Záložný zdroj tepla nezávislý od elektrickej energie

04. 10. 2019 Zdieľať

Takmer všetky vykurovacie zariadenia, aj tie na plyn, sú v súčasnosti závislé od elektrickej energie.

Na dlhší výpadok elektrickej energie pre silné dažde v spojení s veternou smršťou či snehovú víchricu je potrebné sa v dostatočnom predstihu vhodne pripraviť. Vo Švédsku majú pre tieto a podobné krízové situácie vypracované dokonca presné manuály. Ich súčasťou je napríklad aj odporúčanie zabezpečiť si zdroj vykurovania nezávislý od elektriny.

Aký typ vykurovacieho zariadenia je vhodný?

Výber vhodného zariadenia závisí od typu budovy a dispozície. Na vykúrenie starších domov a nízkoenergetických stavieb postačujú krbové kachle či krbová vložka. Menej vhodné sú plynové žiariče, ktoré spaľujú vzduch v interiéri a nemajú odvod spalín riešený komínom. Preto v budovách, ktoré sú hermeticky uzavreté, majú byť spotrebiče na tuhé palivá napojené na externý prívod spaľovacieho vzduchu a na komín. Pri výbere je rozhodujúca výhrevnosť spotrebiča, pričom sa treba orientovať podľa výrobcom udávanej hodnoty. Výhrevnosť sa udáva na základe objemu priestoru v kubických metroch, ktorý daný spotrebič dokáže vykúriť. Vo všeobecnosti platí, že čím je budova energeticky náročnejšia, tým vyšší musí byť výkon krbových kachlí alebo vložky.

Kam s kachľami či krbom v dome?

Okrem výberu spotrebiča s dostatočnou výhrevnosťou je rovnako dôležité aj správne umiestnenie krbových kachlí či krbovej vložky v dome. Najvhodnejšie je umiestniť kachle či krb trvale do obývacej miestnosti na prízemí. Ide o miestnosť s najčastejším využitím, zároveň môže z prízemia teplo prestupovať do vrchných podlaží a takto ich vykurovať. Netreba zabúdať ani na potrebu zásobovať krbové kachle a krb palivom. Jeho prenášanie do vrchných podlaží by bolo maximálne neefektívne.

Aký druh a množstvo paliva? 

Najvhodnejšie palivo je suché tvrdé drevo (bukové). Drevo by malo byť aspoň dva roky prirodzene sušené, s vlhkosťou pod 18 %. Okrem tvrdého dreva môžete kúriť aj drevnými či hnedouhoľnými briketami. Zásobu vhodného paliva si pripravte dostatočne dopredu. Na jeden týždeň budete potrebovať pri každodennom použití krbových kachlí počas 8 hodín približne 20 až 25 kg paliva (v závislosti od menovitého výkonu spotrebiča). Zásoba jedného až dvoch bežných metrov dreva tak môže stačiť na celý mesiac.

Okrem vhodného paliva netreba v moderných hermeticky uzavretých domoch zabúdať na prívod spaľovacieho vzduchu z externého prostredia a raz ročne je potrebné dať na komíne vykonať revíziu. 

Prečo záložný zdroj tepla?

Hlavnou výhodou krbových kachlí a krbovej vložky je ich nezávislosť od elektrickej energie. Niektoré typy krbových kachlí môžu dokonca slúžiť aj na ohrev vody alebo prípravu jedál. A hoci ide len o doplnkový (záložný) zdroj tepla, môžete ho používať aj na celoročné dokurovanie. Za niekoľko minúť ním navodíte príjemnú atmosféru počas studených dní a večerov. Netreba sa obávať ani prevádzky, údržby a výmeny náhradných dielov, ktorá je jednoduchá. 


krbové kachle

krbové kachle
THORMA Výroba, k.s

Elegantné krbové kachle 

Elegantné krbové kachle ZARAGOZA PLUS s veľkými zasklenými dvierkami vám umožnia vychutnať si krásny pohľad na plamene. Praktická rukoväť kachlí sa neprehrieva, a tak uľahčuje prikladanie dreva. Kachle sú vhodné do nízkoenergetických domov a dajú sa napojiť na externý prívod vzduchu. Ide o skvelú voľbou pre moderný štýl bývania. Vysoká účinnosť spaľovania: 81%. Výkon: 5 kW. Odporúčaná cena: 1 590 €. www.thorma.sk


krbové kachle

krbové kachle
THORMA Výroba, k.s

Krbové kachle

Krbové kachle FALUN Serpentino s výkonom 8 kW sú určené na spaľovanie dreva alebo brikiet. Sú vybavené veľkým ohniskom a odkladacím priestorom. Hodia sa rovnako do tradične štylizovaných obytných priestorov, ako aj do súčasných moderných domov v meste. Prírodný mastenec má lepšiu tepelnú vodivosť ako iné materiály, čím umožňuje rovnomerné a rýchle zohriatie celého povrchu. Majú účinnosť spaľovania 82 % a možnosť napojenia na externý prívod vzduchu. Odporúčaná cena: 1 490 €. www.thorma.sk


Krbové kachle je najvhodnejšie umiestniť do obývacej miestnosti na prízemí.

Krbové kachle
THORMA Výroba, k.s


Krbové kachle je najvhodnejšie umiestniť do obývacej miestnosti na prízemí.

Zdroj: PR článok spoločnosti THORMA Výroba, k. s.

Kategória: Energia
Tagy: kachle
Zdieľať článok