Namiesto rodinného domu si nakoniec nechali vytvoriť vlastnú dedinku

09. 11. 2019
Zdieľať

Architektonický ateliér Andrew Maynard Architects púta celosvetovú pozornosť nápaditými premyslenými projektami, ktoré nesú moment prekvapenia. Pracujú tvorivo, inovatívne a s ekologickými materiálmi.

Keď za nimi prišiel pár s dvoma osemročnými dvojičkami a požiadal ich o vytvorenie „domu pre spoločenstvo, prírodu a umenie“, navrhli im „dedinu“.

Rekonštrukcia domu s rozšírením

Tower House nie je nový dom, ale je to rekonštrukcia starého domu s potrebným rozšírením. V pôvodnom dome sa dnes nachádzajú dve detské izby, hygienické zázemie a obytné priestory. V novej časti domu našli svoje miesto štúdio, spálňa, kúpeľňa, kuchyňa a jedáleň. Architekti priznávajú, že tento nezvyčajný projekt je výsledkom nekonečných rozhovorov „dôveryhodným, nadšeným, trpezlivým a povzbudzujúcim klientom.“


Tower House

Tower House
Peter Bennetts Studios

Inšpirovali sa kresbami detí

Rodina, ktorá býva v Tower House sa intenzívne zaujíma o životné prostredia a prírodu, ich koníčkom je umenie. Projekt je výsledkom diskusií, ktoré sú dôležitejšie ako samotný domov a v konečnom momente mu dali finálnu podobu.

Cieľom architektov bolo vytvoriť sériu malých štruktúr a textúr. Pri tvorbe použili aj náčrtky dvoch osemročných chlapcov, ktorí do svojej podoby domu dali mnoho fantázie. 


Tower House vnútorná časť tvorí záhradu

Tower House vnútorná časť tvorí záhradu
Peter Bennetts Studios

Tower House nie je monolit, je anti-monolit

„Tower House navonok pôsobí ako dedinka, zvnútra ako domov. Dom odmieta logiku, pretože exteriér sa javí ako séria malých štruktúr, zatiaľ čo vo vnútri sú priestory a funkcie veľké a prepojené,“ opisujú netradičný projekt Mark Austin and Andrew Maynard.


Tower House u ulice

Tower House u ulice
Peter Bennetts Studios

Každý má v dome svoje miesto

Chlapci majú príjemný priestor so študijnými stolmi, visiacou sieťou, knižnicou od podlahy až po strop. Domáca pani veľmi rada číta, knižnica je jej miestom na rozjímanie. Pán domáci má svoj priestor v podkroví nad kuchyňou. Celý dom je koncipovaný ako dlhodobý, pritom je ľahko prispôsobivý zmenám. 

Prečítajte si tiež:

Prízemný domček v Borinke s gánkom a klasickou sedlovou strechou


Tower House

Tower House
Peter Bennetts Studios

Zaujímavosť z ulice

K podobe domu dopomohol aj zaujímavý fakt. Na tejto ulici totiž chýba dom číslo 5. Dom číslo 3 stojí vedľa domu číslo 7, ale päťka jednoducho neexistuje. Veža domu vyplnila práve túto numerickú medzeru. Nie je síce číslom 5, ale už je medzi 3 a 7 ďalší objekt. Predný dvor je miestom stretávania sa so susedmi a zároveň kúskom prírody, miestom, kde si môžu vypestovať trošku zeleniny. Zvyšok záhrady sa nachádza za vysokým oplotením.


deti v knižnici domu

deti v knižnici domu
Peter Bennetts Studios

Udržateľnosť na prvom mieste

Podobne, ako pri iných stavbách tohto architektonického štúdia, i tu zohráva dôležitú rolu udržateľnosť. „Otvory a okná sme navrhli tak, aby optimalizovali pasívny solárny zisk, čím sa drasticky znížili nároky na mechanické vykurovanie a chladenie. Všetky okná sú zasklené. Biele strechy znižujú interný prenos tepla. Potreba klimatizácie je eliminovaná aktívnym riadením tieňa a vetraním. Všade je vysoko-výkonná izolácia, dokonca aj v stenách pôvodného domu,“ vysvetľujú ekonomickú stránku projektu autori. 


dieťa v kúpeľni

dieťa v kúpeľni
Peter Bennetts Studios

Tower House v skratke

architektonické štúdio: Andrew Maynard Architects

autori: Mark Austin and Andrew Maynard

podlahová plocha: 225 m2

realizácia: 2014

záhradný dizajn: Bush Projects and Andrew Maynard Architects

lokalita: Alphington, Victoria, Australia

Sabína Zavarská
Foto: Peter Bennetts Studios

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom vidiecke domy
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia