Keď sa v trojizbovom byte cítite ako v rozprávkovej chalúpke

31. 10. 2019
Zdieľať

Láska, ktorú k sebe Valéria a Dušan už roky cítia, a taktiež pokora, s ktorou pristupujú k životu, sa, pochopiteľne, preniesli aj do interiéru ich rodinného hniezdočka. Poviem vám, že múry tohto trojizbového bytu nimi skrz na skrz nasiakli, lebo energia tu bola úžasná.

Rozprávková chalúpka… Presne tak by som stručne vystihla svoje prvotné pocity po vstúpení do bytu manželov Dušana a Valérie. Ten je situovaný na vyvýšenom prízemí tehlového domu zo 60. rokov 20. storočia. S pomerne štedrou rozlohou 85 m2 sa domáca pani veľmi rýchlo vyrovnala a vtisla jej punc originality, funkčnosti aj farebnosti.

„Výsledok sa tvoril postupne a samotný dizajn bol až na druhom mieste. Predbehla ho praktická stránka,“ vysvetľuje Valika. „Tak, ako sa menil náš život, naše potreby a požiadavky na bývanie, menil sa aj byt,“ dodala. 


Kombinácia bielych skriniek v kuchyni, čiernej popisovateľnej farby na stene a červených akcentov je úžasná.

biela skrinka v popredí
Miro Pochyba


Kombinácia bielych skriniek v kuchyni, čiernej popisovateľnej farby na stene a červených akcentov je úžasná.

„Valéria je velmi hrdá na detskú izbu, ktorú celú vymyslela a s láskou vytvorila pre naše dvojičky. Ja som zase hrdý na to, že sa u nás priatelia a rodina dobre cítia a ich pôvodne krátke návštevy sa často predĺžia.“ 

Dušan, majiteľ

Jasný rukopis

Dušan v byte býva od svojich štyroch rokov, keď sa sem ako malý chlapec presťahoval spolu s rodičmi, nuž a od roku 2008 v ňom s Valériou žijú sami. Presne v tom čase začal ich domov dostávať svoju súčasnú podobu.

Vždy, keď sme sa v rámci rekonštrukcie do niečoho púšťali, snažili sme sa to urobiť tak, aby sme z procesu tvorby aj výsledku mali dobrý pocit. Aby nám jednotlivé úpravy uľahčili a zároveň spríjemnili život, čas u nás doma,“ hovorí Dušan, ktorý mal práce pod palcom, keďže mnohé z nich prebiehali svojpomocne.

Prečítajte si tiež:

Šikovná úprava malebnej chalupy na kopaniciach

„Vždy sme si to doma spravodlivo rozdelili. Po dizajnovej stránke riadila veci Valéria, dokonca množstvo vecí aj sama vyrobila a vylepšila, no a keď bolo treba niečo navŕtať alebo zavesiť, realizoval som sa ja,“ hovorí domáci pán. 


Jedálenský stôl stojí v epicentre priestoru. Všimnite si, ako fantasticky vyzerá tmavé drevo v kombinácii s bielymi stoličkami, z ktorých každá je iná.

kuchyňa
Miro Pochyba


Jedálenský stôl stojí v epicentre priestoru. Všimnite si, ako fantasticky vyzerá tmavé drevo v kombinácii s bielymi stoličkami, z ktorých každá je iná.

Evolúcia dizajnu 

K podobe, ktorú má byt dnes, prichádzal roky. „Kedysi moji rodičia a neskôr takisto aj my s manželkou sme byt prispôsobovali našim meniacim sa potrebám a často tak bez plánovania vznikli krásne prvky. Niekedy dokonca len vďaka tomu, že bolo potrebné zamaskovať stopy po dvoch pomerne divokých synoch – mne a bratovi,“ smeje sa Dušan, ktorý pohľadom naznačil zrod ich obľúbeného tehlového obkladu v chodbe, ktorý sa Valika rozhodla v byte po svokrovcoch zachovať. Ten má svoje nielen dizajnové opodstatnenie.

„Jeho hlavnou úlohou bolo v skutočnosti zamaskovať poškodený roh, ktorý som ja ako malý chlapec odrazil hlavou pri naháňaní s bratom.“ 


Dušanova fotka na stene nad pohovkou je u malej Lili, ako ju familiárne volajú, mimoriadne obľúbená. Dievčatko sa vraj na ňu denne s radosťou a so zaľúbením pozerá.

obrázky a foto na stene
Miro Pochyba


Dušanova fotka na stene nad pohovkou je u malej Lili, ako ju familiárne volajú, mimoriadne obľúbená. Dievčatko sa vraj na ňu denne s radosťou a so zaľúbením pozerá.

Moderné prvky, shabby chic, vintage aj slovenský vidiek…

To všetko je v tomto byte spojené do jedného podmanivého celku. „Popravde, sami nevieme posúdiť, čo presne nás ovplyvnilo. V každom prípade, iste nás inšpiroval náš dlhší pobyt v Anglicku a nemalý vplyv mal aj Valériin záujem o feng šuej,“ hovorí Dušan.

„Zároveň sme sa snažili zachovať a priznať vek tohto bytu s prvkami tradičnými pre viac ako pol storočia starú architektúru. Extra moderné vychytávky sa nám sem veľmi nehodili,“ dopĺňa Valéria.

Srdcovou záležitosťou oboch manželov je obraz od Petra Zúbeka. „Bol našou vzdialenou rodinou zo strany mojej maminy, takže obraz dlhé roky visel v dome mojich starých rodičov. Dnes zdobí domov nám,“ vysvetľuje Dušan.

Medzi ďalšie klenoty, ktoré v tejto domácnosti nemôžu chýbať, patria keramické a hlinené čajníky, ktorých vďaka svojej práci vraj nikdy nemajú dosť. 


Červená skrinka v spálni je takpovediac „najdúch“, ktorému domáca pani s kreatívnou dušou vdýchla nový život.

spáľňa
Miro Pochyba


Červená skrinka v spálni je takpovediac „najdúch“, ktorému domáca pani s kreatívnou dušou vdýchla nový život.

KTO TU BÝVA? 

Valéria a Dušan

K manželom pred rokom pribudli dvojičky Teo a Olívia. Odvtedy je Valika maminou na plný úväzok, no a ocino Dušan sa stará o chod Čajovne za rohom, ktorú už roky vlastnia a kde to vyzerá rovnako kúzelne ako u nich doma. 

TEXT: REDAKCIA 
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty vidiecky štýl
Zdieľať článok
Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamoteUrob si sám

Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamote

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálomUrob si sám

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálom

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkoviUrob si sám

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkovi

Chalúpka ako z rozprávky: Plynúce roky jej prospeli a citlivá premena vyzdvihla jej duchaUrob si sám

Chalúpka ako z rozprávky: Plynúce roky jej prospeli a citlivá premena vyzdvihla jej ducha

Diskusia