Moderný drevený bungalov z prefabrikátov zmontovali na mieste

01. 01. 2020
Zdieľať

V podhorskom regióne Horné Rakúsko, ktorý je charakteristický nižšími kopcami a nádherným výhľadom na Alpy, nedávno vyrástol moderný rodinný dom.

Bungalov jednou časťou levituje nad mierne sa zvažujúcim svahom, no v skutočnosti pevne stojí nad vlastnou garážou. Tvarovo jednoduchý pôdorys je výsledkom premysleného postupu architektov a poskytuje všetko, čo si klient prial.


Drevený bungalov z prefabrikátov

Drevený bungalov z prefabrikátov
Simon Oberhofer

Centrálna časť so zastrešenou verandou

Všetky miestnosti bungalovu sú zorganizované okolo centrálneho obývacieho priestoru, na ktorý nadväzuje západná veranda so zastrešenou terasou. Tá prepája hlavnú dennú zónu so záhradou. Nechýba ani vonkajšie posedenie.


Drevený bungalov z prefabrikátov

Drevený bungalov z prefabrikátov
Simon Oberhofer

Veľké presklené časti fasády vnášajú do interiéru dostatok prirodzeného svetla. Mimo hlavnej dennej zóny sú v dome tri izby – jedna väčšia, rodičovská spálňa s vlastnou kúpeľňou a šatníkom a dve izby pre deti. V suteréne sa nachádza garáž pre dve autá, obslužné a technické miestnosti.

Ako to vyzerá, keď priestor „tečie“?

Autori projektu vytvorili centrálnu obytnú zónu z troch funkčných častí tak, aby priestor na seba nadväzoval a plynule „tiekol“. Vytvára otvorené kontinuum, pričom z obývacej časti nevidíte žiadne dvere, naopak, vďaka výrezom sú všetky zóny prepojené.

Jedna z týchto troch funkčných častí zahŕňa kuchyňu, druhá obývačku s krbom a priestorom na sedenie, tretia úložné priestory.


Drevený bungalov z prefabrikátov

Drevený bungalov z prefabrikátov
Simon Oberhofer

Prechody medzi funkčnými celkami v rámci dennej zóny sú zvýraznené tmavším drevom. Všetky materiály, textúry, farby spolu vytvárajú príjemný interiér, ktorý má maximálne šance stať sa vysoko efektívnym životným priestorom.

Prečítajte si tiež:

V priestrannom tehlovom bungalove pri Trenčíne si spokojne nažíva 6-členná rodina

Drevené prefabrikáty zmontovali na mieste

Konštrukcia domu je drevená, kompletne prefabrikovaná a zmontovaná na mieste. Vďaka podlahe zo svetlého dreva a zodpovedajúcemu stropu sú miestnosti jasné a pôsobia útulne, harmonicky. Aj ostatné vybrané materiály zvýrazňujú vzdušný interiér rodinného domu a rozjasňujú ho. Fasáda kontrastuje s interiérom – je z tmavých drevených dosiek  a vláknitého cementu.


Drevený bungalov z prefabrikátov

Drevený bungalov z prefabrikátov
Simon Oberhofer

Bungalov Villa Marie

Architektonický ateliér: SUPERFUTUREGROUP

Autori: Msc Arch. Anna Lamprecht, Arch. DI Robert Lamprecht

Lokalita: Kremsmünster, Rakúsko

Plocha: 296,2m²

Realizácia: 2019

Sabína Zavarská

Foto: © Simon Oberhofer

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy drevostavba rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia