Prichádza na vás jesenná únava? Doprajte si krátky popoludňajší spánok, ktorý vás dobije energiou

18. 09. 2019 Zdieľať

Jeseň je obdobie, ktoré predovšetkým príroda vníma ako najvyšší čas pripraviť sa na zimu. Od nás sa však všeobecne očakáva, že nejakým spôsobom zachováme rovnaké životné tempo bez ohľadu na ročné obdobie. Jesennej únave sa však nijako nevyhneme. Niekto ten prechod medzi obdobiami pociťuje viac, niekto menej, každý sa však musí po svojom vysporiadať so zmenami, ktoré vplývajú na naše telo aj náladu. Nebráňte sa popoludňajšiemu spánku. V tomto článku vás presvedčíme o jeho blahodarnom vplyve na náš organizmus.

Nebuďte na seba takí prísni!

Doprajte si krátke zdriemnutie. Ak ste zvyknutí vydávať zo seba všetko a pracovať až do posledného dychu – hoci ste na smrť unavení –, povoľte z tempa a nájdite si čas na oddych. Samozrejme, nemôžeme ignorovať všetky naše povinnosti, ale ak si v nich urobíte poriadok a pridelíte jednotlivým činnostiam priority, možno zistíte, že čas na krátky odpočinok si v uponáhľanom dni predsa len nájdete.


vankúše, prikrývky

vankúše, prikrývky
TEMPO KONDELA

Aký vplyv má na nás popoludňajšie zdriemnutie?

Tiež myslíte na to, že čas, ktorý venujete odpočinku, by ste vedeli zúžitkovať inak? Pozrime sa teda na výhody krátkeho zdriemnutia:

*Počas chrípkovej sezóny vám pomôže udržať energiu počas celého dňa

*Znižuje stres

*Po dobrom zdriemnutí sa budete cítiť emocionálne vyrovnaní

*Zobudíte sa svieži a pripravení na ďalšiu prácu


vankúše, prikrývky

vankúše, prikrývky
TEMPO KONDELA

Prikrývka a vankúše

Aby ste sa počas popoludňajšieho spánku cítili maximálne pohodlne, doprajte si veľké množstvo vankúšov. Pocit chladných nôh nie je nič príjemné, preto majte vždy pripravenú prikrývku. Ak vám denné svetlo prekáža, pokojne siahnite po maske na oči. Ak počas zaspávania máte často pocit, že vám je zima, vopred si pripravte šálku s teplým nápojom.


vankúše, prikrývky

vankúše, prikrývky
TEMPO KONDELA

Nájdite si teplé miesto

Okno zaliate slnkom, miesto vedľa praskajúceho ohňa, útulná pohovka s množstvom vankúšov sú vynikajúcimi miestami, kde dokážete odpočívať bez ohľadu na dennú dobu. Pocit tepla, útulnosti a bezpečia je kľúčom k uvoľneniu.


vankúše, prikrývky

vankúše, prikrývky
TEMPO KONDELA

Vypnite elektroniku

Vyhnite sa mobilu, tabletu a inej elektronike. Uvedomte si, že „dôležitý“ e-mail nepríde práve vtedy, keď budete mimo siete. Vzdialite sa od pracovnej plochy, zavrite notebook a odložte telefón.

Pred spánkom sa uvoľnite

Niekedy na to, aby sme zaspali, nestačí iba tak si ľahnúť a zatvoriť oči. Hoci ste ospalí, no spánok neprichádza, vyskúšajte niekoľko vecí:

*Poseďte si v kresle pri slnečnom okne alebo na inom teplom mieste na cca 5 minút

*Popíjajte teplý čaj

*Vyložte si nohy a prikryte ich prikrývkou

*Prečítajte si niekoľko stránok z komplikovaného románu alebo z nudnej literatúry faktu


vankúše, prikrývky

vankúše, prikrývky
TEMPO KONDELA

Nastavte si budík

Ak vás od poobedňajšieho spánku odrádzajú obavy, že zaspíte na dôležitú schôdzku, nastavte si budík, napríklad na mobile. Mobil majte neďaleko, nie však príliš blízko pri seba. Takto zaručene vstanete včas.  


vankúše, prikrývky

vankúše, prikrývky
TEMPO KONDELA

Uľahčite si prebúdzanie

Prebudenie z denného spánku môže byť nepríjemné. Týchto zopár rád vám pomôže nastaviť prechod späť do každodenných aktivít tak, aby bol čo najhladší a najjemnejší:

*Vypite trochu čerstvej vody alebo horúci čaj s citrónom

*Postavte sa a ponaťahujte sa

*Vyjdite von na terasu alebo sa postate k otvorenému oknu a zhlboka sa nadýchnite

*Vezmite pero a zapíšte si čokoľvek, čo vám počas odpočinku napadlo

Zdroj www.temponabytok.sk, www.shutterstock.com

Kategória: Doplnky
Tagy: doplnky prikrývky vankúše
Zdieľať článok