Vysnívaný rodinný dom pri Oravskej priehrade

19. 01. 2021
Zdieľať

Priestranný rodinný dom s veľkorysým pozemkom, na ktorý sa zmestí okrem množstva zelene aj terasa, bazén, fontána, jazierko a altánok – takéto komfortné bývanie v malebnej obci na Orave vybudovala pani domu pre seba a svoju dcéru.

„Väčšinu života žijem na Orave, preto som pri kúpe pozemku neuvažovala o inej lokalite. Blízko nás je Oravská priehrada a do mesta to mám autom tri minúty. Mám tu všetko, čo potrebujem,“ vysvetľuje spokojná majiteľka.

Rodinný dom so záhradným bazénom na Orave

Zdroj: Martin Matula

Rodinný dom bez zateplenia

Skôr, než sa s dcérou presťahovali do vysnívaného domu, bývali v paneláku. Keďže pani domu prežila detstvo v rodinnom dome, túžila si raz postaviť svoj vlastný. Dvojpodlažná stavba s priestranným pozemkom im poskytla dostatok priestoru a súkromia.

Prečítajte si tiež
V priestrannom tehlovom bungalove pri Trenčíne si spokojne nažíva 6-členná rodina

Domáca pani je lekárka, preto kládla pri výstavbe dôraz najmä na prírodné materiály. Vyberala si z viacerých stavebných materiálov, napokon však rozhodli výborné stavebno-fyzikálne vlastnosti tehly. Hrubá stavba je vymurovaná z brúsených tehál s hrúbkou 44 cm. Vzhľadom na vtedajšie normy nebolo potrebné dom zatepliť.

Rodinný dom so záhradným bazénom na Orave

Zdroj: Martin Matula

„Rozhodla som sa dom nezatepliť, pretože obvodové múry sú dostatočne hrubé. Páči sa mi, keď dom dýcha prirodzene sám, aj keby malo byť vnútri chladnejšie. Za ten čas, ktorý tu bývame, sme však nepocítili výraznú zmenu vnútornej klímy, ani počas poctivých oravských mrazov,“ hovorí pani domu.

Príjemná vnútorná mikroklíma v dome

Tepelnoizolačné vlastnosti materiálov použitých na stavbu domu podporili kvalitné drevené okná. Tie zároveň podporujú zdravú mikroklímu v interiéri. Hlavným zdrojom tepla teplovodného podlahového vykurovania je tepelné čerpadlo typu vzduch-voda. V celom dome absentujú radiátory.

Rodinný dom so záhradným bazénom na Orave

Zdroj: Martin Matula

„Už pri plánovaní domu som vedela, že v ňom nechcem mať radiátory. Podlahové kúrenie nám zabezpečuje dostatok tepla, a je aj príjemnejšie a zdravšie. Počas naozaj chladných dní kúrime v krbe. To sa nám páči, lebo z krbu ide také živé teplo,“ pochvaľuje si majiteľka.

K nízkym prevádzkovým nákladom prispievajú aj fotovoltické kolektory umiestnené na streche garáže.

Viac si o dome môžete prečítať na webe domztehly.sk.

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom strešné krytiny záhradné bazény
Zdieľať článok

Diskusia