Dom alebo byt? Pre aký typ bývania sa rozhodnúť a prečo

16. 12. 2019
Zdieľať

Kto by sa aspoň raz v živote nezamyslel nad touto dilemou? Na jednej strane vlastný pozemok, výbeh pre psa (aj deti) a levandule v predzáhradke. Ale tiež slabá infraštruktúra a obrovské časové straty spôsobené cestovaním. Na strane druhej byt v lokalite, odkiaľ je to všade na skok, žiadne starosti s údržbou a dobrá dopravná dostupnosť. Ale aj nedostatok súkromia či životného priestoru.

Čo je lepšie? Byt alebo dom?

Bývanie vo vlastnom dome s aspoň menšou záhradou je snom mnohých ľudí. Najmä mladé rodiny, ktoré sa rozrastajú a vzniká v nich potreba väčšieho komfortu bývania, si musia premyslieť dilemu, či ostanú bývať za rovnakú sumu peňazí v byte (zväčša panelák), alebo sa presťahujú na perifériu do rodinného domu (napríklad do bungalovu). Nevyhnutné je zvážiť si všetky za a proti a najmä – zložiť si ružové okuliare. 
 
Najskôr si odpovedzte na otázku, či máte vôbec vzťah k záhrade, k pestovaniu kvetov či zeleniny… Zídu sa aj manuálne zručnosti aspoň jedného člena domácnosti, keďže v dome treba občas čo-to opraviť. A aké staré sú vaše deti? Kým sú malé, dom so záhradou isto oceníte vy aj ony. Keď však vyrastú a budú chodiť do školy, na tréningy a krúžky, budú to mať blízko, alebo sa stanete ich taxikárom? V každom prípade, treba myslieť aj na roky, ktoré sú pred vami a zvážiť všetky okolnosti, ktoré vám môžu buď uľahčiť, alebo, naopak, skomplikovať život na mieste, ktoré si vyberiete za svoj domov.
 
Poďme sa spolu pozrieť na výhody aj nevýhody oboch riešení. Na jednej strane stojí nový bungalov kdesi na kraji obce vzdialenej okolo 20 km od väčšieho mesta, na druhej strane starší byt v panelákovom dome na sídlisku v meste.
 

rodinný dom

rodinný dom
Miro Pochyba

Výhody rodinného domu

1. Súkromie a vyšší komfort bývania. Nik vám nedupe nad hlavou (okrem vlastných detí) a nik vás nezaťažuje hlasnými zvukmi či netradičným hudobným vkusom (okrem vlastných detí). 
 
2. V prípade, že si dom staviate, viete ho naprojektovať presne podľa svojich predstáv a životného štýlu, čo zvyšuje kvalitu bývania všetkých členov domácnosti. 
 
3. Vlastný pozemok, hoci aj celkom malý, je nenahraditeľný. Ak máte priestor aj na pestovanie zeleniny či okrasnú záhradu, sú to body navyše. 
 
4. V dome a v záhrade je viac miesta aj pre väčšie návštevy bez pocitu, že je vás priveľa a obťažujete susedov pod a nad vami. 
 
5. Pes a mačka (aj iné domáce zvery) by si medzi bytom a domom vybrali tiež rozhodne dom. Nemusíme písať, prečo. 
 
6. Okrem toho, v rodinnom dome je možnosť chovu aj iných zvierat, ako sú sliepky či zajace. 
 
7. Nemáte problémy s parkovaním a nemusíte chodiť na prechádzky, keď máte pocit, že vám a deťom by prospel čerstvý vzduch. Stačí si sadnúť na terasu.

Nevýhody rodinného domu

1. Stavba domu si vyžaduje omnoho viac času a energie, ako nasťahovanie sa do nového bytu. 
 
2. Väčšina novostavieb vzniká v tzv. satelitoch na okrajoch miest a obcí a tomu zodpovedá aj horšia dopravná dostupnosť, najmä čo sa týka verejnej dopravy. 
 
3. Slabá infraštruktúra. Viete zájsť peši do školy, škôlky, obchodu, na poštu či do reštaurácie? Nie? Tak sa pripravte na dráhu taxikára. 
 
4. O dom sa treba starať, keďže je náročnejší na údržbu ako byt. 
 
5. Trávnik treba pravidelne kosiť, záhradu polievať, bazén čistiť, burinu plieť. Preto pozor, aby ste sa nestali čoskoro jeho otrokom proti svojej vôli. 
 
6. Náklady na bývanie bývajú tiež vyššie ako v byte. 
 
7. Nuž a samostatnou kapitolou sú časté každodenné zápchy smerom do väčšieho mesta, ktoré vás oberú o hodiny drahocenného času.
 
Prečítajte si tiež:
 
 

bytové domy

bytové domy
Miro Pochyba

Výhody mestského bytu

1. Mestá majú rozvinutejšiu infraštruktúru a ľahšie dostupné služby (školy, škôlky, banky, kiná, obchody, reštaurácie, lekárne, zdravotnícke zariadenia, športoviská…). Je v nich viac možností pri výbere voľnočasových aktivít, pravidelného športovania alebo kultúrneho vyžitia. 
 
2. Starostlivosť o byt je omnoho jednoduchšia. Upravujete a zveľaďujete najmä svoj interiér. 
 
3. Cesta z práce vám určite nebude trvať toľko, ako cesta z mesta do satelitu vo vyhrotených časoch dopravnej špičky. 
 
4. Byt je ideálny pre tých, ktorí žijú rýchlejším, ale i pohodlnejším životným štýlom a chcú mať všetko ľahko dostupné.
 

bytový dom

bytový dom
Dano Veselský

Nevýhody mestského bytu

1. Nedostatok súkromia a blízka prítomnosť susedov, ktorých životný štýl a zlozvyky, ako napr. fajčenie na vedľajšom balkóne či púšťanie metalovej hudby pomerne nahlas, vám nie sú práve po vôli. 
 
2. V bytovke ste obkolesení inými rodinami a musíte dodržiavať isté pravidlá, aby ste ostatných nerušili, čo môže byť niekedy komplikované, najmä ak máte malé neposedné deti či psa, ktorý si rád zabreše. 
 
3. Keď niekto prerába byt, musíte týždne počúvať búchanie a vŕtanie, či sa vám to páči, alebo nie. 
 
4. Obrovským problémom je aj stále horšia situácia s parkovaním.

Za a proti

Pri rozhodovaní, či si vybrať byt alebo dom, ide predovšetkým o detaily. Preto si radšej urobte zoznam výhod a nevýhod jedného i druhého podľa vašich osobných preferencií a neunáhlite sa s definitívnou voľbou. Ide predsa o vašu kvalitu bývania na niekoľko ďalších rokov. A nezabudnite na jeden dôležitý fakt: „Je rozdiel medzi tým, čo chcete, a tým, čo v skutočnosti potrebujete.“
 
Prečítajte si tiež:
 
 

bytový dom

bytový dom
Baumit

Anketa:

Jana, 30 rokov, 4-ročné dvojičky
Z 12-poschodového paneláku som sa po 25 rokov odsťahovala na dedinu na Záhorí. Trvalo mi chvíľu, kým som si zvykla na tú pokojnejšiu atmosféru, na dedinský rozhlas, zvuky cirkulárky… Ale nemenila by som za nič na svete. Deti sú od jari do jesene na dvore spolu s našimi dvomi psami. Škôlka je síce na pešo ďaleko, ale zasa mi do nej prijali obe deti bez väčších problémov. Pre kamošky z mesta to vraj také samozrejmé nebolo. Susedia sú tiež „novousadlíci“ a máme výborné vzťahy, stretávame sa aj cez víkendy a počas dovoleniek si navzájom polievame záhrady.“
 
Oskar, 48 rokov, právnik
„Z mesta na dedinu? V živote. Nie som ten typ. Keď mám večer chuť, zájdem peši pomotať sa do neďalekého nákupného centra alebo do reštaurácie. Potrebujem cítiť ruch mesta, pohybovať sa medzi ľuďmi. Okrem toho, na rodinnom dome je veľa roboty. Mne stačí, že musím z času na čas vymeniť v byte žiarovku. Tam sa začínajú aj končia moje „kutilské“ schopnosti. Nie, nie. Ja patrím do mesta, do bytu.“
 
Stela, 37 rokov, dve školopovinné deti
„Dvadsať rokov v Petržalke, osem rokov v Karlovke a nakoniec Bernolákovo. A všade mi bolo dobre. Zatiaľ by som však nemenila. Možno na staré kolená, keď deti odrastú, sa vrátim späť do mesta. Ale teraz je to fajn. Dvor so psom a mačkou, záhrada s pár stromami, záhony s bioparadajkami, súkromie, veľkorysý priestor vnútri. Dom máme v starej dedine, takže zájdem peši do obchodu, na poštu, do školy po syna, do knižnice, kamkoľvek… Pracujem v meste, ale vlakom som v centre do 20 minút, takže zápchy sa ma netýkajú, ak nechcem. Deti chodia do miestnych škôl aj na krúžky. Odmietam im robiť taxikárku. A kvalita je tu podľa mňa rovnaká ako v Bratislave. A ešte jedna vec, čo je tu super, prečo to tu mám rada: najkrajší cyklochodník na svete, kam chodím behať, bicyklovať a korčuľovať sa a dokonale si pri tom prečistím hlavu.“
 
David, 42 rokov, 8-ročný syn
„Manželka od svadby nehovorila o ničom inom, len o rodinnom dome. Tak sme sa presťahovali. Satelit na okraji menšieho mesta. Vydržali sme tam 4 roky a nakoniec sme sa vrátili. Slabá infraštruktúra, zlé susedské vzťahy, veľa práce v záhrade, nedostupné služby. Predstavovali sme si to omnoho ružovejšie, ako to bolo v realite. Ale možno sme len mali smolu na okolnosti. V každom prípade bolo dobré si to vyskúšať, aby sme nemali pochybnosti o tom, že bývanie v byte nám pri našom životnom štýle maximálne vyhovuje.“ 

Ako to vidí architekt?

Bývanie v meste má rovnako ako bývanie na dedine svoje pozitíva aj negatíva. Oboje majú špecifiká, na základe ktorých si už individuálne vyberáme, kde by sme chceli žiť. Súčasná doba prináša trend, že ľudia „utekajú“ pred ruchom veľkých miest na vidiek. Ostávajú však stále napojení na mestá, kam sa dennodenne vracajú za prácou. Dôležitým prvkom sa teda stáva dopravná infraštruktúra, ktorá častokrát už nezvláda nápor dochádzajúcich. 
 
Predovšetkým v okolí veľkých miest dochádza k výstavbe tzv. satelitov, kde je snaha o vytvorenia akéhosi moderného vidieckeho života. Treba si však uvedomiť, že bývanie nie je len prenocovanie a možnosť dopravenia sa za prácou. Bývanie, to je aj sociálny život v podobe možnosti voľnočasového využitia miesta. Bývanie sú aj služby rôzneho charakteru. V tom vnímam veľké negatívum mnohých satelitov, kde sa developeri orientovali výlučne na vybudovanie domov a pozabudli na služby, ktoré predstavujú obchody, kultúrne zariadenia, škôlky, školy, zdravotné strediská. V konečnom dôsledku tak človek v týchto satelitoch naozaj len prespáva a väčšinu k životu potrebných aktivít vykonáva v mestách, resp. iných bližších či vzdialenejších sídlach. 
 
Bývanie na dedine je charakteristické vidieckou rozvoľnenou zástavbou s väčšími plochami záhrad. Mnohé zo súčasne budovaných celkov ale ponúkajú len bývanie v dome s minimálnou plochou zelene – záhrady okolo objektu. Tieto „satelity“ sú nahustené a stráca sa klasický výraz vidieckeho bývania. Ponúka sa preto otázka, či ľudia naozaj hľadajú bývanie na dedine, ktoré je ale v mnohých v týchto celkoch vlastne negované. 
 
Nepotrebujú ľudia k spokojnému životu viac spoločnosti, komunitu? Odpoveďou architektov a urbanistov na túto sociologickú otázku je napríklad vytváranie súkromných či spoločných komunitných záhrad v rámci dvorov a vnútroblokov, kde sa môžu obyvatelia zúčastňovať na tvorbe týchto priestorov. Obyvatelia sa zároveň stretávajú a spoznávajú. Vytvárajú sa tak tiché zóny s vidieckym nádychom uprostred mesta, ktoré sú čiastočnou alternatívou k životu na dedine bez nutnosti dennodenného cestovania.
 
Ing. arch. Michal Ondrejčo
 
Pripravila: Katarína Barošová
Foto: Miro Pochyba, Dano Veselký a archív firiem
Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: byty kúpa nehnuteľnosti rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia