Veľký dom rušil prostredie dediny, zmenšili ho a urobili z neho dva

02. 12. 2019
Zdieľať

Neďaleko od mesta Lázně Bohdaneč sa kedysi nachádzala malá osada nazvaná Ráj. I keď ju mesto v dvadsiatom storočí pohltilo, stále žije vlastným životom a udržiava si typickú atmosféru, vzdialenú od života kúpeľného mesta.


Pôvodný stav

rodinný dom
ZETTE ateliér s.r.o.


Pôvodný stav

Architektonicky má stále charakter dediny, cez ktorú preteká potok. Jeden dom však vyčnieval spomedzi iných. Úlohou architekta Zdenka Balíka bolo prispôsobiť túto stavbu okolitým typicky vidieckym domom.

Bývalú dedinu tvoria i dnes vidiecke domy či skôr chalupy, mnohé s hospodárskymi stavbami. Len jeden jediný dom sa od nich výrazne odlišoval. Bol vyšší, s výraznou atikou, širokými oknami. Na rozdiel od okolitých domov nemal ani sedlovú strechu. Bežne by sme si mysleli, že takáto stavba je škola, obecný úrad či pošta – vtedy by sa dala táto odlišnosť pochopiť. Bol to však rodinný dom, ako všetky ostatné okolo. 


štít rodinného domu

štít rodinného domu
ZETTE ateliér s.r.o.

Je ľahšie spraviť z malého veľký, ako naopak

Úlohou Zdenka Balíka a spoluautora projektu Josefa Krejčího bolo čo najviac prispôsobiť tento rodinný dom okolitým stavbám a charakteru vidieckych domov. Vždy je jednoduchšie z malého domu spraviť veľký, ako z veľkého malý. 

Autori rekonštrukcie však našli spôsob: „Dom svojou veľkosťou zodpovedal jeden a pol násobku okolitých domov. Preto sme sa rozhodli z neho urobiť dva domčeky, väčší a menší. Dom má dva štíty a členenie vidno aj vo vnútornom usporiadaní celého domu.“ Samozrejme, oba takto vzniknuté domčeky tvoria jeden celok.


rodinný dom

rodinný dom
ZETTE ateliér s.r.o.

Dve miestnosti s cennými klenbami 

Autori premeny priznávajú, že pôvodný stav domu nebol pre nich prekážkou, i keď, samozrejme, bolo ho treba upraviť. Všetko cenné zachovali, to, čo dispozične a funkčne nemalo žiaden význam, odstránili. 

„Špeciálne cenné sú dve susediace miestnosti s klenbami. Z jednej sme urobili jedáleň, z druhej kuchyňu. Z jedálne je priamy vstup na dvor. Tieto miestnosti nadväzujú na vstupnú halu,“ opisuje jedinečnosti stavby architekt. Na klenbách ponechali odhalené murivo, ktoré spolu s použitým historickým nábytkom a predmetmi umocňuje atmosféru v srdci domu. 


interier domu

interier domu
ZETTE ateliér s.r.o.

Z plochej strechy dve sedlové

K domu patria aj hospodárske budovy, ktoré vymedzujú smerom do záhrady dvor s čerešňou. Fasáda domu orientovaná do dvora a záhrady má veľké okná. Na prízemí sa nachádza hala, obývacia izba, ktorej časť má otvorený strop až na poschodie, tiež spálňa s kúpeľňou a schodisko. Smerom k záhrade je orientovaný priestor kuchyne s jedálňou. 

Na poschodí našli miesto dve detské izby, hygienické zázemie a pracovňa, z ktorej vidno dolu do obývačky. Výrazný efekt v prospech symbiózy s okolím sa podaril dosiahnuť úpravou plochej strechy na dve sedlové a na bielo natretou tehlovou fasádou.

Rekonštrukcia rodinného domu v Ráji v skratke

architektonický ateliér: ZETTE atelier s.r.o

autor: Ing. arch. Zdenek Balík

spoluautor: Ing. arch. Josef Krejčí

zastavaná plocha: 108 m2

obstavaná plocha: 648 m3

projekt: 2014

realizácia: 2015 až 2019

lokalita: pardubický kraj

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZETTE atelier s.r.o

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia rodinný dom sedlová strecha
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Ako odvážna moderná prístavba doplnila tehlu z 18. storočiaDom z tehly

Ako odvážna moderná prístavba doplnila tehlu z 18. storočia

Prečo je nízkoenergetický dom dobrá investícia?Dom z tehly

Prečo je nízkoenergetický dom dobrá investícia?

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetlaDom z tehly

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetla

Diskusia