PRED a PO: Rekonštrukcia nepraktického katalógového domu

18. 12. 2019
Zdieľať

Pamätáte si na rozprávky o kocúrovi Mikešovi a čarovné obrázky maliara a spisovateľa Josefa Ladu? Narodil sa v obci Hrusice neďaleko Prahy, ktorá si dodnes zachovala pôvodné stavby ľudovej architektúry a svoju rozprávkovú atmosféru.


rodinný dom – pôvodný stav

archív

V tejto obci sa nachádzal aj katalógový dom, ktorý sfunkčnili architekti z ateliéru SAD masívnou rekonštrukciou.

Dom, ktorý si noví majitelia kúpili mal nezvyčajný pôdorys, nachádzal sa na príjemnom mieste, ale doposiaľ v ňom nikto nebýval – bol komplikovaný a nepraktický. Kým sa doň nasťahovali, oslovili architektov s požiadavkou úprav. 

Prečítajte si tiež:

Mať či nemať dom na perfiférii? Rodinný dom pri Senci vám odpovie

„Už na prvý pohľad sme si všimli znaky nekoncepčnosti. Prekvapilo nás nelogické usporiadanie vnútorných priestorov – vzhľadom na ich funkcie a aj ďalšie nepraktické detaily. Zemina, ktorú naviezol pôvodný majiteľ zabraňovala vjazdu do garáže. Francúzske okná z hlavnej obytnej miestnosti končili pol metra nad úrovňou záhrady. Fasádu narúšali výklenky a stĺpy. Nad všetkým trčala zvláštna, nepochopiteľne zložito členitá strecha,“ opisujú prvé dojmy architekti. 


Po rekonštrukcii

Dom do sedlovou strechou
BoysPlayNice


Po rekonštrukcii

Prvoradé bolo dom zjednodušiť a prispôsobiť okoliu

Okrem týchto dosť vážnych nedostatkov, ktoré bolo nevyhnutné zmeniť, dom svojím vzhľadom rušil pôvodný charakter obce. Z pôvode plánovanej menšej rekonštrukcie, nakoniec vznikla kompletná prestavba domu. Hlavným cieľom architektov bolo zjednodušiť stavbu na maximálne možnú mieru s použitím prvkov ľudovej architektúry. Tu si brali inšpiráciu aj z obrazov Josefa Ladu, kde prevažovali domy s dreveným štítom, jednoduchým pôdorysom a sedlovou strechou. 


interiér domu

interiér domu
BoysPlayNice

Mnohé problémy vyplávali na povrch pri prestavbe

To, že kompletná rekonštrukcia bolo dobré rozhodnutie sa potvrdilo aj neskôr. Počas prestavby „vyskočili“ ďalšie úskalia: nevyhovujúca konštrukcia, dôsledky zlých technologických postupov, nekvalitné materiály. Realizácia prestavby bola efektnejšia i vďaka tomu, že Atelier SAD má vlastnú stavebnú firmu MY76. 

Veľmi dôležitá bola premena komplikovanej strechy na podstatne jednoduchšiu a funkčnejšiu. Dnes má podobu sedlovej strechy s čelnými štítmi. Zaujímavú optickú hru dosiahli architekti umiestnením smrekovcových lamiel pred okno – z boku fasády vytvárajú dojem dreveného obkladu štítu. Lamely nebránia výhľadu a umožňujú ideálny priestup svetla do podkrovia. 


kuchyňa

kuchyňa
BoysPlayNice

Z garáže je domáce wellness

Mimoriadne komplikovaný pôdorys premenou získal tvar písmena T, ktorý poskytuje viacero výhod. Z pôvodnej garáže je relaxačná miestnosť so saunou, autá parkujú na zastrešenom parkovacom státí. Dom dostal pevné oplotenie z gabionu. V interiéri nás zaujali niektoré dominantné prvky, predovšetkým atypický ostrovček v kuchyni a prechod dvoch druhov dlažby, ktorý má i praktický význam. Efektne pôsobia aj schody a obojstranný krb zabudovaný do čiernej terrazzovej steny.

Prečítajte si tiež:

Za 75 000 € si na úzkom pozemku postavili praktický rodinný dom (VIDEO)

Celkovo rekonštrukcia až prekvapilo sfunkčnila a zjednodušila pôvodný nepraktický dom. Navyše, štítové múry pripomínajú typické domčeky, aké boli v obci za čias Josefa Ladu.


Rekonštrukcia katalógového domu Hrusice

Rekonštrukcia katalógového domu Hrusice
BoysPlayNice

Rekonštrukcia katalógového domu Hrusice

Architektonický ateliér: Atelier SAD

Spolupráca: Martin Papcún

Lokalita: Hrusice, ČR

Realizácia: 2018/2019

Sabína Zavarská
Foto: Boysplaynice a archív 

Kategória: Návšteva
Tagy: katalógový dom rekonštrukcia rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Ako odvážna moderná prístavba doplnila tehlu z 18. storočiaDom z tehly

Ako odvážna moderná prístavba doplnila tehlu z 18. storočia

Prečo je nízkoenergetický dom dobrá investícia?Dom z tehly

Prečo je nízkoenergetický dom dobrá investícia?

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetlaDom z tehly

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetla

Diskusia