Pôvodne chceli presunúť len spanie, nakoniec dostal novú podobu celý byt

14. 01. 2020
Zdieľať

Nový člen rodiny vždy znamená aj interiérové zmeny v domácnosti. Potrebuje vlastný priestor, podobne ako aj odrastajúce deti. Niekedy rodičia obetujú svoju spálňu, aby mali deti dostatok priestoru pre seba a vytvoria si priestor na spanie v obývačke. Podobne to bolo aj v prípade premeny bytu v českom Cvikove.

Manželia po narodení tretieho potomka hľadali nové riešenie organizácie priestorov v byte. Všetky tri deti totiž nemohli fungovať v jednej malej izbe, navyše boli nútení uvažovať ekonomicky. Pôvodne oslovili dizajnérky Luciu Barešovú a Halku Freidingerovú zo štúdia IN2 s požiadavkou, aby im vytvorili návrh premiestnenia spania do obývačky a premenu pôvodnej spálne na detskú izbu. 


detská izba

detská izba
Adéla Leinweberová

Namiesto jednej zmeny úprava celého bytu

Z pôvodného plánu nakoniec vznikla dizajnová úprava celého bytu, ktorá vytvorila novú a veľmi príjemnú atmosféru. Jediná oblasť, do ktorej dizajnérky nezasahovali bola kuchynská linka a kúpeľňa. Pozitívom bolo, že aj popri premene, mohla rodina v byte fungovať (iba detské izby sa riešili, keď boli deti na prázdninách). 

Neprehliadnite:

Aj do malého bytu môžete šikovnou rekonštrukciou vtesnať všetko dôležité

Najmä vďaka dispozícii s centrálnou predsieňou, z ktorej sa samostatne vchádza do všetkých miestností. Z pôvodného bytu zostala taktiež laminátová podlaha, dlažba, dvere a obklady, dizajnérky neriešili ani žiadnu stavebnú úpravu. Napriek tomu byt pôsobí ako nový.


detská izba

detská izba
Adéla Leinweberová

Oživená tapeta a nábytok na mieru

Majitelia si želali ponechať aj jednofarebnú štrukturálnu tapetu na stenách, ktorá bola v každej miestnosti doplnená tapetou s rôznymi vzormi. Tieto doplnené vzorované tapety dizajnérky odstránili a obnovili štrukturálnu tapetu, nasledovalo vymaľovanie v jednotnom sivom odtieni. Dekorácie boli realizované formou nástennej maľby. Dôležitú zmenu dizajnérky dosiahli osadením nábytku na mieru. Úložné priestory v pôvodnom byte neboli dostatočné.


kuchyňa

kuchyňa
Adéla Leinweberová

Hra so vzormi, textúrami a originalita

Za povšimnutie stojí veľmi nápadná a príjemná hra nielen so vzormi, ale aj s textúrami. Látka dostala veľkú úlohu pri dotvorení celkovej atmosféry v kuchyni, v obývačke i v detských izbách. Rolety, čalúnenia, vankúšiky, matrace, koberce aj oválny obraz v kuchyni sú autorské návrhy Halky Freidingerovej. 

Látkové rolety v kuchyni a v obývačke ladia farebne i vzormi s ostatnými prvkami v miestnostiach. Farebnosť celého bytu dizajnérky poňali jednotne – základom je skĺbenie troch farieb: bielej, sivej a odtieňov modrej. 


obývacia izba

obývacia izba
Adéla Leinweberová

Vtipné a hravé detaily

V detskej izbe dominujú veľké hodiny s ciferníkom osadeným priamo na stenu. Zaujímavá je abstraktná drevená dekorácia, spájajúca postele umiestnené v rôznych výškach, ktorá môže slúžiť aj ako atypický rebrík. Podobný je aj v izbe staršieho syna, ktorý má posteľ umiestnenú vo výške a pod ňou príjemný kútik na leňošenie. Písacie stoly, ktoré sú riešené taktiež na mieru, majú príjemné oblé tvary.


predsieň

predsieň
Adéla Leinweberová

Interiér bytu v Cvikove v skratke

Dizajnové štúdio: IN2
Lokalita: Cvikov, ČR
Realizácia: 2019
Úžitková plocha: 78 m2

Sabína Zavarská
Foto: Adéla Leinweberová

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty nábytok na mieru rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Záhradkársky zlepšovák: Takto vytvoríte odtokové otvory pre sadenice bez zápachu a rizika premokreniaZáhrada

Záhradkársky zlepšovák: Takto vytvoríte odtokové otvory pre sadenice bez zápachu a rizika premokrenia

Vynikajúce mini pizzové kolieska na štýl podplamenníkov: Bez kysnutia a na dva rôzne spôsoby!Urob si sám

Vynikajúce mini pizzové kolieska na štýl podplamenníkov: Bez kysnutia a na dva rôzne spôsoby!

Čerstvá pažítka v zime? Stačí ju presadiť zo záhona do kvetináča a umiestniť na slnečný parapetZáhrada

Čerstvá pažítka v zime? Stačí ju presadiť zo záhona do kvetináča a umiestniť na slnečný parapet

Zakázali jednorazové plastové tašky, ich náhrada však zvýšila spotrebu plastov aj emisieASB.sk

Zakázali jednorazové plastové tašky, ich náhrada však zvýšila spotrebu plastov aj emisie

Diskusia