Čistý vzduch v interiéri nie je samozrejmosť

10. 12. 2019 Zdieľať

Aj vy ihneď po prebudení otvárate okná dokorán, aby ste si pľúca naplnili čerstvým vzduchom? Viete, že to dnes už nemusí stačiť? Ak niekedy stačilo párkrát poriadne vyvetrať, aby sa vzduch v miestnosti udržal na dýchateľnej úrovni, dnes je potrebné použiť nové metódy.

Staré drevené okná zabezpečili pomerne dobrú výmenu vzduchu aj za predpokladu, že boli zatvorené. No moderné, dobre tesniace okná a celkovo oveľa lepšie utesnená schránka domu síce vypustí minimum tepla von, ale tiež nepustí žiaden vzduch dovnútra. Ak nebudeme riešiť otázku vetrania v moderných nízkoenergetických domoch, môže sa stať, že v snahe ušetriť za energie, sa doslova udusíme.

Navyše pod tlakom negatívnych správ trávime čoraz viac času zatvorení doma v nádeji, že sme tam v bezpečí. Ale, aby to aspoň čiastočne bola pravda a vo svojich domovoch sme naozaj dýchali kvalitný vzduch, je potrebné na vetranie myslieť ideálne už vo fáze projektovania. Stavby s minimálnou spotrebou energie, by mali byť už počas výstavby opatrené kvalitným systémom riadeného vetrania s rekuperáciou tepla.


rekuperácia vzduchu

rekuperácia vzduchu
Schiedel

Riadené vetranie – efektívne vetranie nielen v pasívnych domoch

Iba riadeným vetraním – teda vetraním bez toho aby sme museli otvoriť okná alebo dvere možno znížiť vysokú koncentráciu toxínov COa vlhkosť, ktorú každý člen domácnosti vyprodukuje. Činnosti ako pranie, sušenie, varenie či sprchovanie, sú hlavnými pôvodcami vlhkosti, ktorá, ak v interiéri zostane, môže viesť k nežiaducej tvorbe plesní. 

Čo je vlastne rekuperácia

Rekuperácia je spätné získavanie tepla. Privádzaný vonkajší čerstvý vzduch prechádza cez rekuperačný výmenník vo vnútri vzduchotechnickej jednotky, do ktorej z druhej strany vstupuje teplý odpadový vzduch z objektu. Cesty odvádzaného a privádzaného vzduchu sú od seba dokonale oddelené sústavou kanálikov, aby nedochádzalo k spätnému prieniku pachov z odvádzaného do prívodného vzduchu. Cez steny kanálov teplo z odpadového vzduchu prechádza do prívodného, ktorý je tak predhrievaný.

Schiedel prichádza s úplne novým systémom riadeného vetrania KombiAir. Hlavnou výhodou KombiAir je bezkonkurenčne nízka hlučnosť, len 36 dB, čo je sotva počuteľná hranica. Jednotka KombiAir má schopnost rekuperácia tepla až 90%. Vďaka filtrom sa do interiéru dostáva len čerstvý vzduch zbavený prachu, plesní a peľu.

Systém riadeného vetrania s rekuperáciou tepla dodá dostatok čerstvého vzduchu a navyše vzduch prichádzajúci zvonka ohreje teplým odpadovým vzduchom. Nedochádza tak ani k tepelným stratám, ale predovšetkým si celá domácnosť môže užívať dostatok čerstvého vzduchu, bez toho bez toho, aby bolo potrebné dohadovať sa, kedy je už nutné opäť vyvetrať.


rekuperácia vzduchu

rekuperácia vzduchu
Schiedel

KombiAir – najtichšia rekuperačná jednotka na trhu

Pri výbere vetracieho systému je potrebné dbať na jeden aspekt, ktorý môže pri prevádzke nepríjemne prekvapiť. Problémom celej rady ponúkaných rekuperačných jednotiek je pomerne vysoká hlučnosť. Spoločnosť Schiedel, popredný európsky výrobca kvalitných komínových systémov, uviedol na náš trh úplne nový systém riadeného vetrania s rekuperačnou jednotkou pod názvom KombiAir. Jeho hlavnou výhodou je bezkonkurenčne nízka hlučnosť, len 36 dB, čo je sotva počuteľná hranica. Tým sa radí medzi najtichšie výrobky na trhu s rovnakým zameraním. 


rekuperácia vzduchu

rekuperácia vzduchu
Schiedel

Minimálne nároky na miesto

KombiAir využíva na vertikálne rozvody šachtu tvorenú špeciálnymi ventilačnými tvárnicami. Táto šachta zároveň vytvára skriňu pre osadenie rekuperačné jednotky. Všetko je kompaktné vo vopred definovaných pôdorysných rozmeroch 36 x 62 cm. Inštalácia sa vykonáva vo fáze hrubej stavby, KombiAir je preto nutné začleniť už do projektu. Vďaka tomu je možné vybrať najvhodnejšie umiestnenie s ohľadom na celkovú dispozícii domu. Čerstvý vzduch je privádzaný plochým kanálom nad základovou doskou, rovnakým spôsobom sa rieši aj odvod spotrebovaného vzduchu. Ležaté rozvody jednotlivých podlaží sú jednoduchým spôsobom pripojené do vertikálnej šachty. Ich rozsah sa obmedzuje len v oblasti pomocných priestorov (chodba, schodisko, technická miestnosť atď.). Celý produkt je tak svojou veľkosťou porovnateľný s komínovými systémami Schiedel a zmestí sa prakticky kamkoľvek.

Efektívne vetranie pomocou zónovania

Vyústenie prívodných rozvodov je ideálne na okraj obytnej miestnosti (napr. nad dvere), kde je osadená špeciálna dýza, ktorá dokáže distribuovať vzduch rovnomerne v rámci danej miestnosti. Systém umožní použitie tzv. zónovej regulácie, v ktorom je objekt rozdelený napr. na dennú a nočnú časť s tým, že každá z nich je prevetrávaná v samostatnom režime. 


rekuperácia vzduchu

rekuperácia vzduchu
Schiedel

Riadené vetranie uľaví nielen alergikom

Výrazným bonusom, ktorý ocenia najmä alergici, sú filtre, ktorými systém riadeného vetrania KombiAir disponuje. Do interiéru sa dostáva len čerstvý vzduch zbavený prachu, plesní i peľu, čo sú najčastejšie alergény. Systém riadeného vetrania skrátka výrazne skvalitní život v interiéroch nízkoenergetických a pasívnych stavieb.


rekuperácia vzduchu

rekuperácia vzduchu
Schiedel

Maximálna účinnosť a možnosť regulácie prívodu vzduchu

Ďalším kritériom pre výber jednotky je schopnosť rekuperácia tepla z odpadového vzduchu. Vydýchaný vzduch s nedostatkom kyslíka a s veľkou hladinou CO2 sa odvádza z interiéru, zároveň sa privádza čerstvý vzduch zvonku, ktorý sa ohrieva zachyteným teplom z odpadového vzduchu. Jednotka KombiAir má schopnosť rekuperácie tepla až 90%. Tým sa opäť radí k najlepším. Možnosť regulácie privádzaného vzduchu v nadväznosti na vyťaženosť a rozdielne využívanie jednotlivých miestností patrí k ďalšiemu bonusu, ktorý tento produkt ponúka. Správne navrhnutý dom nielenže spĺňa legislatívne záväzky platné od budúceho roka, ale predstavuje skutočný pokrok v kvalite bývania.

ZDROJ PR článok spoločnosti Schiedel Slovensko s.r.o.

Kategória: Energia
Tagy: rekuperácia vzduchu riadené vetranie
Zdieľať článok