Najčastejšie chyby pri zariaďovaní obývačky? Tomuto sa rozhodne vyhnite!

09. 11. 2020
Zdieľať

Každý nemá obývačku ako z magazínu, navyše – nie je to vždy ani potrebné. Rovnako by sme sa mali zbaviť domnienky, že každá obývačka musí mať veľký masívny gauč, televízor, knižnicu, kreslá a konferenčný stolík, ako to bolo kedysi. Prispôsobte si zariadenie vašim potrebám a vyhnite sa týmto chybám.

Nezabudnite na zeleň

I keď nie ste žiaden pestovateľ či záhradník, zopár rastlín vdýchne obývačke život, osvieži atmosféru. Dobrý efekt dosiahnete aj čerstvými kvetmi, ak ich viete udržiavať. Prípadne si zvoľte vždyzelené rastliny, ktoré si vyžadujú len minimum starostlivosti. Paprade a palmy sú estetické a prečisťujú vzduch.

obývacia izba so sivou sedačkou


Zdroj: istock.com

Pozor na priveľa vecí

Ak máte v miestnosti veľa vecí, automaticky vzniká dojem chaosu a neporiadku. Drobnosti upracte jednoducho do štýlových košov alebo škatúľ. Ak budete mať čo najmenej vecí na očiach, bude miestnosť pôsobiť vzdušne, čisto a príjemne,  a vás po vstupe do nej nerozbolí hlava.

neporiadok v obývacej izbe

Zdroj: istock.com

Máte pekné zariadenie, ale znečistené

Ak nemáte dostatok času na upratovanie domácnosti, vyhýbajte sa skleným stolíkom a nábytku so sklom. Budete donekonečna čistiť odtlačky prstov a i tak bude váš stôl či nábytok pôsobiť ako špinavý. Pozor aj na lesklé povrchy. Prach v obývačke utierajte aspoň dvakrát týždenne, a to aj na rastlinách, najlepšie vlhkou prachovkou.

Prečítajte si tiež:

10 optických trikov na zväčšenie malej obývačky

 

upratovanie obývačky

Zdroj: istock.com

Chýba hra s textúrami

Rôzne druhy tkanín majú rôzne textúry. Pohrajte sa s prírodnými materiálmi, ratanom, bambusom, použite ľan a vaša obývačka nadobudne hĺbku a harmonickú atmosféru.

obývacia izba

Zdroj: istock.com

Pohovka plná vankúšov

Možno chcete, aby symbolizovala pohodlie, ale aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí. Nakopené vankúše na pohovke tak, že si pomaly nemáte kam sadnúť, pôsobia priam dusivo!

obývacia izba

Zdroj: istock.com

Televízor ako centrum diania

Ústredným motívom obývačky by mal byť rodinný život, nie televízor. Preto ho nedávajte na centrálne miesto. Tam môže stáť krb, stôl alebo gauč s kreslami, kde sa ako rodina bavíte, diskutujete, plánujete.

 

 

obývacia izba s kozubom

Zdroj: istock.com

Držíte sa len jedného štýlu

Mať štýlové zariadenie je určite fajn, ale ak nechcete, aby vaša obývačka pôsobila dojmom showroomu a bola skutočne príjemná, nebojte sa štýly kombinovať. Umiestnite do nej dekoráciu alebo prvok, ktorý obľubujú jednotliví členovia rodiny, aby si v tejto spoločnej miestnosti každý našiel to svoje a cítil sa tu príjemne. Aj kombinácia starého nábytku s moderným je zaujímavá.

 

 

otvorený denný priestor

Zdroj: istock.com

Všade trčia káble

Pre pohodlný život potrebujeme množstvo najrôznejších káblov. Ak sú však viditeľné, kazia dojem z priestoru. Ak je to možné, zorganizujte ich tak, aby boli vidieť čo najmenej. Môžete využiť rôzne druhy organizérov a skryť ich za nábytok či priamo do stien. Uvidíte, ako sa celá miestnosť zmení k lepšiemu.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Obývacia izba
Tagy: pohovky zariaďovanie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia