Jediná varná nádoba? Testovali sme mobilné kuchyne

14. 10. 2019
Zdieľať

Znie to takmer ako malá kulinárska revolúcia. Je možné zariadiť kuchyňu bez sporáka, kde dusenie, varenie, praženie a pečenie preberú na seba menšie spotrebiče? Ak sa vám to zdá byť až príliš šialené, verte tomu, že do nejednej domácnosti zapadnú lepšie ako klasická výbava minulých desaťročí.

Čo by ste mali vedieť o mobilných kuchyniach

1. Spájanie chutí

Od začiatku musíte počítať s tým, že v jedinej nádobe nepripravíte polievku, hlavný chod, prílohu a múčnik zároveň. Ak však milujete francúzske zemiaky, rizoto, musaku alebo džuveč, rýchlo objavíte svet lahodných chutí. Je to, akoby ste sobášili hlavný chod s prílohou tak, aby zo seba vydali to najlepšie, čo v nich je.

2. Kontrast štruktúr

Rozpálený kameň, prúd horúceho vzduchu, sálajúce teplo i dokonale rozohriaty hrniec – hoci vždy hovoríme o jedinej varnej nádobe, rôznorodosť tepla spôsobuje aj rôznorodosť štruktúry pripravovaných jedál. Raz sú šťavnaté a jemné, inokedy chrumkavé, príjemne opečené. Tú pestrosť si určite zamilujete.

3. Zmena úkonov

Na lyžici masti opražíte nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita a prisypete rascu. Hoci sa postupy v kuchárskych knižkách nápadne podobajú jeden druhému, pri kreatívnom varení vás čaká kopa úskokov a improvizácie. Priebeh teplôt je odlišný, niekedy sa ohrev ukrýva nie na dne hrnca, ale v pokrievke. Musíte hľadať nové postupy.

4. Renesancia chutí

Výsledkom všetkých týchto drobných zmien je, že pripravené pokrmy majú novátorskú chuť a prinášajú oveľa zaujímavejší pôžitok, než na aký ste zvyknutí. Je to, akoby ktosi varil naše tradičné jedlá v nie príliš tradičnom zázemí. Na woku, v tandoori peci alebo na ohnisku. Ibaže tentokrát všetka tá sláva patrí vám.

5. Jeden nestačí

Pristavte k polievkovému automatu remosku a máte duo, ktorým vyčaríte dve tretiny vašich obvyklých jedál. Pridajte k nim pizza pec a opäť ste o kus vpredu. Doplňte to teplovzdušnou fritézou a nedostupné jedlá môžete spočítať na prstoch. Jediný spotrebič nenahradí celý sporák, s dvomi či tromi ste však už za vodou.

6. Viac času na seba

Bravčové na šťave s ryžou možno nenavaríte rýchlejšie ako na sporáku a aj s grilovaným kurčaťom budete možno nejakú tú minútku meškať. Isté však je, že žiadny z hrncov nevyžaduje, aby ste nad ním stáli a miešali suroviny. Môžete ho ponechať svojmu osudu. Sám sa vypne na povel časovača. Sám sa prepne do režimu udržiavania teploty.

7. Úspora

Je to čosi, čo by ste najmenej čakali. Elektrické hrnce sú pri varení úspornejšie ako elektrický alebo indukčný varný panel či rúra. S menším objemom, dvojplášťovým vyhotovením a šikovne riešeným ohrevom dokážu domácnosti ušetriť takmer tretinu nákladov. Akoby ste elektrinu vymenili za lacnejší plyn – avšak bez prípojky.

Mobilná kuchyňa

Možno ste nad tým ešte nikdy nerozmýšľali, ale kuchyňa nemusí byť jediným miestom, ktoré využívate na varenie. Tak ako si dokážete užiť grilovačku na terase záhradného pavilónu alebo varenie gulášu v kotline, v sezóne príjemných dní sa môžete na rovnakom mieste pustiť aj do skutočného varenia. Stačí len vziať za rúčku elektrický hrniec, remosku či piecku a prírodná kuchyňa je na svete.
 
Rizoto, pečené zemiaky so zeleninou a mäsovými guľkami, pomaly varená hovädzina alebo vajíčka s mimoriadne jemnou štruktúrou sa zrodia priamo pred vašimi očami – v pohodlí záhradného kresla na vašom dvore. 
 
Povrch
 
Nelepivý povlak, keramika, lesklý hliníkový plech, pórovitý kameň alebo glazovaný črep? Určujú pravidlá údržby, ale aj rýchlosť varenia.
 
Kuchárka
 
Je fajn, ak výrobca nezabudne pribaliť kuchársku knižku. Postupy pre varenie v spotrebičoch sa odlišujú od klasického varenia v hrnci.
 
Kapacita
 
Každý z malých spotrebičov navarí pre dvoch. Ak máte troj-, štvor- či viacčlennú domácnosť, preverte si poriadne kapacitu varnej nádoby. Často je oveľa menšia, ako by ste čakali.
 
Teplota a čas
 
Takmer každý zo spotrebičov má zabudovaný termostat a časovač. Práve vďaka nim nemusíte na varenie dohliadať.
 
Jediná nádoba
 
Varenie v spotrebičoch je ako varenie v kotlíku. Všetko sa deje v jedinej nádobe, nie vždy je však možné prípravu surovín rozdeliť do viacerých krokov.

Marcela testuje

Je príjemné presťahovať sa na celé leto do záhradného pavilónu a objavovať novú tvár varenia. Bez kopy špinavého riadu, s hravými kompromismi jedinej varnej nádoby. Hoci stále varíte klasiku, predsa len chutí akosi slávnostne. Ako na dobrej návšteve.

TESTOVANÉ MODELY


domáce spotrebiče

domáce spotrebiče
www.klarstein.sk

Klarstein Tastemaker Sous Vide

Ohrev: 550 W, spodný, termostat 40 – 99 °C, časovač
Kapacita: 6 litrov, teflónový povrch
 
AKO FUNGUJE: Pomalé varenie priamo v nádobe, ale aj hra so štruktúrami a jemnými odtienkami chutí. Naplníte vrecúško surovinami, odsajete z neho vzduch a uzavriete tavným spojom. Od tejto chvíle môžete spoznávať, ako sa varia vajíčka pri 75 °C, ako sa prebúdza jemnosť holubieho mäsa pri 60 °C a ako sa rozvíjajú lahodné chute čerstvej rybacinky pri ešte nižšej teplote. Hoci sous vide varenie trvá dlhšie, ako je zvykom, výsledkom sú nové, doposiaľ nepoznané zážitky. Steak dokončíte na grile, k holubiemu mäsu pridáte vývar či omáčku. Všetko je o kombinovaní chutí, štruktúr a jemnosti.
 
++++    99,90 €
www.klarstein.sk

môjdom víťaz testu


domáce spotrebiče

domáce spotrebiče
www.remoska.cz

Remoska R22 Grand Teflon Classic

Ohrev: 400 W, vrchný
Kapacita: 4 litre, teflónový povrch
 
AKO FUNGUJE: Široká nádoba, úsporný vrchný ohrev a intenzívna para pod vekom robia z tohto elektrického hrnca skutočného favorita. V remoske upečiete šťavnatý bôčik i kurča. Uvaríte rizoto, paprikášové zemiaky a aj fazuľovú polievku, ak na ňu máte práve chuť. A ak príde na bábovku, dukátové buchtičky alebo makový závin, budú ako zo starej kachlicovej pece. Za všetkým hľadajte plynulé vedenie tepla veľkou hliníkovou nádobou a sýtu paru, ktorá nebrzdí prestup sálajúceho tepla tak ako vzduch. Vôbec neprekáža, že tu nie sú ani termostat, ani časovač – nepotrebujete ich. Nič sa vám nepripáli.
 
+++++    129 €
www.remoska.cz
 

domáce spotrebiče

domáce spotrebiče
www.vzdy.sk

Ariete 909

Ohrev: 1 200 W, spodný aj vrchný, termostat do 400 °C, časovač
Kapacita: 33 cm priemer, kameň
 
AKO FUNGUJE: Čo majú spoločné pizza, posúch či ríbezľový koláč s mrveničkou? Kysnuté cesto, ktoré si mimoriadne dobre rozumie s horúcim, rozhorúčeným kameňom. Nahrejete pizza piecku, vložíte do nej pripravenú porciu na pečenie a obojstranné sálanie tepla sa môže začať. Je úžasné, že pizza piecke vyhriatej na 400 °C stačia tri minúty na to, aby upiekla cesto i bohatú nádielku oblohy. Vďaka rýchlej tepelnej úprave si zachová šťavnatosť a súčasne získa krásnu, upečenú kôrku. Nič sa nepodsypáva múkou, nič sa nemastí. Pórovitý žiaruvzdorný kameň je ako z veľkej, naozajstnej pece.
 
++++    89,99 €
www.vzdy.sk
 

domáce spotrebiče

domáce spotrebiče
Philips

Philips AirFryer XXL HD 9650

Ohrev: 2 225 W, ventilátor, termostat, časovač, predvoľby
Kapacita: 3 litre, teflónový povrch
 
AKO FUNGUJE: Elektrická rúra alebo fritéza? Z každého tak trošku. Či už dovnútra naložíte čerstvé kurča a zemiaky zo svojej záhradky alebo predpražené polotovary zo supermarketu, v priestrannom košíku na výsuvných pojazdoch ich upečiete s lyžicou tuku, ktorého drobné kvapôčky cirkulujú v rozpálenom vzduchu. Objem pokryje 3- či 4-člennú domácnosť, v nádobe so špirálovým dnom pripravíte širokú škálu jedál, ktoré zvyčajne vkladáte do rúry. Ak však zainvestujete do príslušenstva, môžete počítať aj s grilovaním na ihlách, pečením múčnikov či zapekaním cestovín.
 
++++     279,90 €
www.philips.sk
 

domáce spotrebiče

domáce spotrebiče
www.sencor.sk

Sencor SRM 3150SS

Ohrev: 700 W, spodný, predvoľby, termostat, časovač
Kapacita: 1,5 litra, teflón
 
AKO FUNGUJE: Ak dostane hrniec na ryžu digitálny ovládací panel, razom môžete nastaviť pre každú fázu varenia odlišnú teplotu. Pridajte k tomu plnú kontrolu nad termostatom a časovačom – a ihneď je vo veci jasno. V nádobe uvaríte polievku, mäso s omáčkou i ragú, v koši naparíte zeleninu a ak príde na ryžu a kaše, hrniec si porozumie s ovsenými vločkami a širokou škálou obilnín navyše. Hoci ide o spotrebič s neveľkým objemom, na chalupe môžete vo dvojici počítať s tým, že navaríte všetko, na čo si len spomeniete – od gulášu cez makové šúľance až po granatiersky pochod. Len otváranie veka vpravo troška prekáža.
 
++++     51,90 €
www.sencor.sk
 
zmení chod domácnosti
 

domáce spotrebiče

domáce spotrebiče
Tefal

Tefal Easy Soup BL841138

Ohrev: 1 000 W, automatické predvoľby, mixovanie
Kapacita: 1,2 litra, nerezový povrch
 
AKO FUNGUJE: S týmto novým spotrebičom sa do vašej domácnosti dostane závan moderny. Do nádoby vysypete vrecko mrazenej zeleniny, dolejete ju vodou, pridáte koreniny, maslo a kliknete na tlačidlo. Automat sa sám postará o to, aby bez vašej pomoci pripravil zeleninovú alebo krémovú polievku. Domácnosť fungujúca na polotovaroch a chlebe tak získa polievku naviac a zabehnutá domácnosť ušetrí čas strávený vyváraním polievok. Vymeníte mrazenú zeleninu za čerstvú, pridáte trochu kuracieho mäsa alebo si zaexperimentujete s ovocím a mixovaním – a vždy máte čo položiť na stôl.
 
++++-     88,90 €
www.tefal.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: testy spotrebičov
Zdieľať článok
Pomôžte nám zastrešiť pre iných sny! Pridajte sa k nám!Urob si sám

Pomôžte nám zastrešiť pre iných sny! Pridajte sa k nám!

Poznáme najzaujímavejšie stromy Európy, dub z Lozorna skončil v súťaži na druhom miesteASB.sk

Poznáme najzaujímavejšie stromy Európy, dub z Lozorna skončil v súťaži na druhom mieste

Rozhovor so známou bylinkárkou Ivetou Henzelyovou: Svet byliniek je pre ňu čarovný len tým, že existujeZáhrada

Rozhovor so známou bylinkárkou Ivetou Henzelyovou: Svet byliniek je pre ňu čarovný len tým, že existuje

Ako vyriešiť slnečnú predzáhradku, v ktorej je trativod a šachta? Toto poradil Martin ČurdaZáhrada

Ako vyriešiť slnečnú predzáhradku, v ktorej je trativod a šachta? Toto poradil Martin Čurda

Diskusia