Canton Smart: aktívne a bezdrôtovo (nielen) v domácom kine

28. 11. 2019 Zdieľať

Nemecká značka Canton nie je na verejnosti taká známa, ako mainstreamové produkty, ale audiofilom ju netreba predstavovať. Krédo dodávať najlepšie reproduktory vo svojej triede sa jej podarilo naplniť aj s novou kolekciou bezdrôtových komponentov Canton Smart.

K aktuálnym posluchovým trendom patrí multikanálový zvuk a streamovanie hudby z IP platforiem a smartfónov, čo motivuje viacerých výrobcov. Tento rok uviedla svoju bezdrôtovú kolekciu Formation aj britská značka Bowers & Wilkins.

Kým ale Formation obsahuje šesticu komponentov a s výnimkou prepojovacieho boxu Formation Audio využíva len bezdrôtovú konektivitu, Canton Smart je variabilnejší.

Kolekcia obsahuje kompaktný streamovací reproduktor Smart Soundbox 3, soundbary Smart Soundbar 9 a Smart Soundbar 10 – ten je s podporou Dolby Atmos vlajkovou loďou televízneho zvuku a k obom zvukovým lištám, aj k ostatným produktom Smart je možné priradiť aktívny subwoofer Smart SUB 8. Ten pridá 200 W výkonu v basovej oblasti 30-200 Hz. 


Canton Smart

Canton Smart
Canton

 
Sériu dopĺňajú aktívne bezdrôtové stereo sústavy – dvojpásmové  regálovky Smart Vento 3 a trojpásmové stĺpy Smart Vento 9, Smart A 25, Smart A 45 a Smart GLE 9 pre perfektné ozvučenie miestnosti, alebo celého domu.


Canton Smart

Canton Smart
Canton

Reproduktory sú medzi sebou prepojené bezdrôtovo s 24-bitovým spracovaním signálu, pričom jeden je vždy riadiaci (master) a druhý ovládaný (slave). Do riadiaceho reproduktoru sa pripájajú signálne zdroje cez digitálne (optický, koaxiálny, alebo USB), aj analógové vstupy (RCA a symetrický XLR). Všetky komponenty podporujú Bluetooth s kodekom aptX, takže hudbu v CD kvalite môžete streamovať aj zo svojho mobilu.


Canton Smart

Canton Smart
Canton

 
Konektivita soundbarov sa od reproduktorov mierne líši, keďže sú určené na pripojenie multimediálnych zdrojov. Smart Soundbar 9, aj 10 disponujú okrem optického, koaxiálneho a RCA vstupu aj troma HDMI vstupmi kompatibilnými s HDCP 2.2 pre priechod videa 4K  a HDMI ARC výstupom a tiež výstupom na klasický káblový subwoofer. 

Väčší Smart Soundbar 10 pridáva dôležitú podporu priestorového zvuku Dolby Atmos, aj dotykový ovládací panel. Používa štyri basové meniče so 79 mm hliníkovou membránou, dva stredotónové 50 mm hliníkové meniče a dva 19 mm výškové reproduktory s tkanou membránou. Zaujímavé je, že v režime Dolby Atmos sa dva zo štvorice wooferov zmenia na stredo-basové, aby vytvorili pôsobivejšie zvukové pole. 


Canton Smart

Canton Smart
Canton

Digitálny zosilňovač dokáže do reproduktorov napumpovať až 300 W výkonu a pri frekvenčnej odozve 33 Hz až 23 kHz dostaneme pozoruhodné priestorové ozvučenie vo virtuálnej konfigurácii 2.1.2. Samozrejme, nie vždy sú k dispozícii audio streamy so zvukovou stopou Dolby Atmos. Smart produkty preto podporujú dekódovanie formátov Dolby Digital a DTS Digital Surround (vrátane DTS TruSurround).

Obidva soundbary sa dajú bezdrôtovo pripojiť k ďalším komponentom Canton Smart pre vytvorenie plnohodnotnej multikanálovej zostavy, alebo multiroomového systému pre viacero miestností. 

Zariadenia Canton Smart síce nemajú hlasové ovládanie, ako niektoré konkurenčné produkty, zato majú zabudovaný Google Chromecast na streamovanie obľúbenej hudby zo služieb ako Spotify, Tidal, Google Play Music, Deezer, či TuneIn. Podporujú pritom zvuk s vysokým rozlíšením – až 24 bitov/ 96 kHz cez Wi-Fi a cez HDMI dokonca až 24 bitov/ 192 kHz, takže uspokoja aj najnáročnejších.

ZDROJ PR článok spoločnosti BIS audio, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: čierna technika reproduktory
Zdieľať článok