4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

14. 10. 2019 Zdieľať

Fiat lux! Viete, že za každým piatym rozvodom stoja zle rozmiestnené svetelné zdroje v byte? Nie je to zase až tak prekvapivé číslo. Pokiaľ chcete v interiéri aspoň čiastočne nahradiť životodarné slnečné žiarenie a žiť šťastný život, nestačí vám iba jedno centrálne svietidlo uprostred stropu a lampička na nočnom stolíku. Svetelný dizajn je svojrázny, sofistikovaný odbor, ktorý má jasné pravidlá.

Sledujte aktuálne trendy

Tým aktuálne najpokročilejším je LED technológia. LED žiarovky prinášajú 80-90% úsporu a v porovnaní s klasickými žiarovkami majú oveľa vyššiu životnosť: podľa typu vydržia 10 000 až 50 000 hodín, čo predstavuje 15 až 50 rokov.

Výkon kvalitných LED zdrojov je porovnateľný s klasickými, bežne používanými žiarovkami a ich vývoj ide neustále dopredu. Dôležité je ale LED žiarovky kupovať podľa toho, do akého priestoru ich chcete inštalovať a aký efekt chcete dosiahnuť. LED svietidlá ponúkajú naozaj nespočetné možnosti, čo sa týka dizajnu, výkonu, farby svetla a vlastností.


LED osvetlenie

LED osvetlenie
Hornbach

Zabudnite na watty

LED žiarovka, či už vyzerá ako klasické žiarovky, kvapka, sviečka, bodová žiarovka, reflektor alebo trubica, sa používa rovnakým spôsobom ako klasická. Rozsvieti sa ihneď po zapnutí, pre dosiahnutie maximálneho jasu jej stačí 0,2 sekundy. Po celú dobu životnosti svieti stále rovnako jasne (svetelný tok nesmie klesnúť pod 90 % proklamovaného).

Zabudnite na watty, sledujte údaj o svetelnom toku. Uvádza sa v lúmenoch a je to jeden z najdôležitejších údajov, o ktorý by ste sa mali zaujímať pri kúpe novej žiarovky. Napríklad LED ekvivalent klasickej 60 wattovej žiarovky má hodnotu 806 lúmenov, takže ak chcete približne rovnakú svietivosť, pozerajte sa po žiarovke s podobnou hodnotou – práve tá je ideálna pre bežný centrálny zdroj svetla v miestnosti. Kúpiť si ale môžete aj ekvivalent klasickej až stowattovej žiarovky.


LED osvetlenie

LED osvetlenie
Hornbach

Vyberte si odtieň svetla na mieru

Svietidlá môžu mať rôzne odtiene – od chladných tónov po žltú. Vyberte si odtieň svetla podľa toho, na aký účel a akú miestnosť ho potrebujete.

Pri výbere sa pozrite na udávanú farebnú teplotu svetla. Moderné žiarivky majú oproti klasickým žiarovkám spravidla „bielší“ odtieň, a tak sa viac približujú dennému svetlu. Nie v každej situácii je však taká voľba vhodná.

V miestnostiach na odpočinok alebo spánok je vhodnejšie osvetlenie s nádychom žltej, ktoré výrobcovia často označujú ako „teplú bielu“. Naopak svietidlá s chladnejším odtieňom bielej majú pozitívny vplyv na našu bdelosť a podporujú sústredenie. Preto sa často volia ako svetlo do stolovej lampy v pracovni alebo do kuchyne. Označujú sa ako „denná biela“ alebo „prirodzená biela“.

Ak si chcete vybrať odtieň osvetlenia presne, pozrite sa na udávanú farebnú teplotu svetla. Meria sa v kelvinoch (K). Všeobecne platí, že čím vyššia hodnota, tým je odtieň svetla chladnejší.


LED osvetlenie

LED osvetlenie
Hornbach

Myslite aj na detaily

Okrem stropných svietidiel prilepených priamo na strope, závesných lustrov, bodových svetiel alebo LED panelov sú v súčasnej dobe veľmi obľúbené LED pásky. Sú veľmi zaujímavým variantom, ktorý vám umožní pracovať so svetlom, zvýrazniť zaujímavé časti interiéru a dodať bytu originálny vzhľad.
Pružná tenká páska je osadená drobnými zdrojmi. Môžete ju úplne jednoducho zastrihnúť na požadovanú dĺžku. Spodná strana je vybavená lepidlom, pritlačením pásku ľubovoľne umiestnite na police, spodnej hrany kuchynských skriniek či priamo na stenu. Nepotrebujete zložitú prípravu ani montáž. Pásku môžete viesť rovno, ale aj pracovať s rôzne zakrivenou líniou.

Nenápadná páska dobre priľne ku všetkým bežným povrchom, pozornosť prevezmú rozsvietené zdroje. Aj veľmi malé body dokážu zabezpečiť príjemné rozptylové svetlo. Intenzitu svetla môžete ovplyvniť počtom bodov, dĺžkou pásky, ale aj ovládačom.


LED osvetlenie

LED osvetlenie
Hornbach

Podľa typu spracovania je možné vybrať aj LED pásky s reguláciou intenzity a farby svetla. Pruh svetelných bodov môže doplniť a zvýrazniť členitý profil miestnosti, olemovať obývaciu stenu a upozorniť na zaujímavé dekorácie. Ako samostatný zdroj vydáva príjemné doplnkové svetlo, dostatočne osvetlí svoje bezprostredné okolie pre bežné činnosti.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: LED osvetlenie stolové lampy
Zdieľať článok