Nezvyčajný dom, v ktorom atmosféru umocňuje teória farieb (VIDEO)

30. 11. 2019
Zdieľať

Kým „kokónový dom“ vytvarovaný do písmena L z dvoch strán chráni súkromie domácich, z opačnej strany je plne presklený. Ponúka priestor na relax s príjemným výhľadom a vánkom od oceánu.


Presklená južná fasáda s terasou

Presklená južná fasáda s terasou
Caylon Hackwith

Caylon Hackwith

Z jednej strany uzatvorený, z druhej presklený

Mäkký nepriehľadný tvar domu v sebe ukrýva súkromné miestnosti – detské izby. Hlavná spálňa domácich má jednu stenu presklenú a otočenú smerom k najkrajšiemu výhľadu.

V druhom ramene písmena L sú otvorené spoločné priestory – kuchyňa, jedáleň, obývacia miestnosť. Veľké posuvné dvere spájajú interiér s exteriérom, obyvateľov domov s vôňou, pocitmi a zvukmi záhrady a neďalekého Atlantického oceánu.


cédrové šindle

cédrové šindle
Caylon Hackwith

Caylon Hackwith

Pasívne vykurovanie a cédrové šindle

Architektka pokryla zaoblené steny domu cédrovými šindľami, ktoré nadväzujú na paletu materiálov okolitých stavieb. Samozrejmosťou sú environmentálne technológie vrátane fotovoltaických panelov a dizajnu, ktorý harmonizuje so životným prostredím.

Presklená južná fasáda okrem výhľadu prináša pasívne tepelné zisky. Slnečné lúče sa odrážajú od vodnej nádrže, ktorá je pozdĺž vnútorných ramien domu a cez sklenú fasádu vstupujú do interiéru.


Svetlíky nad chodbou spálňového krídla vytvárajú fascinujúcu farebnú hru svetla a lúčov

Svetlíky nad chodbou spálňového krídla vytvárajú fascinujúcu farebnú hru svetla a lúčov
Caylon Hackwith

Caylon Hackwith

Hra farieb podľa Goetheho

Svetlíky nad chodbou spálňového krídla vytvárajú fascinujúcu farebnú hru svetla a lúčov. Sú zafarbené podľa Goetheho teórii farieb. Pri spálni nájdete odtieň bordovej, ktorá symbolizuje západ slnka a odpočinok. Prechádza do červenej, oranžovej. Najbližšie k obývačke je žltý odtieň ako symbol zenitu a  aktivity.

Americká architekta, dizajnérka a spisovateľka Nina Edwards Anker založila v roku 2006 ateliér NEA Studio, ktorý „sa točí“ okolo trvalo udržateľného dizajnu a architektúry. Za svoje návrhy získala viacnásobné ocenenia, napríklad nedávno si odniesla cenu Best of Products Award 2019 za pohovku Beanie Sofa. Za pozornosť však nestojí len nábytkový dizajn tejto autorky. V roku 2016 získala doktorát na Oslo School of Architecture and Design. Jej dizertačná práca premosťuje „fenomenologickú teóriu a solárny dizajn“. Aktuálne sa pýši jedinečným projektom s názvom Cocoon house.


obývačka s kuchyňou

obývačka s kuchyňou
Caylon Hackwith

Caylon Hackwith

Kokón, zámotok, kukla – sú príbytky prirodzeného tvaru. To, čo vymyslí príroda, nikde nemôže byť zlé. Zrejme podobne uvažovala aj Nina Edwards Anker pri vytváraní nového projektu so zaoblenými múrmi. Kónický oblý tvar stien smeruje k severným a západným susedom, čím chráni súkromie domácich. Nezvyčajný dom má certifikáciu LEED (Leadership in Energy and Enviromental Design) a nachádza sa na Long Islande v New Yorku.


kúpeľňa

kúpeľňa
Caylon Hackwith

Caylon Hackwith

Cocoon house v skratke

architektonický ateliér: nea studio,

architekt: Nina Edwards Anker

lokalita: New York

realizácia: 2019

podlahová plocha: 160 m2

Sabína Zavarská
Foto: Caylon Hackwith
Video: Corey Richardson

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia