovým zasklením alebo s dvierkami z dvoch strán môže byť napríklad súčasťou deliacej steny medzi obývačkou a kuchyňou.

Krbové kachle zas predstavujú nižšiu investíciu aj jednoduchšiu inštaláciu, v prípade poruchy sa dajú tiež ľahšie opraviť. Z hľadiska dizajnu ide vždy o samostatne stojaci objekt, na výber je však široké spektrum foriem, štýlov, materiálov aj farieb, na niektorých sa dokonca dá časom meniť farba obkladu.

Zvážte aj spôsob kúrenia

Či už ide o krb alebo krbové kachle, teplo môžu do priestoru odovzdávať troma spôsobmi –konvekciou (prúdením vzduchu), sálaním alebo obsahujú teplovodný výmenník a sú súčasťou systému ústredného kúrenia. Podľa toho, aký spôsob je pre váš dom najvhodnejší, by ste si mali zvoliť typ kozuba alebo kozubových kachlí. Zvláštnym prípadom sú pritom krby a kachle s teplovodným výmenníkom – kým prvé dva typy vykurujú len miestnosť, v ktorej stoja, tento je súčasťou vykurovacieho systému podobne ako kotol. Na priame vykurovanie miestnosti sa používa len časť tepla vznikajúceho pri horení, zvyšok sa cez výmenník odovzdáva vode v okruhu centrálneho vykurovania. Keďže sú súčasťou systému kúrenia, ich parametre a spôsob inštalácie by mal navrhnúť projektant vykurovania. Ako upozorňuje Ing. Ličko, nesprávna inštalácia môže byť nebezpečná a skracuje životnosť výmenníka. „Dôležité sú bezpečnosť a tepelné preťaženie v prípade výpadku prúdu a zvýšenia tlaku vo výmenníku. Výmenník by mal byť tiež napojený na tzv. malý okruh, aby sa doňho nevracala studená voda,“ upresňuje. 

Konvekčné alebo sálavé?

Teplovzdušné (konvekčné) kozuby a kozubové kachle majú obvykle vyšší tepelný výkon, hodia sa preto najmä do starších domov či chalúp. Vykúrite nimi jednu miestnosť, pri kozuboch s využitím rozvodov aj viacero. Akumulačné (sálavé) kozuby a kachle obsahujú akumulačnú hmotu, ktorá počas horenia teplo akumuluje a potom ho postupne sála do miestnosti. Uvoľňujú teda teplo rovnomerne po dlhší čas (aj po vyhasnutí ohňa). Tepelný výkon sa tak rozloží a zníži na hodnotu vhodnú aj do dnešných novostavieb s nižšou tepelnou náročnosťou.

To, či budú kúriť najmä konvekciou alebo sálaním, určujú pri krboch konštrukcia vložky aj typ a materiál obstavby (izolačný alebo akumulačný). Pri krbových kachliach môžu zabezpečiť akumulačnú hmotu vhodný obklad a zabudované akumulačné prstence.

ODPORÚČAME krbové kachle

Thorma Wiesbaden

Exkluzívne oceľové kozubové kachle s bočným zasklením neobmedzujúcim pohľad na oheň. Majú dvojplášťovú konštrukciu a teplo odovzdávajú do miestnosti konvekciou a sálaním cez sklené dvere a bočnice. Pripojiť ich môžete k existujúcemu komínu zhora a odporúča sa napojiť ich na externý prívod vzduchu. Výkon 8 kW, účinnosť 82,3 %, energetická trieda A+, odporúčaná cena 1 090 €.

www.thorma.sk

Kategória: Aktuality
Tagy: kozub kozubové kachle
Zdieľať článok