Viete, ako si vybrať farby do interiéru? Toto radia experti

27. 11. 2019
Zdieľať

Maľovanie stien a farba nábytku je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako upraviť vzhľad bytu. Niekedy skutočne stačí zmeniť len jednu-dve steny a vaša spálňa či obývačka dostane úplne inú atmosféru. Viete, ako a podľa čoho si vyberať farby?

Bez ohľadu na to, či máte radi pestré farby, biele steny alebo pastely, dôležité je vopred si uvedomiť niekoľko faktov.

Začnite s tým, čo už máte

Každý máme svoje predstavy, ako by mala miestnosť vyzerať. Máme obľúbené dekorácie či kusy nábytku, ktoré tam chceme mať. Preto začnite od toho, čo v tejto miestnosti bude. Až podľa toho následne voľme odtieň stien a doplnkov. Navyše, nestačí len zvoliť si farbu – každá farba má množstvo odtieňov, dokonca aj biela môže byť teplá alebo studená.


Obývacia izba

Obývacia izba
iStock.com

Zvážte, ako budete miestnosť používať

Ak ste už vybrali niekoľko obľúbených odtieňov a neviete sa rozhodnúť, ktorý z nich použiť, zamerajte sa na využitie miestnosti. Farba funguje veľmi osobne a to, čo niekomu prináša relax a príjemné pocity, môže iného iritovať. Ak hľadáte správnu farbu pre obývaciu izbu, ktorá má byť centrom zábavy zvoľte si energetickú žltú alebo trendovú fialovú. Keď chcete, aby táto miestnosť slúžila na relax a upokojenie, zvoľte sivú alebo tmavšiu zelenú.

Prečítajte si tiež:

Viete, aká interiérová farba bude hitom roku 2020?


Obývacia izba

Obývacia izba
iStock.com

Náš tip: Pri maľovaní miestnosti, v ktorej žije viac ľudí, je dôležitý kompromis. Nájdite farbu, ktorá vyhovuje všetkým alebo miestnosť rozdeľte na viac častí, aby si v nej každý našiel to svoje. Nemala by však pôsobiť priveľmi chaoticky. Tak sa v nej nebude nikto cítiť dobre.

Vzorky farieb vždy testujte priamo na stene

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí sa v minulosti sklamali: vybrali ste si odtieň a ten vyzeral na stene úplne ináč ako vo vzorkovníku. Je to logické. Okrem podkladu steny vzhľad farby ovplyvňuje svetlo, ktoré sa počas celého dňa v interiéri mení. Vyberte si preto 3 až 5 odtieňov farby, ktoré sú najbližšie k vašej predstave a všetky vyskúšajte na malej ploche steny. Uvidíte, ako odtiene vyznejú a ktorý je pre vás ten pravý.


Obývacia izba

Obývacia izba
iStock.com

Nemaľujete len na rok

I keď maľovanie je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zmeniť atmosféru v domácnosti, určite to nebudete chcieť robiť každý rok. Farby teda vyberajte s vedomím, že ich na stenách budete mať niekoľko rokov. Preto nie je veľmi vhodné riadiť sa krikľavými trendami alebo aktuálnou náladou.


Obývacia izba

Obývacia izba
iStock.com

Neznamená to však, že sa máte báť experimentovania s jasnými a výraznými farbami. Zaujímavým riešením je nafarbenie alebo otapetovanie jednej steny alebo jej časti, čo ľahko zmeníte aj za jeden víkend. Myslite na to, že atmosféru vždy dokážete dotvoriť farebnými bytovými textíliami a dekoráciami.


Obývacia izba

Obývacia izba
iStock.com

Sabína Zavarská

Foto: istockphoto.com

Kategória: Farby, materiály
Tagy: interiérové farby maľovanie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia