Príliš suchý vzduch v byte? Zabudnite na zvlhčovače

07. 11. 2019 Zdieľať

Suchý vzduch v byte či dome je doména najmä zimných mesiacov, keď sa snažíme vykúriť si svoj domov na príjemnú teplotu. Problém si častokrát všimneme až vtedy, keď sa naše deti budia s dusivým kašľom alebo nás po večeroch režú oči. Nečakajte, kým sa vám vytvoria chrasty v nose, a konajte!

Suchý vzduch škodí viac, ako si pripúšťame

S trochou zveličenia sa dá povedať, že vzduch je našou najčastejšou potravinou. Zužitkujeme denne až 25-tisíc litrov vzduchu (je to až 15 kg). V interiéri trávime až 90 % celkového času, v zime je toto číslo aj vyššie. Preto nie je jedno, aký vzduch dýchame. Vlhkosti vzduchu sa v minulosti nevenovala zvýšená pozornosť, dnes však vieme, že táto veličina je prinajmenšom taká dôležitá ako teplota. Azda najväčší problém je, že vzduch nemôže byť ani príliš vlhký, ani príliš suchý.
 
„Suchý vzduch v domácnosti znižuje obranyschopnosť človeka. Je to mimoriadne náročné prostredie aj pre zdravých dospelých ľudí, pre citlivé osoby a malé deti či astmatikov môže suchý vzduch predstavovať veľký problém,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Vančíková, detská alergologička. „V nose a v dýchacích cestách sa dokonca môžu tvoriť chrasty,“ dopĺňa MUDr. Etela Janeková. Okrem dýchacích ciest a sliznice nosa je ohrozená aj sliznica očí alebo pokožka.

Príliš suchý vzduch v byte? Zabudnite na zvlhčovače

2508433
isifa/shutterstock

 

Aké sú prejavy vplyvu suchého vzduchu?

Vysychanie slizníc horných ciest dýchacích.
Suchý dráždivý kašeľ.
Pocit upchatého nosa.
Ranné škrabanie v hrdle.
Chronické zápaly nosohltana.
Časté ochorenie horných aj dolných dýchacích ciest.
Chronická bronchitída.
Opakovaná laryngitída u detí.
Vysušená a podráždená pokožka.
Pálenie očí.
Popraskané pery.
Pocit zvýšenej únavy a neustáleho smädu.
Znížená imunita.
Poškodená sliznica nosa (chrasty v nose).

Čo urobiť, aby ste sa suchému vzduchu vyhli?

Vykurujte menej. Ak máte zateplený dom, v spálni vám postačí 16 – 18 °C, v izbách 20 – 21 °C. V kúpeľni môže byť teplejšie, ale možno postačí, ak si prikúrite až vtedy, keď sa pôjdete sprchovať či kúpať. V kuchyni to tiež nepreháňajte – zdrojom tepla je predsa aj sporák či rúra. 
 
Vetrajte viac. Význam vetrania sa v posledných rokoch dostáva do popredia. Nie, nie je to móda. Je to dôsledok príliš tesných okien i domov celkovo. Čím energeticky menej náročný dom máme, tým je tesnejší a tým viac ho treba vetrať. Okno otvorené na „vetračku“ ale nepomôže. Hoci to môže miasť, aj v zime je nutné vetrať dokorán otvorenými oknami niekoľko minúť viac ráz denne. Žiaľ, v zime, keď suchým vzduchom v interiéri trpíme najviac, nám vetranie veľa vlhkosti neprináša. 
 
V nízkoenergetických a pasívnych domoch je ideálne spoľahnúť sa na riadené vetranie, ktoré nám bez nášho pričinenia a bez straty tepla privádza do interiéru dostatočné množstvo čerstvého vzduchu.

Príliš suchý vzduch v byte? Zabudnite na zvlhčovače

2508413
isifa/shutterstock

Vlhkosť zo zásoby

Ak svoj byt vykurujete len tak, ako treba, vetráte dostatočne a suchý vzduch vás napriek tomu trápi, musíme mu pomôcť. No zvlhčovače nemusia byť nutne tým správnym riešením. „Na zvlhčenie vzduchu sme používali zvlhčovač. Dopracovali sme sa k vlhkým a plesnivým stenám, ale vzduch lepší nebol,“ hovorí Elena Kováčiková, matka troch detí. Pán Filip Obradovič, otec dvojičiek, súhlasí: „Aj my máme suchý vzduch. Kúpili sme zvlhčovač a jediné, čo to robí, sú kaluže na zemi či poličke.“ Fakt je, že ako prvá pomoc sú zvlhčovače lepšie ako mokré uteráky na radiátoroch alebo zvlhčovanie rozprašovačmi.
 
Na to, aby sme mali v byte optimálnu vlhkosť, by sme mali myslieť pri stavbe či rekonštrukcii. Vhodne zvolený materiál nám pomôže prirodzene regulovať vlhkosť v interiéri. Už naši starí otcovia vedeli, prečo na omietanie stien používať vápno. To má schopnosť regulovať vlhkosť v interiéri. Znamená to, že v čase, keď jej je v priestore viac, dokáže ju pohltiť a po jej poklese ju postupne uvoľňovať do interiéru. 

Vedeli ste, že…

Vápenné omietky regulujú vlhkosť 1,5x lepšie ako vápennocementové omietky a 3x lepšie ako sadrové omietky a sadrokartón. Dokonca majú sorpčné vlastnosti podobné hlineným omietkam.


Príliš suchý vzduch v byte? Zabudnite na zvlhčovače

2508415
Baumit

Medzi moderné vápenné omietky patrí napríklad Baumit KlimaWhite, ktorá pri hrúbke 1,5 cm dokáže optimálne vstrebávať prebytočnú vlhkosť (napríklad pri varení, sprchovaní a podobne) a v prípade sucha ju vydať naspäť do interiéru. 
 
Vo výskumnom parku Viva porovnali dva rovnaké domy s jediným rozdielom – vnútornou omietkou. Dom č. 1 bol bez vnútornej omietky s disperzným náterom a dom č. 2 bol omietnutý vnútornou omietkou KlimaWhite. Kým v dome č. 1 sa vnútorná vlhkosť vzduchu počas merania pohybovala od 30 do 70 %, v dome č. 2 sa vnútorná vlhkosť vzduchu pohybovala medzi 40 a 60 %.
 
Pri kvalite vnútorného vzduchu skutočne platí ono známe „Lepšie je problémom predchádzať, ako ich riešiť.“, preto ak staviate, pamätajte na to, že dobrá príprava vám neskôr ušetrí kopec problémov, práce i financií. 
 
Pripravené s podporou spoločnosti Baumit.
Kategória: Domáce spotrebiče Materiály
Zdieľať článok