Nový dom pri starej stodole: Keď sú dôležité hodnoty a nie trendy

05. 02. 2020
Zdieľať

K starej stodole kedysi patril dom. Ten však musel byť kvôli zlému stavu zbúraný a z celej usadlosti zostala len jedna časť. Majitelia sa rozhodli nahradiť pôvodnú stavbu novou.

Ako to už v prípade starých obydlí v prírodnom prostredí býva, architekti museli dodržať celý rad prísnych stavebných predpisov. Výsledok však stojí za to.

Jedným z regulatív, ktoré museli architekti dodržať, bolo miesto stavby – nový dom musel byť postavený za existujúcou stodolou, aby nekazil pôvodný dojem. Nová budova a jej poloha voči pôvodnej vytvára chránené vonkajšie priestory v podobe dvoch terás. Celý komplex stavieb dotvára priečne postavená stajňa pre kone.



Strecha i fasáda hlavnej budovy sú pokryté 50 centimetrov dlhými červenými dlaždicami bez viditeľných žľabov.
Frederik Vercruysse

Miestne materiály a tradičné prvky

Lokálny charakter stavby zdôrazňujú tradičné miestne materiály. Strecha i fasáda hlavnej budovy sú pokryté 50 centimetrov dlhými červenými dlaždicami bez viditeľných žľabov. Posuvné okná z dubového dreva majú z vonkajšej strany povrchovú úpravu z medi, ktorá je nielen efektná, ale aj praktická.

Zaujímavým riešením sú rôzne kruhové výrezy. Na viacerých miestach jedinej stavby, ktorá zostala, odhaľujú murivo či strešnú konštrukciu. Nájdeme ich aj v krytom priestore – v koridore, ktorým sa vchádza do domu. Tu vytvárajú zaujímavé prieniky svetla, nachádzajú sa dokonca aj v dlažbe. 



vonkajšia terasa
Frederik Vercruysse

Trendový dom nebol cieľom, dôležité sú hodnoty 

V interiéri vládne príjemná atmosféra, ktorú sa podarilo architektom dosiahnuť vďaka prepojeniu interiéru a exteriéru. Veľkými presklenými plochami dostali dnu prirodzené svetlo a domáci sa môžu tešiť z cenných výhľadov na okolitú prírodu.

Prečítajte si tiež:

Racionálne bývanie? Dom v Záhorskej Bystrici rešpektuje potreby rodiny

Harmóniu v interiéri dotvára dubové drevo a ďalšie strohé materiály. Architekti tvrdia, že ich projekt nemal žiadne ambície stať sa trendy, zato sa však podarilo vytvoriť príjemné prostredie na relax a zdôrazniť hodnotu samotnej pôvodnej hospodárskej usadlosti. 



Strecha i fasáda hlavnej budovy sú pokryté 50 centimetrov dlhými červenými dlaždicami bez viditeľných žľabov.
Frederik Vercruysse

Ako je riešená dispozícia?

Po vstupe do novej budovy sa ocitnete v hale, ku ktorej prilieha hygienické zázemie, sklad, výťah. Chodbičkou vľavo sa dostanete do veľkého otvoreného priestoru obývacej miestnosti, na ktorú nadväzuje vonkajšia terasa. Ak sa z haly vydáte doprava, ocitnete sa v kuchyni s jedálňou, na ktorú nadväzuje druhá veľká terasa. Ostatné priestory sú venované súkromným miestnostiam, suterén poskytuje ďalšie možnosti. 



koridor ktorý vedie do domu
Frederik Vercruysse

Dom Olmen 

architektonický ateliér: Pascal François Architects
Lokalita: Balen, Belgicko
Realizácia: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Frederik Vercruysse

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia stodoly rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia