Jesenné dekorácie do interiéru: Ako si originálne vyzdobiť byt na jeseň

28. 10. 2020
Zdieľať

Čo si predstavíte, keď sa povie jesenná dekorácia? Väčšina z nás vidí automaticky rôzne misy s jesenným ovocím a ozdobnú tekvicu, ktorá k jeseni už neodmysliteľne patrí.

Existuje však mnoho iných, tvorivejších a zaujímavejších spôsobov, ako v byte nastaviť jesennú atmosféru. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám ukážu, že jesenná výzdoba nemusí byť vôbec gýčová.

Mosadzné svietniky a ozdobné vázy

Vyhraďte si časť obývacej izby či vstupnej haly na špeciálny jesenný „oltár“. Na tento účel sa hodia rôzne výklenky v stenách, ale aj povrch skriniek, stolík či police. Na toto mieste položte všetko, čo vo vás evokuje jeseň. Samozrejme tak, aby z toho nebol chaos, ale pôsobivá upokojujúca dekorácia.

Prečítajte si tiež:

Inšpirujte sa! 13 jednoduchých dekorácií s príchuťou jesene

Nezabudnite na mosadzné svietniky zaujímavých tvarov, kyticu jesenných kvetov v kovovej alebo kamennej váze, kvetináče s listovými rastlinami. Takéto hravé zoskupenie najlepšie vynikne na bielom pozadí.

Jesenné dekorácie do interiéru
iStock

Obmeňte jedálenský stôl

Či už máte jedálenský stôl v kuchyni alebo v spoločnom priestore, vždy je dôležitým momentom, ktorý vytvára atmosféru a ovplyvňuje náladu celej rodiny.  Ozdobte ho mixom byliniek, jesenných kvetov, pridajte gaštany, žalude, orechy, šišky. Harmonizujúco pôsobí klasický porcelán a elegantné strieborné príbory. Ako utierky či obrus použite výhradne prírodné materiály, napríklad ľan s výraznou textúrou, ale v zemitých tónoch jesene.

Jesenné dekorácie do interiéru
iStock

Použite oranžový zamat

Ak chcete pridať do interiéru teplo, nikdy neobchádzajte zamat. Je to materiál, ktorý v interiéroch používali aj šľachtici a dobre vedeli prečo. Spestrite a prehrejte si miestnosti zamatom v oranžovej farbe, ktorá je považovaná za jesennú, ale zároveň nerobí interiér fádnym, naopak, osvieži ho. Stačí, keď ju použijete na vankúše, či prestieradlo, krásne vynikne ako poťah na kreslá alebo gauč. Oranžovú použite aj na iných dekoráciách – vo forme ornamentov, geometrických tvarov alebo kvetov.

Jesenné dekorácie do interiéru
iStock

Náš tip: na jeden kraj gauča poukladajte viaceré vankúše. Kombinujte rôzne veľkosti, textúry a vzory, zachovajte však jednotnú farebnosť. Napríklad: krémová, horčicová a sivá.

Prečítajte si tiež:

Jedinečný jesenný aranžmán s tekvičkou

Jesenné dekorácie do interiéru
iStock
Jesenné dekorácie do interiéru

Jesenné dekorácie do interiéru
iStock

Jesenná kytica

Krásnu dekoráciu si vytvoríte z pivoniek vo vínovej farbe, ktoré skombinujete s jesenným lístím zo stromov. Zoberajte listy, ktoré hrajú všetkými farbami a nezabudnite ich pravidelne obmieňať. Ak striháte stromčeky, môžete do vázy použiť aj odstrihnuté časti konárov a plody gaštanov ešte v zelenom obale.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Dekor
Tagy: jesenné dekorácie
Zdieľať článok

Diskusia