31. 10. 2019 Zdieľať

Dnes vám predstavíme zaujímavú kuchyňu z línie Chocolate Day z radu Dolti Collections od Andrea Capovillu, ktorú si v Oresi vybral hráč amerického futbalu za tím Prague Lions Lukáš Boucký.

Lukáš prepadol americkému futbalu asi pred jedenástimi rokmi. Vtedy ho spolu s bratom Liborom vzal na tréning mužstva Prague Black Panters kolega ich mamičky. Chlapci si v tom čase v Čechách ešte neobvyklý šport vyskúšali a obaja mu naplno prepadli. Dnes sa u nás americký futbal prevádzkuje už dvadsaťosem rokov a Lukáš po jedenástich rokoch hrá za tím Prague Lions najvyššiu českú ligu a v sezóne 2016/17 dokonca aj európsku ligu majstrov. A v tomto prípade je to skutočne srdcová záležitosť, pretože u nás sa všetci zúčastnení americkému futbalu (nepleťte si ho s ragby) venujú dobrovoľne, zadarmo a vo voľnom čase.

Čo však neznamená, že by úroveň českého amerického futbalu nejako zaostávala za európskymi profesionálmi. Priaznivci a prevádzkovatelia amerického futbalu tvoria v Česku špecifickú skupinu fanúšikov amerického životného štýlu. Patria k nim nepochybne ešte aj hudobní fanúšikovia južanského rocku a rockabilly, vlny hippies alebo ďalších amerických športov, predovšetkým baseballu. Všetci títo fanúšikovia predovšetkým vďaka hollywoodskym filmom vedia, ako bývajú ich hviezdy a často zdieľajú ich vkus.


V kuchyni s levom

2509549

Prvý tím v Česku

Prague Lions sú aktuálne prvým tímom amerického futbalu v Česku. Keďže sezóna končila v júli, bol Lukáš veľmi vyťažený. Tréningy a zápasy musel spájať so zamestnaním, a tak voľného času nebolo nazvyš. Nakoniec si našiel čas na rozhovor s nami a na otázku, ako sa dnes dá hrať s plným nasadením a vo voľnom čase, odpovedal: „Občas je to náročné, hlavne časovo, kedy sa snažím skĺbiť čas strávený s rodinou, prácu a tréningy. Americký futbal, ale nemôžete robiť iba napoly, spolieha sa na vás ďalších desať spoluhráčov. A samozrejme náhradníci, ktorí sú pripravení vás kedykoľvek „nahradiť“, keď im dáte šancu.“


V kuchyni s levom

2509553

Dom v dosahu Prahy

Lukáš vyštudoval Vysokú školu obchodnú, pri štúdiách sa ešte okrem futbalu venoval práci trénera vo fitness centre. Dnes je zamestnaný v stavebníctve, kde má na starosti tím pracovníkov a často aj projekty s jasne zadanými termínmi, takže to vždy nie je ľahké všetko časovo zosúladiť. Ale ako sám priznáva, zvládnuť sa to dá. „Len sa občas ráno ťažko vstáva,“ smeje sa Lukáš. „Keď sme sa s priateľkou Dominikou rozprávali o budúcnosti, obaja sme túžili po dome so záhradou, a tak sme hľadali vhodný pozemok v dosahu Prahy, spomína náš hostiteľ. „To sa nám aj podarilo. Ja aj priateľka máme k dispozícii každý svoje auto, takže dostupnosť do práce aj na futbal máme do dvadsiatich minút. Kamaráti priamo z Prahy sa veľakrát presúvajú mestom oveľa dlhšie ako ja „vidiečan“.“


V kuchyni s levom

2509555

Kuchyňa súčasťou obývačky

V ich rodinnom domčeku je kuchyňa súčasťou obývacej izby, ktorá je z časti prepojená francúzskymi oknami s terasou a záhradou. Keď Lukáš s Dominikou hľadali kuchyňu, chceli, aby mala útulnú atmosféru. U kamaráta videli modernú bielu kuchynskú zostavu od Oresi, a tak sa zašli pozrieť k nám do štúdia, aby sa podrobne zoznámili s celým našim sortimentom. Zapáčila sa im kuchyňa Chocolate Day v sivej farbe, ktorá Dominike veľmi pripomínala kuchyne v južanskom štýle, ktoré poznala z amerických filmov a seriálov. „Boli v každom interiéri. Či to bol dom na vidieku alebo v tom najmodernejšom mrakodrape, zaujalo ma, že americká filmová kuchyňa je vždy v klasickom alebo vidieckom štýle. Kazetové dvierka, sklá s mriežkami aj s vitrážami, na nábytku sa často objavujú zdobené stĺpiky a okrasné lišty a rímsy. My sme však chceli niečo menej výrazné, a to práve táto kuchyňa ponúkala, „rozpráva Dominika.


V kuchyni s levom

2509559

Sivá alebo magnólia?

Podľa aktuálnych trendov sú stále módne sivé kuchynské linky, preto si naši klienti pôvodne chceli kúpiť sivú variantu tejto kuchyne. V interiéri sa však objavuje ešte niekoľko ďalších dominantných šedých prvkov – napríklad veľká pohovka alebo stĺp s krbom, ktorý nadväzuje aj na ostrovček.  Z tohto dôvodu zvolili radšej variant vo farbe magnólia, ktorý ladí ako so šedými prvkami, tak aj so zvolenými dekormi dreva.

Maximálne využitý priestor

„Kuchyňu sme chceli riešiť ako „elko“ s ostrovom, aby sa nám tu dobre varilo a zmestili sa sem všetky potrebné veci. Architekt Oresi Petr Kaluža nám kuchyňu navrhol tak, že priestor je maximálne využitý a všetko je podľa našich predstáv. S Dominikou si asi najviac užívame ostrovček, kde je aj varná doska, takže sme pri varení stále v kontakte a zároveň je tam aj dostatok pracovnej plochy a úložného priestoru. Vďaka ostrovčeku je kuchyňa plne funkčná a zároveň krásne vzdušná a spoločne s krbom oddeľuje jedálenskú od obývacej časti izby,“ hovorí Lukáš.


V kuchyni s levom

2509561

Bodové úchytky

Pri výbere úchytiek alebo madiel partneri jednohlasne zvolili okrúhle knopky. Páčili sa im a tiež dospeli k záveru, že ku kazetovým dvierkam sa hodia najlepšie. „Ľahko sa chytajú, nezaberú toľko miesta, plnia svoju funkciu na sto percent. A je tu ešte bonus: horšie sa chytajú do malej ručičky nášho synčeka Šebíka, ktorý rád rabuje všetky zásuvky. Navyše Dominika stále niečo vymýšľa, tak jej napadlo, že na Vianoce tieto úchytky vymeníme za zlaté, ktoré budú zodpovedať aj vianočnej výzdobe. Súčasné čierne zase ladia s doplnkami a štýlom bytu, ktorý sa snažíme premietnuť aj do plánovania záhradného nábytku a záhrady ako takej“, hovorí Lukáš.


V kuchyni s levom

2509557

Čo na to architekt

Ing. arch. Petr Kaluža k tomu dodáva: „Vždy je radosť spolupracovať s klientmi, ktorí vedia, čo chcú a zároveň si dajú poradiť a nechajú mi pri návrhu voľnú ruku. Mohol som zariadenie uspôsobiť danému priestoru. Napríklad sme zúžili na potrebné minimum miesto pre priechod a otvorenie umývačky tak, aby sme do návrhu dostali čo najväčší ostrov. Tým sme zachovali pohodlie aj bezpečnosť pri pohybe a zároveň sa zväčšila pracovná plocha.“

Majitelia sa počas stavby domu rozhodli pre krb. „Pomáhal som im s jeho umiestnením. To bolo veľmi ovplyvnené konštrukciou domu. Samotný návrh potom majitelia dopracovali s generálnym dodávateľom stavby. Plánovanie kuchyne som potom prispôsobil novému stavu a krb tak nadväzuje na ostrov,“ dopĺňa architekt.


V kuchyni s levom

2509555

Južanské kuchyne – hviezdy amerických filmov

Kuchyne s kazetovými dvierkami, často ešte zdobené rezbou, sa objavujú takmer vo všetkých amerických filmoch a majú ich v obľube aj filmové a hudobné hviezdy.


V kuchyni s levom

2509561

www.oresi.sk 

ZDROJ PR článok spoločnosti Oresi s.r.o.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa
Zdieľať článok