Ako spraviť z kuchyne srdce domácnosti?

29. 11. 2019
Zdieľať

V moderných domácnostiach je trendom veľká spoločenská miestnosť – denná zóna, ktorá zahŕňa obývaciu izbu, ale tiež kuchyňu a jedáleň. V každom dome či v byte nie je takéto riešenie možné, ale i tak môžete vyčarovať z časti domácnosti miesto, ktoré sa stane srdcom domova – miestom stretávania celej rodiny.

Malá paneláková kuchyňa

Z maličkej panelákovej kuchyne, kde sa ledva zmestí stolík pre dve osoby, centrum rodinného života nespravíte. Sú tu však ďalšie možnosti. Spojte kuchyňu s najbližšou väčšou miestnosťou tak, že z kuchyne sa stane kuchynský kút a väčšia miestnosť bude obývačka s jedálňou. Priestor pôvodnej kuchyne využite na kvalitnú väčšiu kuchynskú linku a na miesto pôvodnej steny medzi kuchyňou a susediacou miestnosťou postavte kuchynský ostrovček. Ak je táto priečka nosná, šikovný statik navrhne riešenie v podobe oporných stĺpov.


Kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček
iStock.com

Multifunkčný pracovný pult

Pracovný pult – ostrovček môžete z jednej strany používať na prípravu jedla, zo strany druhej ako barový pult s vysokými stoličkami. Do časti obývačky čo najbližšie ku kuchynskému kútu postavte jedálenský stôl. Na druhej strane miestnosti vytvorte útulné a pohodlné miesto na relax. Nemala by chýbať veľká pohovka, stolček, kreslá – tak, aby si tu každý našiel svoj priestor. Takouto nenáročnou premenou získate veľmi príjemný priestor, v ktorom môžete ako celá rodina spoločne tráviť voľný čas.

Prečítajte si tiež:

Ako si vybrať vhodný kuchynský drez


Kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček
iStock.com

Posuvné dvere ako alternatívne riešenie

Ak vám prekážajú výpary z kuchyne, riešením sú sklené posuvné dvere medzi pôvodnou kuchyňou a obývačkou. V prípade potreby ich jednoducho zatvoríte, inak môžu byť otvorené a priestor bude pôsobiť ako celistvý. Veľmi dôležitým momentom je, aby energia v takto upravenej miestnosti mohla voľne „tiecť“. To znamená dostatok priestoru: typ a množstvo nábytku, rovnako aj farebnosť prispôsobte veľkosti miestností.

Náš tip: Vždy je lepšie zvoliť si jednoduché a vzdušné tvary, ktoré odľahčujú interiér – napríklad, subtílnejší nábytok na nožičkách. Pocit pohodlia a harmónie doladíte vankúšikmi, bytovými textíliami, dekoráciami, ale nezabudnite ani na zeleň.


Kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček
iStock.com

Spoločenská kuchyňa v rodinnom dome

V rodinnom dome je zvyčajne viac možností vytvoriť dostatočne veľký spoločenský priestor pre celú rodinu. Ak máte to šťastie alebo dom ešte len plánujete, takéto srdce domácnosti vytvoríte jednoduchšie.


Kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček
iStock.com

Základom sú tri hlavné prvky

1. Veľký a dlhý mutlifunkčný ostrov, ktorý môže slúžiť na prípravu jedla, rýchle raňajky, drink, prípadne aj ako stolík, na ktorom si budú malé deti kresliť (ak jednu jeho časť spravíte nižšiu, ideálne vysúvaciu). Navyše, ostrov skrýva mnoho úložných priestorov, vaša miestnosť bude pôsobiť vždy uprataná a čistá. Takto zorganizovaný ostrov môže byť tým pravým srdcom domácnosti.

2. Posedenie s televízorom – i keď sledovanie televízie nie je ideálnym spôsobom trávenia času s rodinou, predsa len si mnohé rodiny nevedia predstaviť život bez neho. Rodičov poteší, keď môžu pri príprave večere sledovať správy či iný program, dohliadať z kuchyne na dieťa, ktoré pozerá rozprávky. Veľkou výhodou spoločných denných priestorov je to, že vidíte, čo vaše deti robia, bez toho, aby ste museli stále odbiehať od varenia či práce.

3. Pracovný kút – jednou z častí veľkého spoločenského priestoru by mal byť aj pracovný kút. Samozrejme, podľa toho, v akej oblasti pracujete. Stolík s počítačom, by však v žiadnom dennom priestore nemal chýbať – či si na ňom vybavíte poštu, pozriete informácie, ktoré vás zaujímajú, recepty alebo urobíte prácu. V prípade, že na prácu potrebujete súkromie je zaujímavým riešením box, v ktorom si spravíte samostatnú malú pracovňu. Neraz postačia aj posuvné dvere alebo drevená roleta, ktorá vás v prípade potreby oddelí od okolitého ruchu.

Sabína Zavarská

Foto: istockphoto.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynský nábytok kuchynský ostrovček
Zdieľať článok

Diskusia