Moderné bývanie v kamennom dome uprostred krásnej prírody

24. 10. 2019
Zdieľať

V krásnom prostredí očarujúcej prírody stojí nenápadný dom. Steny zo žuly a bridlice sú ukryté za majestátnymi gaštanmi. Stavba sa stáva aktívnou súčasťou krajiny bez toho, aby ju rušila.


Dom z kameňa a betónu

Dom z kameňa a betónu
Orma Architettura

Architekti z ateliéru Orma Architettura mali za úlohu vytvoriť v lone prírody dom, ktorého súčasťou by bola veľká jedáleň a priestory na relax. Je to vlastne rozšírenie hlavného domu, v ktorom sa nachádzajú spálne pre hostí. 

Majiteľ však nechcel, aby jedáleň a relaxačné miestnosti nadväzovali priamo na hlavný objekt. Naopak, sú umiestnené na zadnej časti pozemku. Autori projektu uvažovali veľmi logicky a triezvo: stavbu hosťovského domu navrhli tak, aby nerušila prírodné prostredie a materiálovo i tvarovo s ním harmonizovala. Použili viacnásobné zlomy, zakrivenia, ktoré vytvárajú pôsobivé i funkčné fragmenty. 


Dom z kameňa a betónu

Dom z kameňa a betónu
Orma Architettura

Tri vrchy, tri celky

V okolí pozemku sa nachádzajú tri majestátne horské vrchy. Stavba nepravidelného tvaru je zostavená z troch spojených celkov a každý „sa pozerá“ na iný vrch. V hlavnej časti so skrytým vstupom je umiestnená šatňa, kuchyňa a hygienická miestnosť. Do spoločenskej časti vedie malá chodbička. 

Prečítajte si tiež:

Nezľakli sa a schátralý mlyn v Štiavnických vrchoch si prerobili na úžasné bývanie

V interiéri nájdete jedálenské stoly, krajná časť je venovaná relaxu. „Klikihákový“ tvar pôdorysu okrem rôznych výhľadov poskytuje návštevníkom aj súkromie, vytvára príjemné zákutia.  


Dom z kameňa a betónu

Dom z kameňa a betónu
Orma Architettura

Hra s časom a dualita

Stavba sa hrá nielen s výhľadmi, ale aj s časom – a to pomocou betónu a kameňa. Betón je použitý na stĺpiky a preklady, kameň vypĺňa prázdne priestory štruktúry. Základ interiéru tvoria vápenné omietky, ktoré skrývajú technické prvky.

Pre celý projekt je príznačná dualita: žula pôsobí nedobytne tvrdo, akoby sa do interiéru ani nedalo dostať. Na druhej strane z interiéru je množstvo detailov, ktoré ukazujú opak – chladné materiály zjemňujú výhľady na prírodu.


jedáleň

jedáleň
Orma Architettura

Tradícia, krajina, architektúra

Kombináciu betón a kameň harmonizuje svetlé drevo použité na dvere. Tvorcovia projektu tvrdia, že zámerom  projektu je „cestovať časom a rozvíjať emócie a vzťahy medzi tradíciou, krajinou a architektúrou.“ Dom pôsobí najzaujímavejšie, keď naň svieti svetlo zo zapadajúceho slnka. Vytvára jedinečné obrazy a ukazuje stavbu v nečakaných, nadčasových obrazoch.


Dom z kameňa a betónu v zime

Dom z kameňa a betónu v zime
Orma Architettura

Vanella House v skratke

architektonický ateliér: Orma Architettura

lokalita: Casamaccioli, Francúzsko

plocha: 85,0 m2

realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Orma Architettura

Kategória: Návšteva
Tagy: chata kamenný dom rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia