Ako to dosiahli? Neuveriteľná premena domu aj bez radikálneho búrania

08. 01. 2020
Zdieľať

Architekti premenili priemerný prímestský dom na elegantnú budovu so silnou charizmou. Cieľom rekonštrukcie bolo zmeniť využitie orientácie na pozemku bez radikálneho búrania.

Keď si dnešní majitelia kupovali dom, videli v ňom veľký potenciál. V prvom rade však chceli dať budove modernejší vzhľad. Potrebovali funkčnú garáž a prepojenie interiéru s exteriérom – žiadali posilniť vzťah interiéru s dvorom a poľami za ním.

Ďalším želaním bol panoramatický výhľad na lúčne svahy. Mladý pár si na realizáciu svojich plánov prizval architekta Petera Van Impe.


sklenená chodba

sklenená chodba
Steven Massart

Najskôr odstránil prístavby, potom staval

Architekt, hľadajúc čo najvhodnejšie riešenie s ohľadom na zložitú morfológiu lokality, začal úplne od nuly. V prvom rade sa zbavil všetkých malých prístavieb a doplnkov, ktoré k základnej hmote domu pribudli v priebehu rokov. Zachovaná zostala len hlavná budova. K nej navrhol dve nové prístavby – garáž s technickým zázemím a časť, v ktorej sa nachádza obytný priestor.


sklenená chodba

sklenená chodba
Steven Massart

Nočná a denná časť spojené sklenou chodbou

Nový obytný priestor sa nachádza v zadnej časti pozemku a s pôvodným domom ho spája sklenená chodba. Vďaka nej sa architektovi podarilo do interiéru dostať množstvo prirodzeného svetla, ale zároveň vytvoriť takmer hmatateľné prepojenie s exteriérom. 

Prečítajte si tiež:

Bývalému statku vrátili život: Neverili by ste, že toto bol kedysi hospodársky dom!

Vďaka novým pristaveným častiam architekt dosiahol rozdelenie domu na svetlú dennú časť a súkromnú nočnú zónu. Na jednopodlažnú pristavenú časť nadväzuje vonkajšia terasa orientovaná k okolitej prírode.


sklenená chodba

sklenená chodba
Steven Massart

Cesta pre prirodzené svetlo

Toto delenie má viacero výhod, jednou z nich je aj fakt, že kým deti spia, rodičia môžu pokračovať vo svojich aktivitách v obývacom priestore bez toho, aby ich rušili. Na druhej strane, tieto časti nie sú od seba odrezané, a tak – vďaka použitiu množstva skla – majú rodičia z obývačky pod kontrolou aj nočné krídlo. 

Sklenená chodba zároveň vytvorila dve terasy medzi pôvodnou a novou časťou domu. Vďaka nim sa dostáva svetlo do interiéru nielen ráno, ale prakticky počas celého dňa – i večer.


kuchyňa

kuchyňa
Steven Massart

Riešenie do budúcnosti 

Nové i stará časť domu pôsobia harmonicky, pretože ich architekt obliekol do rovnakých materiálov: drevo a panely z vláknitého cementu. Oba materiály sú ľahko udržateľné a „čisté“. Napriek všetkým inováciám sa nakoniec podarilo prestavbu realizovať k plnej spokojnosti majiteľov, s prívetivým rozpočtom a maximálnymi možnosťami do budúcnosti. Vykurovanie i teplú vodu zabezpečuje kompenzačný kotol na zemný plyn.


sklenená chodba

sklenená chodba
Steven Massart

Goetsenhoven House

architektonický ateliér: AST 77 Architecten
architekt: Arch.- ing. Peter Van Impe
lokalita: Tienen, Belgicko
plocha: 354 m2
realizácia: 2013

Sabína Zavarská
Foto: Steven Massart

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia