Úsporné bývanie v súlade s prírodou

08. 10. 2019 Zdieľať

O EKO bývaní a návrate k tradičným materiálom v stavebníctve počujeme takmer na každom kroku. A zrejme to nebude len tak, pre nič za nič. Pozitívom je, že výrobcovia stavebných materiálov, developerské firmy aj individuálni stavitelia tomuto hlasu načúvajú a prispôsobujú mu svoju činnosť.

Úplne iný pocit 


spálňa v drevodome

spálňa v drevodome
Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

Takto zvyčajne znie prvá veta, ktorú povedia ľudia, keď vojdú do domu, postaveného z ekologických materiálov v energeticky pasívnom štandarde. Je v ňom príjemne. Ani teplo ani zima. Materiály a technológie, použité na jeho stavbu sú v súlade s prírodnými zákonmi a preto si dom udržuje stabilnú teplotu, má dostatok prirodzeného svetla a svojim obyvateľom tak poskytuje bývanie vo vyváženej a zdravej klíme. Treba však počítať s tým, že stavba takéhoto domu je trošku finančne náročnejšia. Nie nadarmo sa hovorí, že remeslo má zlaté dno a majstrov, ktorí dokonale ovládajú a poznajú prácu, múdrosť a skúsenosti našich predkov rozhodne nie je veľa. No nejde tu len o majstrov, ale aj o nové stavebné prvky, ktoré sú výsledkom zdokonaľovania a zúročenia poznatkov z minulosti tak, aby boli prispôsobené nárokom dnešných staviteľov, teda aby sa z nich stavalo rýchlo a efektívne.

Zníženie nákladov

I keď je nadobúdacia cena takéhoto domu vyššia, bývanie v ňom môžeme s čistým svedomím považovať za úsporné. Len na energiách môžete ušetriť aj stovky eur ročne. Elektrickú energiu získate napríklad zo zariadení využívajúcich alternatívne zdroje energie.

Nikdy nie je neskoro 


Úsporné bývanie v súlade s prírodou

2487447
Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

Možno si položíte otázku, čo je zlé na mojom staršom tehlovom dome? A máte pravdu. Nič. Dom postavený z tehál môže byť rovnako energeticky úsporný, ako napríklad drevodom či tzv. krtkodom. Rozdiel je jedine v technológiách, ktoré sa pri ich stavbe využívajú a o ktoré môže byť váš, pôvodný dom, obohatený. 

Rekonštrukciou získate zo staršieho domu funkčný, energeticky úsporný domov. Ak sa vám zdá prestavba zložitá a radšej by ste mali nový dom, ktorý je už od projektu plánovaný ako nízkoenergetický, môžete si vybrať z ponuky rôznych spoločností, ktoré sa venujú stavbám práve takýchto domov. Kúpa či výstavba nového je, ako sme už spomínali v článku vyššie, finančne náročnejšia. Ani táto situácia nie je neriešiteľná. Na trhu je ponuka výhodných úverov stále aktuálna. Stačí sa informovať u obchodných zástupcov finančnej spoločnosti, poskytujúcej úvery na kúpu, výstavbu alebo modernizáciu vášho bývania.

Nezabúdajme na byty 


bytový dom

bytový dom
Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

Samozrejme, bývanie v rodinnom dome nemusí vyhovovať každému. Vedeli ste však, že aj v bytoch môžete bývať úsporne a ekologicky? Na Slovensku pribúda čoraz viac bytových domov, ktoré využili výhodný spôsob financovania ich obnovy. Obnova bytového domu nemusí znamenať len jeho zateplenie. Rovné strechy si priam žiadajú, aby sa z nich stali zelené oázy. Vegetatívne strechy prispievajú k ozdraveniu mestskej klímy, znižujú spotrebu energie na kúrenie či klimatizovanie, zlepšujú odvodnenia dažďovej vody, izolujú budovu od zvukov a v neposlednom rade pôsobia veľmi esteticky. 

Inšpirácie pre vás

Ľudia sa radi podelia o dobrú skúsenosť. Vznikajú tak krásne príbehy, ktoré si môžete prečítať na stránke časopisu DOMa. Okrem skutočných príbehov skutočných ľudí tam nájdete mnoho dobrých rád a nápadov. Aby ste ich aj vy mali vždy poruke, môžete si ho stiahnuť do svojho telefónu prostredníctvom aplikácie cez Google Play alebo App Store. Nebude vás to stáť vôbec nič a navyše môžete vyhrať hodnotnú cenu. 


rodinný dom bungalov

rodinný dom bungalov
Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

ZDROJ PR článok spoločnosti Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok