Doprajte sebe aj svojej rodine zdravé svetlo

10. 12. 2019 Zdieľať

Svetlo nás ovplyvňuje viac, ako si myslíme. V období nepohody často uvažujeme, že s nami nie je niečo v poriadku a siahame po vitamínoch. Pritom zabúdame na prirodzené a niekedy podceňované faktory, ktoré kvalitu nášho života ovplyvňujú najviac.

Okrem pohybu na čerstvom vzduchu, správnej životosprávy a dostatočného oddychu je dôležitým a často najprístupnejším faktorom prirodzené svetlo. Počas letného obdobia nie je problém dostatočne si „dobiť batérie“ na dennom svetle, stačí už 15-minútový pobyt na slnku denne. V zimnom období sa dni však skracujú. Ak pripočítame hektiku dnešnej doby, ktorá nám ruší ideálne rozdelenie dňa na prácu, oddych a spánok, musíme uvažovať, ako sa ochrániť pred rizikom nadmernej únavy, zmeny nálad alebo vznikom chorôb.

Všemocná príroda…

Okom vnímané prirodzené denné svetlo v našom organizme mení hladiny dôležitých hormónov, ktoré udržujú naše telo a myseľ v rovnováhe. Hormóny melatonín a kortizol riadia naše vnútorné hodiny a telo vie, ako má reagovať na striedanie dňa a noci. Tento cyklus sa nazýva cirkadiánny a je to vnútorný hlas, ktorý nám hovorí, kedy máme ísť spať a kedy vstávať. Dnes trávime až 90 % času pod umelým osvetlením a pobyt na dennom svetle je pre niektorých z nás vzácny. O to dôležitejšie je zamerať sa na kvalitné osvetlenie priestorov, kde trávime najviac času.

LED technológia priniesla do osvetlenia veľa možností, ako nahradiť denné svetlo v interiéroch. Stmievanie alebo zmena farby svetla sú veci, ktoré sa už dnes bežne používajú. Ale vedeli ste, že jedna zo slabín LED technológií bol v minulosti ich nízky index podania farieb? Zjednodušene povedané, odtiene farieb, ktoré ste videli pod LED osvetlením, boli skreslené.

Index podania farieb sa udáva v hodnotách 0 – 100. Doteraz používané LED žiarovky mali túto hodnotu na úrovni 80. Výskum v tejto oblasti umožnil zvýšiť index podania farieb až na hodnotu 98, čo sa veľmi približuje prirodzenému dennému svetlu. Svetelné zdroje od spoločnosti EMOS s indexom podania farieb na úrovni 96 veľmi verne reprodukujú reálne farby objektov, ktoré osvetľujú.


LED žiarovky a svietidlá

LED žiarovky a svietidlá
isifa/shutterstock

isifa/shutterstock

Pre naše deti len to najlepšie…

LED žiarovky a svietidlá s vyšším indexom podania farieb sa odporúča používať predovšetkým v predajniach, kozmetických a vlasových štúdiách, galériách, múzeách a školách. Takéto svetelné zdroje využívajú dokonca aj marketingové spoločnosti a veľké obchodné reťazce na poskytnutie reálneho pohľadu na vystavený tovar s cieľom zvýšiť predajnosť.

V domácnostiach sa odporúčajú na osvetlenie zrkadiel, kúpeľní, šatníkov, pracovní či pracovných plôch v kuchyni, kde oceníte možnosť rozpoznať čerstvé suroviny od takých, ktoré majú najlepšie dni za sebou. Hlavne našim deťom však môžeme pomôcť najviac. Použitím správneho svetla ovplyvňujeme výrazne kvalitu ich zraku, umožníme im vnímať všetky odtiene farieb a tešiť sa z reálneho pohľadu na okolitý svet. Prečo teda nemyslieť na svetlo pri zariadení detskej izby?

Kompletnú ponuku týchto inovatívnych svetelných zdrojov s označením vyššieho indexu podania farieb CRI nájdete v predajniach elektra a na shop.emos.sk/cri.


LED žiarovky a svietidlá

LED žiarovky a svietidlá
Emos

Emos

ZDROJ PR článok spoločnost EMOS SK s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: LED osvetlenie
Zdieľať článok