Ako sušiť bielizeň v zime? Je sušenie na radiátoroch správne?

06. 02. 2021
Zdieľať

Sušenie bielizne v zimnom období vždy vyvolávalo diskusie. Na balkón ju nemôžete dať, v domácnosti sušič zavadzia, a tak často končí na radiátoroch. Rýchlo sa vysuší a navyše budete mať voňavo. Je to však v poriadku aj po zdravotnej stránke?

Sušenie bielizne na radiátoroch sa zdá byť skvelým spôsobom, ako mať v zime bielizeň čo najskôr suchú. Viaceré štúdie však poukazujú na to, aby sme to nerobili. Prečo?

V zimnom období sa pľúcni lekári a imunológovia totiž najčastejšie stretávajú s ochoreniami, ktoré sú následkom vdýchnutia nebezpečných plesňových spór rodu Aspergillus.

sušenie bielizne

Zdroj: istock.com

Kedy určite nie

Väčšina z nás je proti tejto plesni odolná, ale pre deti a ľudí s oslabenou imunitou môže znamenať vážny problém a spôsobiť nebezpečné infekcie. V najhoršom prípade až život ohrozujúce stavy. Rozhodne by sme nemali sušiť bielizeň na radiátoroch v domácnosti, kde žijú ľudia, ktorí trpia astmou, rakovinou a oslabenou imunitou.

Neprehliadnite:

5 nezdravých návykov pri upratovaní domácnosti. Robíte ich aj vy?

U nich môže táto pleseň vyvolať pľúcnu aspergilózu – stav, ktorý spôsobuje nenapraviteľné a niekedy až smrteľné poškodenie pľúc a nosových dutín. Stupeň závažnosti ochorenia závisí od rôznych faktorov. Prejavy sa pohybujú od mierneho sipotu až po vykašliavanie krvi.

sušenie bielizne na radiátore

Zdroj: istock.com

Ako znížiť riziko

Vždy, keď nemáte inú možnosť, musíte alebo chcete bielizeň sušiť na radiátoroch, otvorte okno aspoň na vetračku. Bielizeň nechajte sušiť v miestnosti, kde sa najmenej pohybujete, predovšetkým mimo spální. Rozhodne nie je dobrým riešením ani sušenie bielizeň na šnúrach vo vlhkej kúpeľni, radšej ju vyveste na sušič v jednej z menej navštevovaných miestností a pootvorte okno.

Náš tip: Nikdy nevešajte bielizeň na elektrický radiátor! Ľahko vznikne požiar. 

Dôležitý je aj stupeň vlhkosti

Nie je domácnosť ako domácnosť. Mnohé staršie byty a domu sú vlhké samy o sebe, dokonca môžu mať nebezpečné spóry na stenách izieb, predovšetkým v kuchyni a kúpeľni – bez toho, aby ste o nich vedeli. Ak v takejto domácnosti sušíte bielizeň na radiátoroch či ohrievačoch, prikladáte ďalšie poleno do ohňa.

Prečítajte si tiež
Chcete sa pustiť do boja proti čiernej plesni sami? Tu je návod!

Suché priestory sušenie bielizne na radiátoroch znášajú lepšie, ale ani tak to nemusí byť pre citlivé osoby v poriadku. Ak si všimnete kondenzáciu pary na okne, je to zlý signál. Dobre sa poobzerajte okolo rámu okien, či nenájdete čierne škvrny charakteristické pre pleseň v pokročilejšom štádiu.

sušenie bielizne

Zdroj: istock.com

Zaplatíte viac za teplo

Nejde však len o potenciálne zdravotné riziká. Sušenie bielizne na radiátoroch vám môže načrieť hlbšie do peňaženky. Prečo? Kotol, respektíve vykurovací systém, potrebuje viac energie na to, aby udržal obytné priestory vykúrené – ak sú radiátory pokryté vlhkou bielizňou. Už len samotná zvýšená vlhkosť v miestnosti znamená, že na jej vyhriatie je potrebné väčšie množstvo energie. Teda aj viac peňazí.

Sabína Zavarská
Zdroj: bestheating.com, villageheating.co.uk
Foto: istock

Kategória: Ekolife
Tagy: radiátor sušenie bielizne
Zdieľať článok

Diskusia