Architekt si v Bratislave vytvoril malý loftový byt zo skladových priestorov

07. 02. 2020
Zdieľať

Keď hovoríme o lofte, zvyčajne je to veľký otvorený priestor, charakteristický pre nový štýl bývania. Architekt Andrej Olah však ukázal, že loft nemusí mať veľkú plochu a nemusí pôsobiť chladne.

Vytvoril takýto priestor z bývalých skladov na prízemí rodinného domu v bratislavskom Starom Meste. Má len 50 metrov štvorcových, ale čaro sa mu zaprieť nedá.

Priestor bývalých skladov mal pozitíva, ktoré boli nevyužité: pre obytné priestory ideálnu orientáciu na juh a priamy prístup do záhrady s výhľadom na mesto. Tieto vlastnosti zavážia o to viac, že dom sa nachádza v centre hlavného mesta. Samozrejme, našli sa aj nevýhody. Okrem obmedzeného budgetu na rekonštrukciu to bola najmä nízka svetlá výška – iba 2,1 metra. 



2572117
Filip Marčák

Žiadne chodby ani dvere

„Náš návrh spočíval v minimalizácii obslužných priestorov, teda WC a kúpeľňa majú najmenšie možné rozmery. Zvyšok dispozície zostal v zásade voľne otvorený bez ďalších dverí. V byte nie sú žiadne chodby, aby zostalo čo najviac plochy na bývanie,“ charakterizuje premenu časti domu Andre Olah.

Neprehliadnite:

Nekonvenčná garsónka v Bratislave s finančne nenáročným interiérom

Architekt sa netají tým, že je pre neho dôležité zdôrazniť jedinečnosť každého priestoru, s ktorým pracuje. Vďaka tomu vznikla v obývačke betónová stena s priznanými rozvodmi a radiátorom, ktorá kontrastuje so subtílnou nábytkovou stenou.

Najnáročnejšie boli zemné práce

Premena skladových priestorov na byt však nebola úplne jednoduchá. Pôvodný sklad bol čiastočne zapustený pod terénom. Preto boli nevyhnutné rozsiahle zemné práce – odkop približne 80 cm plošne okolo domu, vykopanie drenáže, nové hydroizolácie a zateplenie. Najväčším zásahom však bolo vyrezanie nových okien, ktoré intenzívne prepojili interiér s exteriérom a vniesli dnu dostatok prirodzeného svetla. Pôvodne tu totiž boli len 60 cm vysoké okna. Nové okná majú znížený parapet, na ktorom sa dá pohodlne sedieť a relaxovať. 



chodba
Filip Marčák

Vyčistiť priestor a vybúrať steny

V interiéri sa architekt snažil minimalizovať murované steny, čo znamenalo búranie. Takto sa podarilo priestor vyčistiť. Nové priečky vznikli len medzi WC a kúpeľňou. Všetky ostatné deliace prvky sú vlastne stolárskou prácou a je ich možné rozobrať a prestavať, ak sa zmenia potreby domácich. Nie je potrebné nič búrať. 



spáľňa
Filip Marčák

Vlastný byt v dome rodičov

Zaujímavosťou je, že tento byt si architekt vytvoril sám pre seba a svoju priateľku, a teda naplno využil svoju kreativitu, samozrejme v závislosti od sumy, ktorú mohol investovať a vlastností domu, v ktorom sa loft nachádza. Navyše, dom patrí jeho rodičom, takže nečudo, že mu lokalita prirástla k srdcu.

„Rekonštrukcia vlastného bytu bola o to náročnejšia, že som presne vedel, do akého finančného rozpočtu sa musím zmestiť a veľa vecí som si aj robil sám,“ zdôrazňuje Andrej Olah.



kúpeľňa
Filip Marčák

Apartment O 

Architektonický ateliér: GRAU
Autor: Andrej Olah
Plocha: 50 m2
Lokalita: Bratislava, Staré Mesto
Realizácia: 2013-2014

Sabína Zavarská
Foto: Filip Marčák

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty loftové byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Slovo oheň už ani nehovoria. Kino Lumiére ohlásil návrat po požiari z roku 2022 veľkolepou rekonštrukciouASB.sk

Slovo oheň už ani nehovoria. Kino Lumiére ohlásil návrat po požiari z roku 2022 veľkolepou rekonštrukciou

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!ASB.sk

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!

7 najčastejších chýb, pre ktoré vianočná ruža neprežije viac ako pár týždňovUrob si sám

7 najčastejších chýb, pre ktoré vianočná ruža neprežije viac ako pár týždňov

Nová výzva pre verejné budovy: Na zníženie energetickej náročnosti a obnoviteľné zdroje pôjde 143 miliónovASB.sk

Nová výzva pre verejné budovy: Na zníženie energetickej náročnosti a obnoviteľné zdroje pôjde 143 miliónov

Diskusia