Dom po starých rodičoch premenili na moderné bývanie

30. 09. 2019 Zdieľať

Projekt RenovActive ukazuje, ako renovovať staré domy na zdravé a cenovo dostupné bývanie. Nechýbali pri tom ani výrobky stavebnej chémie Mapei.


dom po rekonštrukcii

rekonštrukcia domu
Mapei


dom po rekonštrukcii

Klasický štvorcový rodinný dom so stanovou strechou nájdeme v každej slovenskej obci. Väčšina z nich však už dnes nespĺňa požiadavky na moderné bývanie. 

Rodina Hučkovcov zo Šale spočiatku nevedela, ako s rekonštrukciou začať. Vtedy objavili projekt RenovActive, do ktorého sa zapojili. Prestavba prebiehala pod dohľadom tímu architektov, realizátorov a ďalších odborníkov. Hučkovci získali dom, ktorý poskytuje komfortné a zdravé bývanie, je cenovo dostupný a opakovateľný. Na príklade domu zo Šale sa teraz Slováci môžu inšpirovať, ako by mala vyzerať vzorová rekonštrukcia rodinného domu.


Kuchyňa pred rekonštrukciou

rekonštrukcia domu
Mapei


Kuchyňa pred rekonštrukciou


Kuchyňa po rekonštrukcii

rekonštrukcia domu
Mapei


Kuchyňa po rekonštrukcii

Výrobky Mapei pre zdravé bývanie

Výrobky stavebnej chémie Mapei sa na dome Hučkovcov uplatnili hneď niekoľkokrát. Farebnosť vnútorných stien sa upravila náterom Dursilite, ktorý okrem výbornej krycej schopnosti zaručuje aj jednoduchú údržbu a čistenie. Podlahy na oboch podlažiach sa vyrovnali cementovým poterom Topcem Pronto. Ochranu terasy pred vodou zabezpečila hydroizolačná stierka Mapelastic.

Najzásadnejšie bolo použitie výrobkov Mapei v systémovom riešení oboch kúpeľní s ohľadom na zabezpečenie ochrany pred vodou. Nerovnosti v podklade sa vyrovnali pomocou samonivelizačnej stierky Ultraplan Renovation. Nasiakavosť podkladu sa zjednotila penetračným náterom Primer G.

Spoľahlivú ochranu kúpeľní i sprchovacích kútov poskytla pružná rýchloschnúca hydroizolačná stierka Mapegum WPS. Dôraz sa kládol aj na zabezpečenie detailov, akými sú prestupy medzi jednotlivými prvkami (podlaha – stena; stena – dilatačné škáry, podlahové vpusty) pomocou špeciálnych gumovo-textilných pások Mapeband Easy.

Obklady a dlažba sa lepili na takto pripravený podklad cementovým lepidlom Keraflex Extra S1. Na výplň škár sa použila cementová škárovacia malta Ultracolor Plus s obsahom inovatívnej technológie BioBlock®, ktorá napomáha udržiavať zdravé prostredie. Keramická dlažba sa lepila nielen v kúpeľniach, ale použila sa aj ako nášľapná podlahová krytina aj v spodnom podlaží.

Cieľom rekonštrukcie RenovActive bolo tiež využiť maximum pôvodného materiálu. Stena v kúpeľni na prízemí sa vymurovala z tehál, ktoré ostali po búracích prácach. Ochranu steny pred vodou zabezpečil bezfarebný ochranný náter proti vlhkosti Antipluviol.


Obývačka pred rekonštrukciou

rekonštrukcia domu
Mapei


Obývačka pred rekonštrukciou


Obývačka po rekonštrukcii

rekonštrukcia domu
Mapei


Obývačka po rekonštrukcii

Web poradí ako na rekonštrukcie

Ak ste zdedili starý rodinný dom, ako Hučkovci, na špecializovanej stránke projektu RenovActive nájdete kompletný návod, ako dom rekonštruovať a premeniť na zdravé a moderné bývanie. Nechýbajú tu konkrétne technologické riešenia a rady odborníkov. Web stránka tiež poradí, ako rekonštrukciu financovať a ako získať niektorú z rôznych možností štátnej podpory zameranej na obnovu a rekonštrukciu domov.


Podkrovie pred rekonštrukciou

rekonštrukcia domu
Mapei


Podkrovie pred rekonštrukciou


Podkrovie po rekonštrukcii

rekonštrukcia domu
Mapei


Podkrovie po rekonštrukcii

Aké riešenia s výrobkami Mapei sa uplatnili na projekte RenovActive si môžete pozrieť tu: www.renovactive.sk/mapei

Kategória: Aktuality
Tagy: stavebná chémia
Zdieľať článok