Moderný dom na Čiernej Vode poskytuje dostatok súkromia, hoci je na križovatke

19. 12. 2019
Zdieľať

Čierna Voda je známym cieľom výletov a rekreačného športovania Bratislavčanov, ale v ostatných rokoch sa stala aj obľúbenou lokalitou na bývanie.

Príjemné prírodné prostredie a malá vzdialenosť od hlavného mesta sú výhody, ktoré dnes vyhľadáva mnoho mladých rodín. Jeden z takýchto domov navrhli architekti z ateliéru KubisArchitekti – Daniel Kubiš a Martin Hudec.

pohlad z ulice na dom
Michal Lachkovič

Moderný, ale ohľaduplný voči prostrediu

Cieľom autorov projektu bolo vytvoriť dom, ktorý bude spájať súčasnú architektúru s ohľaduplnosťou voči prostrediu. Štýl stavby kopíruje elegantné línie existujúcej zástavby. Pre majiteľov bolo dôležité do návrhu domu zahrnúť súkromnú exteriérovú zónu – čo vzhľadom na cesty pri dome nebolo najjednoduchšie. Preto architekti všetky obytné miestnosti orientovali do záhrady. Na vytvorenie optimálneho prostredia v interiéri využili vhodnú orientáciu voči svetovým stranám.

rodinný dom
Michal Lachkovič

Tajomná fasáda, vstup ukrytý za parkovaním

Myšlienku ochrany súkromia a čo najväčšej anonymity domácich podporuje uličná fasáda, na ktorej je len jedno okno. To vedie do schodiskovej galérie. Hlavný vstup do domu je taktiež chránený – nachádza sa až za krytým parkovaním. Pre architektov bolo dôležité odľahčiť hmotu domu, aby v prírodnom vidieckom prostredí nepôsobil veľmi mohutne a rušivo. Dosiahli to perforáciami v prestrešení terás a hojnosťou zelene.

okrasná záhrada pred domom
Michal Lachkovič

Drevené panely, smrekovcový obklad, silikátová omietka a zelená strecha

Rodinný dom je vytvorený z drevených sendvičových panelov, z drevených a oceľových nosníkov a stĺpov. Celý objekt je nadštandardne zaizolovaný. Fasádu ošetrili bielou silikátovou omietkou v kombinácii so smrekovcovým obkladom. Strešnú krytinu tvorí fóliová hydroizolácia, prekrytá zelenou strechou.

Prečítajte si tiež:

Prízemný domček v Borinke s gánkom a klasickou sedlovou strechou

V interiéri pôsobivo vyniká kontrast dreva a čiernych plôch, doplnený podlahami z lešteného betónu. Za pozornosť stoja aj zaujímavé obkladačky v kúpeľni a ďalšie detaily: ornament na jedálenskom stole, svietidlo nad ním, zaujímavo vysadená zeleň pri dome.

kuchyňa
Michal Lachkovič

Dispozícia domu

Na vstup do domu nadväzuje hala s galériou a šatníkom. Naľavo sa nachádza kuchyňa s komorou, priamo prepojená s obývačkou a jedálňou v južnej časti pôdorysu. Z obývačky vedú posuvné presklené dvere na terasu a do záhrady. Okrem toho na prízemí nájdete pracovňu, ale aj hlavnú spálňu s vlastnou kúpeľňou a šatníkom – i z týchto miestností je východ na terasu.

Na poschodí sa nachádzajú dve južne orientované izby a kúpeľňa. Zaujímavo je riešené aj dvojramenné schodisko – v tvare písmena L. Architekti tiež využili priestor pod schodiskom. Umiestnili doň technickú miestnosť a samostatnú toaletu.

Všetky miestnosti sú maximálne racionalizované, praktické a plne funkčné. Tak, aby plnili všetky požiadavky a potreby modernej rodiny.

zaujímavé obkladačky v kúpeľni
Michal Lachkovič

RD Čierna Voda

Architektonické štúdio: KubisArchitekti s.r.o.

Autori: Ing. arch. Daniel Kubiš, Ing. arch. Martin Hudec

Spolupráca: Ing. Zsolt Nagy

Lokalita: Chorvátsky Grob

Realizácia: 2018

Dodávateľ stavby: Úsporne Drevodomy s.r.o.

Celková zastavaná plocha: 126,37 m2 

Sabína Zavarská
Foto: Michal Lachkovič

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavba rodinný dom zelená strecha
Zdieľať článok

Diskusia