Na čo si dať pri rekonštrukcii staršieho bytu pozor? Toto určite neprehliadnite!

Galéria (6)
27. 01. 2020
Zdieľať

Čaká vás rekonštrukcia bytu, ktorý už má svoje najlepšie roky za sebou? Vopred si pripravte plán, aby vás niečo nezaskočilo.

Často sa totiž stáva, že začneme riešiť len jednu vec – a postupne sa vyplavia aj ďalšie problémy. Z trojtisícovej rekonštrukcie sa tak môže stať poriadna investícia.


rekonštrukcia bytu

rekonštrukcia bytu
iStock

iStock

Elektroinštalácia

Ak plánujete nové svietidlá, nových domácich pomocníkov ako je umývačka riadu, chladnička, práčka, sporák, v prvom rade sa zamerajte na celkovú výmenu elektroinštalácie za novú. Nie je to až také náročné, ako by ste si mohli myslieť, i keď vysekávanie bude nevyhnutné.

Ak to však neurobíte, problémy sa budú hromadiť a prekvapia vás v tom najmenej vhodnom okamihu. Pri rekonštrukcii elektrikár môže natrafiť aj na nalomené káble a ďalšie „zrady“, ktoré by vám skôr alebo neskôr spôsobili problémy. Myslite na to, že kvalitná elektroinštalácia je dôležitá aj z hľadiska bezpečnosti.


rekonštrukcia bytu

rekonštrukcia bytu
iStock

iStock

Náš tip: Ak plánujete v budúcnosti rekonštruovať elektroinštaláciu, spojte to so stierkovaním miestností. Výhodou je, že sa to dá robiť aj po miestnostiach, nemusíte sa vysťahovať. Samozrejme, ak sa tak dohodnete s elektrikármi a maliarmi.


rekonštrukcia bytu

rekonštrukcia bytu
iStock

iStock

Vodoinštalácia

Rovnako ako pri elektroinštalácii sa môžu problémy objaviť aj pri vodoinštalácii. Pri rekonštrukcii kúpeľne či kuchyne začnite od potrubí. Dajte si ich vymeniť za rúry z kvalitných moderných a najmä neškodných materiálov.


rekonštrukcia bytu

rekonštrukcia bytu
iStock

iStock

Zbavte sa nebezpečných materiálov

V niektorých starých bytoch sa i dnes nájdu nebezpečné materiály ako olovo a azbest. Najčastejšie sa nachádzajú v podlahách, stropoch, v potrubiach a strešných krytinách starých domov. Myslite na to, že najnebezpečnejší je prach z týchto materiálov, takže ich odstránenie si vyžaduje skutočných odborníkov. Nebezpečné sú tiež farby s obsahom olova. V minulosti boli často používané.


rekonštrukcia bytu

rekonštrukcia bytu
iStock

iStock

Hygiena na prvom mieste

Staré stavby prinesú rôzne prekvapenia. Je možné, že sa pod podlahami bude ukrývať najrôznejší hmyz či plesne, zadná časť kuchynskej linky môže byť prehnitá. Všetky časti, ktoré prichádzajú do kontaktu s vlhkosťou, nechajte dôsledne ošetriť hygienickým náterom, napenetrovať, natrieť antibakteriálnymi a protiplesňovými farbami.

Optimálne je, ak sa vopred poradíte s odborníkmi, ktorí poznajú problémy starších bytov a vedia ich riešiť. Dohodnite sa, aby boli pri rekonštrukčných prácach a kontrolovali ich priebeh. Aj ten najkvalitnejší materiál totiž môže skončiť zle, ak nebude nainštalovaný odborne.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Materiály
Tagy: byty elektroinštalácia rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Rekonštrukcia elektroinštalácie je pre mnohých strašiakom. Poradíme vám, ako sa z toho nezblázniť!Urob si sám

Rekonštrukcia elektroinštalácie je pre mnohých strašiakom. Poradíme vám, ako sa z toho nezblázniť!

Vo Švédsku spustili prvú veternú turbínu z dreva. V čom je lepšia od tej z ocele?ASB.sk

Vo Švédsku spustili prvú veternú turbínu z dreva. V čom je lepšia od tej z ocele?

V blízkosti tejto rastliny sa vám bude lepšie dýchať. Citrónový muškát očarí nielen krásnou vôňouUrob si sám

V blízkosti tejto rastliny sa vám bude lepšie dýchať. Citrónový muškát očarí nielen krásnou vôňou

Ktoré odrody hurmikaki sú vhodné do okrajových oblastí? Tieto odporúča ovocinárZáhrada

Ktoré odrody hurmikaki sú vhodné do okrajových oblastí? Tieto odporúča ovocinár

Diskusia