Internorm rekuperačný systém zabudovaný priamo v okne

21. 09. 2021 Zdieľať

Okná slúžia predovšetkým na vetranie a presvetlenie interiéru. V súčasnej dobe sú niektoré byty a domy tak zaizolované, že čerstvý vzduch sa len ťažko dostane do bytov a domov. Čerstvý vzduch je dôležitý pre naše zdravie. Zabezpečuje pocit zdravia a pohody, dobrý spánok, vysokú schopnosť koncentrácie a výkonnosti. Pravidelná výmena vzduchu je pritom veľmi dôležitá, aby sa predchádzalo tvorbe nadmerne vlhkému prostrediu, a tým aj tvorbe plesní, ktorá je pôvodcom mnohých ochorení.

Pri nesprávnom vetraní, zostáva vlhkosť, CO2 alebo iné nečistoty zo vzduchu v miestnosti a môžu spôsobiť závažné škody. Výmena vzduchu netesnosťami, ako tomu bolo v minulosti cez okná a iné nekvalitné detaily stavby úplne odpadajú. Dokonalá tesnosť stavby sa stáva štandardom a preto je nevyhnutné zabezpečiť vetranie riadenou výmenou vzduchu prostredníctvom zariadení s rekuperáciou.

rodinný dom
Internorm

Pri klasickom vetraní otvoreným oknom v zime je teplý vzduch nenávratne vypustený von z miestnosti a prichádza čerstvý chladný vzduch, ktorý je potrebné znova ohriať a tým teda aj minúť finančné prostriedky na energiu.

Pri vetraní prostredníctvom rekuperácie odchádza teplý vzduch riadene cez tepelný výmenník. Počas tejto riadenej cesty teplého vzduchu von z miestnosti stihne teplý vzduch väčšinu tepla odovzdať a predhriať čerstvý chladný vzduch  na teplotu, ktorá je veľmi blízka interiérovej teplote. Čerstvý vzduch teda nepotrebujeme znova naplno ohrievať a míňať zbytočne prostriedky na energie.

Internorm ponúka takéto vetranie, ktoré je zabudované priamo v ráme okna. Rekuperácia je teda priamo súčasťou okna a môže byť použitá aj pri rekonštrukciách. Samotný systém rekuperácie, pri ktorej je fyzicky oddelené nasávanie a vývod vzduchu, sa zmestí už do okna s rozmermi meter na meter. Vďaka rekuperácii sa potom vetrá pri zatvorenom okne, a tak vetranie môže byť efektívne aj počas neprítomnosti, bez ohrozenia bezpečnosti domu, čo pri otvorenom okne nie je možné.


ovládanie vetráka okna

ovládanie vetráka okna
Internorm

Prichádzajúci aj odchádzajúci vzduch, má svoj jasne definovaný priechod, ktorý je z vodivých materiálov a dochádza iba k odovzdávaniu tepla, nie k zmiešavaniu týchto vzduchov. Zariadenie má štyri stupne výmeny vzduchu. Na prvom stupni je účinnosť až 93 percent. Namerané hodnoty z protokolu o skúškach boli, že ak je vonku teplota – 5 a vo vnútri 21 stupňov, tak nameraná hodnota čerstvého vzduchu na vstupe bola 17,1 stupňa cez deň.

Rekuperácia v okne od Internormu sa dá ovládať dvomi spôsobmi. Prvý je manuálny, v podobe tlačidiel, ktoré sú súčasťou okna, zatiaľ čo k druhému spôsobu ovládania sa dostane používateľ cez modernú mobilnú aplikáciu. Tá s oknom komunikuje cez centrálnu riadiacu jednotku, pripojenú na internet.

vetranie cez okno
Internorm

Prostredníctvom tejto aplikácie dokáže spotrebiteľ plnohodnotne ovládať rekuperáciu, ako napr. zmena rýchlosti vetráku, spustenie automatického režimu odvlhčovania.

Okrem toho, že je takýto systém vetrania účinný, je aj pomerne tichý, takže nie je problém ak je systém zabudovaný aj v spálni. Jeho hlučnosť, pri prvom stupni rekuperácie, nedosahuje ani 22 decibelov. Zároveň je systém efektívny i z pohľadu spotreby elektrickej energie. V najvyššom režime má toto zariadenie spotrebu necelých 40 wattov, ale v bežnej prevádzke by sa dala spotreba prirovnať k modernej LED žiarovke.

obývacia časť domu
Internorm

S I-tec Vetraním sa taktiež zvyšuje aj bezpečnosť, pretože okno zostáva pri výmene vzduchu zatvorené a tým zostáva ochrana proti vlámaniu zachovaná. Je to ideálne vetranie počas dovolenky alebo dlhodobej neprítomnosti. Taktiež alergici si môžu vydýchnuť, v I-tec Vetraní sú zabudované vymeniteľné filtre, ktoré zabraňujú vniknutiu jemného prachu a peľu do miestnosti.

Rekuperácia v ráme okna od Internorm je hlavnou témou v relácii Svet technológii, ktorá bola odvysielaná na TA3. Tu si môžete pozrieť záznam z tejto relácie. Zistite viac o výhodách automatického I-tec Vetrania od Internorm.

Viac informácií získate na www.internorm-okna.sk

Zdroj: PR článok spoločnosti Internorm s.r.o.

Kategória: Okná
Tagy: plast-hliníkové okná plastové okná rekuperačný systém riadené vetranie vetranie
Zdieľať článok