5 tipov, čím je najlepšie vykurovať bývanie v zime

30. 09. 2019 Zdieľať

Mať dobré vykurovanie je základom šťastného bývania. Preto je dobré poznať všetky možnosti, ktoré vaše šťastie zaistia. Či už bývate v dome, byte, na chate, hausbóte alebo napríklad v maringotke, máme pre vás riešenie.

Dve základné otázky

Skôr, než si začnete vyberať, ako budete vo svojom bývaní kúriť, odpovedzte si na dve otázky. Čo chcete vykurovať? Byt, dom, chatu, hausbót, maringotku alebo stavbu? Ak budete využívať tuhé palivá (drevo, uhlie, brikety, pelety), tak budete potrebovať komín. V prípade, že je vám bližšia elektrina a plyn, ste závislý na zasieťovaní.


krbové kachle

krbové kachle
Hornbach

Krbové kachle

Rozdiel medzi pecou a krbovými kachľami je v možnosti sledovať plamene. Krbové kachle majú presklené dvierka, kdežto pece nie. Sú samostatne stojace. Kúrte v nich výhradne drevenými briketami alebo ekobriketami. 

Ideálne využitie krbových kachlí je na chalupe, stavbe, ale aj v domoch ako doplnok ústredného kúrenia. Cenový rozdiel krbových kachlí sa odráža v kvalite. Lacnejšie verzie krbových kachlí majú menej kvalitnú vnútornú úpravu, čo znižuje ich životnosť. Pri drahších typoch je vďaka kvalitnejšej úprave životnosť dlhšia. Ak nemáte priestor pre zabudovanie krbových kachlí a napriek tomu si chcete užívať podobnú romantiku, tento zážitok vám môže dopriať elektrický krb.

Krbové kachle rozdeľujeme na niekoľko typov. Kachle s obyčajným spaľovaním sú v podstate lacnejšie verzie kachlí, ktoré využijú max. 50-60 % energie na teplo, zvyšok „vyletí komínom“. Oplatí sa priplatiť za kachle s terciálnym spaľovaním. Táto ekonomická aj ekologická varianta dokáže využiť 76-90 % energie. Vaša investícia sa vráti vám aj prírode.

Teplovzdušné kachle vďaka cirkulácii vzduchu nasávajú studený vzduch, ohrejú ho a teplý ho vyfukujú späť do miestnosti. Rýchlejšie tak vykúria miestnosť. V sálavých kachliach stačí zakúriť, telo kachlí sa rozpáli a teplo sála okolo. Kachle s núteným obehom vzduchu majú zabudovaný ventilátor, ktorý rozvádza horúci vzduch po dome. Potrebujete len teplovzdušne zaizolované potrubie, tvarovky, zberače s filtrami a ideálne odborníka, ktorý všetko zostaví. Ak by vás lákalo na krbových kachliach aj variť, vyberte si sporáky na tuhé palivá. Fungujú na rovnakom princípe ako krbové kachle. Sporáky na tuhé palivá majú zabudovanú rúru a kúriť v nich môžete drevom a drevenými briketami.


krbové kachle

krbové kachle
Hornbach

Krbová vložka

Jej inštalácia je už zložitejšia. Krbové vložky sú zabudované a obstavané špeciálnym materiálom, ktorý pohlcuje dilatáciu, tj. rozťažnosť, spôsobenú výkyvmi teplôt v tesnom okolí krbovej vložky. Takže pozor, obyčajné ytongy by vám zmenou teplôt popraskali. Tepelnoizolačné stavebné dosky lepte výhradne špeciálnym žiarovým lepidlom a ideálne ním dosky aj potiahnite. V krbovej vložke kúrte výhradne drevom, drevenými briketami alebo ekobriketami. Krbovou vložkou vykúrite s prehľadom dom, byt aj chatu a to predovšetkým vďaka možnostiam rozvodu tepla (platí aj pre krbové kachle). V prípade teplovzdušného rozvodu vložka aj kachle vďaka cirkulácii vzduchu nasávajú studený vzduch, ohrejú ho a posielajú ďalej po dome. V krbovej vložke aj krbových kachliach s výmenníkom sú v plášti nad ohniskom nainštalované tepelné výmenníky, ktoré posielajú teplú vodu buď do radiátorového systému alebo za určitých podmienok do podlahového kúrenia.


krbové kachle

krbové kachle
Hornbach

Plynový kotol

Skôr ako sa rozhodnete pre tento variant vykurovania, zistite si zasieťovanie. Bez plynovej prípojky to nejde. Zastaraná technológia plynových kotlov sa dnes nahrádza kondenzačnými kotlami, ktoré majú energetickú účinnosť 105 %. A to vďaka špeciálnemu výmenníku, ktorý zbiera teplo aj zo spalín. Navyše na kotol môžete získať dotáciu.

Ohrievač

Je to čisto lokálny ohrievač, ktorý potrebuje iba elektrickú zásuvku na 220 V. Vyberte si typ elektrického ohrievača podľa potreby a veľkosti miestnosti. Dostupný je napríklad ako elektrický konvektor, infražiarič alebo vykurovací panel. Využívať ich môžete ako na občasné, tak na nepretržité vykurovanie.


krbové kachle

krbové kachle
Hornbach

Inštalácia kachlí, vložky a kotla

Odporúčame nechať inštaláciu na autorizovanej firme a zároveň dodržiavať pravidelné revízie komína. Získate nielen istotu, že všetko bude fungovať ako má, ale tiež dostanete záruku a poistné plnenie od poisťovne. Pretože bez autorizovanej inštalácie a revízie komína vám žiadna poisťovňa v prípade poistnej udalosti nepreplatí ani cent.
 
ZDROJ PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Energia
Tagy: elektrický konvektor elektrický kozub kozubová vložka kozubové kachle plynový kotol teplovzdušné kachle
Zdieľať článok