Generálka okien pred zimou

07. 11. 2019 Zdieľať

Zima je predo dvermi. Je najvyšší čas skontrolovať svoje okná. Ešte pred príchodom prvých mrazov im venujte zvýšenú pozornosť. Aby vás v zime neprekvapil chlad, prienik vody či vlhkosti do interiéru alebo zbytočný únik tepla a s tým súvisiace vyššie náklady na vykurovanie.


Nedostatočné tesnenie spôsobuje aj kondenzáciu vodnej pary na oknách. Výsledkom môže byť vysoká vlhkosť či tvorba plesní.

plastové okno
Deceuninck


Nedostatočné tesnenie spôsobuje aj kondenzáciu vodnej pary na oknách. Výsledkom môže byť vysoká vlhkosť či tvorba plesní.

Okná utesnite 

V prvom kroku skontrolujte, či vaše okná dobre tesnia. Nedostatočné tesnenie totiž spôsobuje nielen nežiaduce prúdenie chladného vzduchu dovnútra, ale aj kondenzáciu vodnej pary na oknách, ktorej výsledkom môže byť vysoká vlhkosť či tvorba plesní. Chybné tesnenie sa navyše podieľa aj na väčšom prieniku hluku do interiéru.

Nedoliehanie okien sa prejavuje predovšetkým pri starších drevených oknách, ktorých rámy sa môžu časom deformovať. Takéto okná navyše nemajú aplikované tesnenie priamo z výroby. Ak je súčasťou okien tesnenie v ráme, treba mu dopriať pravidelnú výživnú kúru, optimálne každý polrok.

Proces prirodzeného starnutia spomalíte použitím špeciálnych prípravkov, napríklad silikónovým olejom. Tesnenie zostane dlhšie pružné a bude spoľahlivo plniť svoju funkciu,“ vysvetľuje Petr Sýs, technický a produktový manažér spoločnosti Deceuninck.

V prípade, že je tesnenie už poškodené, jeho výmenu netreba dlho odkladať. Nové tesnenie vám dodá váš predajca okien. Každé okno má však iné tesnenie, je potrebné ho vyberať podľa profilového systému okna.


Nechajte si správne nastaviť kovanie a prítlak krídla

plastové okno
Deceuninck


Nechajte si správne nastaviť kovanie a prítlak krídla

Nastavenie kovania

Máte okrem prefukovania okien problém s ich otváraním či zatváraním? Nechajte si správne nastaviť kovanie a prítlak krídla. „Treba k tomu istú dávku zručnosti, preto neodporúčame, aby si laik okno uťahoval sám prostredníctvom dielov, ktoré sa nachádzajú v kovaní. Radšej si na to zavolajte odborníkov. Neodborné zásahy môžu spôsobiť, že do okna začne zatekať,“ upozorňuje Petr Sýs.

Ide o cenovo i časovo nenáročný servis. Aby sa pohyblivé časti kovania mohli bez problémov hýbať, treba ich aspoň raz ročne premastiť olejom, aby kovanie nestuhlo. Pri kovaniach, ktoré majú bezpečnostný charakter, je nutné kontrolovať ich opotrebenie. Inak nebudú spoľahlivo plniť svoju funkciu. Tiež si zapamätajte, že pri umývani okien treba používať len také čistiace prostriedky, ktoré nespôsobujú koróziu.


Dotiahnite uvoľnené kľučky a úchyty

plastové okno
Deceuninck


Dotiahnite uvoľnené kľučky a úchyty

Skontrolujte aj kľučky a odvod vody

Nezabudnite ani na kontrolu priechodnosti otvorov pre odvod vody v profiloch rámov. Iba čisté odvodňovacie kanáliky sú zárukou bezproblémového odtekania vody, preto z nich odstráňte všetky nahromadené nečistoty. Rovnako dotiahnite uvoľnené kľučky a úchyty. Nie je to nič zložité; nadvihnite kryt pod kľučkou a otočte ho do vodorovnej polohy. Tak sa dostanete k skrutkám, ktoré stači utiahnuť. 


Zakomponovaním okenného profilu Elegante do stavby možno znížiť výdavky za vykurovanie, ale aj dosah na životné prostredie

plastové okno
Deceuninck


Zakomponovaním okenného profilu Elegante do stavby možno znížiť výdavky za vykurovanie, ale aj dosah na životné prostredie

Niekedy treba vymeniť celé okno

Ak pociťujete únik tepla cez okno, nemusí to byť spôsobené len zlým tesnením, ale aj nevhodným sklom či starým rámom. V takomto prípade výmena tesnenia nebude stačiť a bude nutné pristúpiť k výmene celého okna za nové. Nové okná s vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami významne rozhodnú o výške úspor na vykurovanie.

Treba si však vyberať také, ktoré spĺňajú aj požiadavky na dostatočnú zvukovú izoláciu, či nenáročnú údržbu. Okenné profily z plastu majú nižšie hodnoty súčiniteľov prestupu tepla rámom (Uf), a teda znižujú náklady na vykurovanie domu. Skvelé izolačné vlastnosti dosahujú vďaka tesneniam a systému komôr.

„Vďaka kvalitnému tesneniu izolujú okná s našimi profilmi rovnako dobre aj po dlhšom čase. Tesnenie vkladáme priamo do profilu a nenavliekame ho dodatočne strojom. Preto v ňom nevzniká pnutie a tesnenie sa neskracuje,“ vysvetľuje Petr Sýs.

Celkové vlastnosti okna ovplyvňuje aj jeho zasklenie. Trojsklo má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, ale je ťažšie, takže niektoré profily môžu mať problém s jeho únosnosťou. Je vhodný však pre špičkové profily so stavebnou hĺbkou viac ako 80 mm. S výberom okien sa poraďte s odborníkmi, výberu dodávateľa a montážnej firmy venujte zvýšenú pozornosť. Uprednostnite výrobcov, ktorí ponúkajú kompletnú technológiu a profesionálnu výrobu a dokážu svoje schopnosti preukázať referenciami a certifikátmi. 

Text a foto: Deceuninck

Kategória: Okná
Tagy: plastové okná
Zdieľať článok