Romantický vidiecky dom ako karikatúra stodoly

17. 01. 2020
Zdieľať

Vidieckym domom veľmi svedčia svetlé farby, najmä biela, ktorá ich mení na takmer rozprávkové chalupy. Ak sa k tomu pridá ešte prírodný kameň a sklo, môže vzniknúť príjemný domov pre rodinu.

Tento dom je inšpirovaný tradičnými formami a pozostáva z troch hlavných celkov. Samotní autori o ňom hovoria ako o karikatúre statku s úmyselným umiestnením, prehnaným zmyslom pre mierku a novou mladistvou estetikou. 


vidiecky dom so sedlovou strechou

vidiecky dom so sedlovou strechou
Whit Preston

Príjemná stavba so sedlovými strechami leží medzi odrastenými dubmi pri prírodnej lúke. Dvojposchodový obytný priestor má 250 metrov štvorcových. S dvojgarážou je spojený uzatvorenou a presklenou nižšou časťou. Tento vzdušný slnečný priestor zároveň funguje ako vstup i jedáleň. Smerom do dvora pokračuje ma menšiu terasu prekrytú strechou.

Neprehliadnite:

Rekonštrukcia rodinného domu v Štiavnických vrchoch


presklenie časti múru

presklenie časti múru
Whit Preston

Kameň v úlohe kotvy

Celý objekt na pozemku opticky kotví výrazný komín obložený prírodným kameňom. Z kameňa je aj časť múru medzi garážou a domom. Umiestnenie izieb a sklených plôch vnáša do interiéru dostatok prirodzeného svetla. Špecialitou v tomto smere je presklenie časti múru, ktorý lemuje schodisko. Vďaka nemu sa dostáva prirodzené svetlo hlbšie do interiéru. Zo strany obývačky lemuje osemtabuľové okno biela knižnica. Z každej miestnosti je výhľad na lúku. 


kuchyňa

kuchyňa
Ryan Ford

Číra, biela a pastelové farby

Schodisko umiestnené uprostred dispozície spája herňu na druhom poschodí s kuchyňou a obývačkou nižšie. V súkromnej časti prízemia sa nachádza rodičovská spálňa. Interiéry miestností sú hravé, príjemné, farebnosťou i dizajnom podčiarkujú tvorivosť a slobodu mladej rodiny. 

Biely interiér dopĺňa kontrastná čierna, sivá, horčicová, machová zelená, staroružová. Popri kuchyni architekti vytvorili malý, ale vďaka oknu veľmi príjemný pracovný kút. Vedľa neho je umiestnená veľká magnetická tabuľa pre deti.


Romantický vidiecky dom

Romantický vidiecky dom
Ryan Ford

Originálna hra s líniami

Všimnite si hru s líniami, ktorú vytvorili autori nielen na fasádach, ale aj v interiéri: výrazné predelenie okien, polica umiestnená v časti, kde sú štyri okná vedľa seba, lavica s vertikálnym vzorom, zábradlie schodiska, stropy. Priestoru dali zaujímavú textúru, ktorá zútulňuje a spríjemňuje dom – zvonku i zvnútra. 


kúpeľňa

kúpeľňa
Ryan Ford

Dom Bunny Run

Architektonický ateliér: Tim Cuppett Architects 
Autori: Tim Cuppett, David Kilpatrick, Adriana Chetty
Lokalita: Austin, Texas
Plocha: 280 m2

Sabína Zavarská
Foto: Whit Preston (exteriéry), Ryan Ford (interiéry)

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom sedlová strecha stodoly vidiecke domy
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia