Ako doplniť chýbajúcu časť dvojdomu, aby vzniklo príjemné bývanie pre štyroch

23. 10. 2019
Zdieľať

Českí architekti riešili zaujímavý projekt. Mali doplniť chýbajúcu časť existujúceho dvojdomu tak, aby vznikol príjemný domov pre štvorčlennú rodinu. Ako sa im to podarilo?

Kľúčovou snahou architektov Pavla Machara a Radka Teichmana bolo to vytvoriť vzdušný a voľne plynúci vnútorný priestor. Nielen však v horizontálnej rovine – od vstupu do domu až k záhrade, ale aj vo vertikálnej – od prízemia po miestnosti na poschodí. 

Najväčšiu plochu dostali spoločné priestory na prízemí, ktoré doslova nabádajú, aby členovia rodiny trávili spolu veľa času a navzájom komunikovali. Nenájdete tu žiadne zbytočné chodby či malé uzavreté miestnosti. 


dvojdom z ulice

dvojdom z ulice
Peter Fabo

Ako vtiahli do interiéru slnko?

Na to, aby do interiéru dostali čo najviac prirodzeného svetla, pohrali sa s orientáciou prístavby voči svetovým stranám. Z obývačky je vďaka veľkému posuvnému oknu výhľad priamo do južnej záhrady. 

Prečítajte si tiež:

Ocenený pasívny dvojdom, v ktorom sa myslelo na všetko

Zaujímavý efekt architekti dosiahli umiestnením štvorcového okna v hornom rohu prevýšeného obytného priestoru. Cez toto atypicky umiestnené okno prichádza slnečné svetlo v popoludňajších hodinách – zo západu. Horizontálne okno na poschodí zase umožňuje južnému slnku osvetliť pracovňu. 


drevená terasa

drevená terasa
Peter Fabo

Z obývačky do kuchyne po schodoch

Nezvyčajným, ale funkčným prvkom, je výškové usporiadanie priestorov. Kuchyňa s jedálňou sa nachádzajú o čosi vyššie ako obývacia miestnosť, a to kvôli lepšiemu výhľadu do záhrady. Na obývaciu miestnosť nadväzuje drevená terasa, ktorá tvorí prechod medzi interiérom a záhradou.

Na výškové posuny podlahy nadväzujú aj posuny úrovne stropov v hornom podlaží. Tým architekti dosiahli aj vizuálne prepojenie slnečnej pracovne s hlavným obytným priestorom. 


drevené schodisko

drevené schodisko
Peter Fabo

Odhalený betón, omietnuté murivo

Dom je murovaný s vloženým železobetónovým „objektom“ horného poschodia. To je vynesené stenovým nosníkom do výšky hlavnej spálne. 

V interiéri nájdete na viacerých miestach priznaný betón, ale murivo je všade omietnuté. Súčasťou architektonického riešenia bol aj návrh vstavaného interiéru na mieru. Nábytok zároveň plní aj funkciu členenia obytného priestoru. 

Architekti sa snažili kultivovať aj verejné priestory, preto vybrali na oplotenie domu estetickú kombináciu dreva a betónu.


veľké presklenie domu v obývacej časti

veľké presklenie domu v obývacej časti
Peter Fabo

RD Čimice v skratke

architektonický ateliér: MACHAR&TEICHMAN

autori: ing. arch. Pavel Machar, ing. arch. Radek Teichman

projekt: 2015-2016

realizácia: 2016-2019

lokalita: Praha – Čimice

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo

Kategória: Návšteva
Tagy: drevená terasa dvojdom prestavba domu rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia