Kúsok Škandinávie v mestskom byte v centre Bratislavy

05. 12. 2019
Zdieľať

Väčšina mladých ľudí začína spoločný život v jedno- alebo dvojizbovom byte, 90 metrov štvorcových obytnej plochy je z tohto pohľadu skôr výnimka. Mladému, zatiaľ bezdetnému páru padol do oka práve takýto byt v rezidenčnom komplexe.

Byt je súčasťou nového, zaujímavo poňatého developerského projektu, ktorý ponúka bezprostredný kontakt s centrom mesta, kompletnú vybavenosť a komfortné bývanie. 

Budúcich majiteľov Borisa a Simonu oslovila táto lokalita i novostavba, preto sa rozhodli pozrieť si v nej vzorový byt. Z prehliadky odchádzali rozhodnutí, že toto bude ich spoločné hniezdočko. 

„ Okrem lokality, ktorá nám obom vyhovuje, pretože sme vyrastali v meste, sa nám zapáčilo riešenie bývania s home office. Obaja pracujeme i z domu a mať domácnosť a kanceláriu spolu na jednom mieste, a zároveň oddelene je parádny komfort a pohodlie,“ hovorí Boris.


predsien so zrkadlom na skrini

predsien so zrkadlom na skrini
SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

Po vstupe do bytu sa ocitnete v neštandardne priestrannej chodbe, ktorá je voľne prepojená so spoločenským priestorom orientovaným na východ. V duchu súčasných trendov je spojený s jedálňou a kuchyňou. Z chodby sa vstupuje do detskej izby, pracovne a do dvoch kúpeľní – menšej pre hostí a väčšej rodinnej. Spálňa má veľkolepé rozmery a susedí so spoločenskou zónou, odkiaľ sa do nej aj vstupuje. 

Prečítajte si tiež:

Trpezliví a pracovití manželia zveľaďujú svoj dom v Hlohovci už dve desaťročia

Opýtali sme sa architekta Andreja Bulíka, ktorý byt zariaďoval, a majiteľov, či by v ňom niečo dispozične zmenili. Zhodli sa na tom, že by stálo za zváženie spojiť kúpeľňu so spálňou a vytvoriť rodičovský apartmán. „Myslím, že väčšia kúpeľňa postačí hosťom aj domácim a rozhodne by to bola pridaná hodnota, keby bola menšia kúpeľňa spojená so spálňou,“ zamyslel sa architekt.


Kúsok Škandinávie v mestskom byte v centre Bratislavy

2531075
SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

Zaujal i interiér

Borisa a Simonu si na prvý pohľad získal i jednoducho, ale pôsobivo riešený a zariadený interiér, takže byt kúpili aj s ním. Architekt Andrej Gajdoš vstúpil do realizácie prezentačného bytu v čase, keď išlo o štandardne vybavený holobyt. To znamená, že boli zhotovené podlahy, dvere aj kúpeľne s obkladmi a sanitou. V tomto štádiu ešte nevedel, kto bude v byte bývať, a rozhodol sa ho ladiť elegantne, pohodlne a jemne škandinávsky, pretože i developer je severská spoločnosť. 


jedálenský kút

jedálenský kút
SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

Byt je orientovaný do ulice, odkiaľ neprichádza dostatok svetla, a preto je ladený do svetlejších a prírodných farieb, iba akcenty sú tmavšie. Dominuje béžový odtieň spolu s jemnou antracitovou, dopĺňa ich drevodekor. Túto neutrálnu škálu rozjasňujú pastelové tóny ružovej, tyrkysovej a zelenej, zároveň prinášajú štipku farebnej hravosti. Majú podobu vankúšov a dekoračných predmetov.

Pozoruhodné je využitie kompaktných vysokotlakových laminátových dosiek na obklad obývačkovej steny. Obklad s dekorom dreva je navyše ozvláštnený ryhovaným geometrickým vzorom. Tým, že prechádza z obývačky kuchyne, architekt vizuálne rozpolil tieto susediace zóny. Na pracovnej doske v kuchyni je rovnaký materiál, ale dekorom evokuje kameň.

„Interiér je ladený neutrálne, naznačuje, ktorým smerom sme tu chceli ísť, ale zároveň dáva priestor, aby sa s malými obmenami mohol prispôsobiť komukoľvek,“ objasňuje nám architekt.


izba

izba
SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

Pôsobivé jednoduché riešenie

Nábytok bol vyrobený na mieru a je ho tu dosť. Napriek tomu ním nie je priestor zahltený. To preto, že ho architekt nepoňal klasicky, uzatvorene, ale maximálne otvorene. Odľahčujú ho aj stolárske detaily. Napríklad dvierka na televíznej skrinke korpus neprekrývajú, ale majú dookola vytvorenú medzeru, ktorá masívny prvok odľahčuje.

Prečítajte si tiež:

Jednoduché, prirodzené a praktické: Vianoce v severskom duchu​

Nábytok je kombináciou matných striekaných plôch a dreva, s ktorými pekne ladí sivobiely obklad či vzorovaná tapeta, alebo jemný pastelový náter na stene. Medzi stolárskymi prvkami sa často objavujú kovové príručné stolíky, svietidlá s čiernym dekorom. 


spáľňa

spáľňa
SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

„Svietidlá som poňal nielen ako funkčné, zároveň vytvárajú na strope aj architektonický prvok. V spoločenskej časti bytu je ním koľajnica, po ktorej sa posúvajú bodové svetlá a lampa nad jedálenským stolom, rovnaká je v chodbe. Nočné lampy v spálni visia zo stropu a elektrické vedenie k nim vytvára dekoratívny prvok,“ hovorí architekt.


kúpeľňa s vaňou

kúpeľňa s vaňou
SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS

V byte je inteligentný systém elektroinštalácie, svietidlá sa dajú stmievať a sú prepojené aj so senzormi pohybu, ktoré ich zapínajú. Aj ovládanie žalúzií je pripojené k tomuto systému, ktorý sa dá cez aplikáciu ovládať i z tabletu či mobilu.

Autor interiéru: MArch. MAUD. Andrej Alan Daniel Gajdoš
Text a foto:  SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS, s.r.o.
Interiér bol zaradený do súťaže Interiér roku 2019

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty mestské byty škandinávsky štýl
Zdieľať článok
Máte doma starý pílový list? Takto ho dokážete premeniť na štýlový a ostrý nôžUrob si sám

Máte doma starý pílový list? Takto ho dokážete premeniť na štýlový a ostrý nôž

Fotovoltických panelov na strechách domov pribúda. Ich návratnosť však nie je taká rýchlaASB.sk

Fotovoltických panelov na strechách domov pribúda. Ich návratnosť však nie je taká rýchla

Je tu čas výsevu mrkvy a petržlenu! Tejto téme sa venujeme v najnovšej epizóde podcastu ZáhradaZáhrada

Je tu čas výsevu mrkvy a petržlenu! Tejto téme sa venujeme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada

V Novej Bani chcú fotovoltickú elektráreň, zníži energetickú závislosť mestaASB.sk

V Novej Bani chcú fotovoltickú elektráreň, zníži energetickú závislosť mesta

Diskusia