Tipy na netradičné a ekologické balenie darčekov

12. 12. 2019
Zdieľať

Vedeli ste, že každé Vianoce sa zvyšuje produkcia odpadu až o 20 %? Aj my však môžeme urobiť niečo inak, aby sa to zmenilo. Pri balení darčekov zapojte kreativitu a využite všetko, čo sa dá zrecyklovať alebo čo po použití jednoducho nevyhodíte.


balenie darčekov

balenie darčekov
LEBOXBOUTIQUE

1. Vrecká na desiatu

Obyčajné biele desiatové vrecká sa hodia na menšie darčeky, ako sú knižky, zápisníky, kozmetika či spodná bielizeň. Stačí ich ozdobiť visačkou s menom pre majiteľa a štipcom. Okraj vrecka okrášlite napríklad zastrihnutím zúbkovanými nožnicami. Po použití ich môžete opäť využiť na niečo iné. 


balenie darčekov

balenie darčekov
MANDI NELSON

2. Použitý papier

Pri objednávaní akéhokoľvek tovaru vám zväčša príde škatuľa plná prebytočných papierov. Ani náhodou ich nevyhadzujte! Z väčšieho kartónu viete urobiť aj menšie škatuľky, ktoré zlepíte páskou. Prebytočný papier získa pekný efekt, keď ho ešte viac pokrčíte. Darčeky na záver previažte špagátom, upevnite visačku s menom, prípadne inú ozdobu. 


balenie darčekov

balenie darčekov
WENDY FENWICK

3. Novinový papier

Noviny sa nájdu takmer v každej domácnosti. Môžete ich použiť len tak, alebo ak vám prekáža ich obyčajný vzhľad, pokojne ich natrite bielou či pastelovou farbou. Po vyschnutí získajú zaujímavý patinový efekt a verte, takýto originálny obal nikde nekúpite. Balíčky nakoniec ozdobte podľa vlastnej fantázie, stačí aj obyčajnou stuhou. 


balenie darčekov

balenie darčekov
OLIVIER COCHARD

4. Látka/obnosené šaty

Už ste sa niekedy stretli s pojmom furoshiki? Je to umenie japonského balenia, ktoré je nielen ekologické, ale aj rafinované. Zoberte kus látky, najlepšie v tvare štvorca, položte naň vec, ktorú chcete zabaliť. Zložte dve protiľahlé strany k sebe a zvyšné dve spolu zviažte do pekného uzla. Balíček dozdobte napríklad konárikom borovice, vetvičkou z eukalyptu, škoricou alebo rozmarínom. 

TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Dekor
Tagy: balenie darčekov Vianoce vianočné darčeky
Zdieľať článok
Ako si vyrobiť adventný veniec na stôl? Toto ovocie zo záhrady mu dodá dokonalý zimný šmrncZáhrada

Ako si vyrobiť adventný veniec na stôl? Toto ovocie zo záhrady mu dodá dokonalý zimný šmrnc

Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantikuZáhrada

Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantiku

Štedrovečerné zvyky našich predkov: Toto robili, aby mali dostatok úrody i vodyZáhrada

Štedrovečerné zvyky našich predkov: Toto robili, aby mali dostatok úrody i vody

Čo robiť, aby vám vianočné izbovky vydržali čo najdlhšie? Na túto otázku odpovedáme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada!Záhrada

Čo robiť, aby vám vianočné izbovky vydržali čo najdlhšie? Na túto otázku odpovedáme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada!

Diskusia