5 TOP trendov v oblasti dekoru: Aké vzory si vybrať do domácnosti?

09. 02. 2020
Zdieľať

V módnych interiérových dekoroch zohrávajú veľkú úlohu vzory. A to predovšetkým tie, ktoré sú inšpirované krajinami Ďalekého východu. Výber vzorov a interiérových dekorácii úzko súvisí s trendom Japandi, ktorý kombinuje škandinávsky a japonský štýl.

Vplyv Indie

India inšpiruje trendy v najrôznejších oblastiach módy a dizajnu. V bytovom dizajne sa objavuje vo forme výrazných tapiet s typický indickými vzormi a ručne tkaných látok. Kvetinové vzory, tkaniny na štýl tradičných šálov z kašmíru (známych ako paisleys) a indický strom života vnesú do každej domácnosti exotiku a originalitu.



interiérové dekorácie
iStock



interiérové dekorácie
iStock

Priateľskí k Zemi

Trend, ktorý kladie dôraz na ekologické a recyklovateľné materiály. Na svete sa objavujú spoločnosti, ktoré ponúkajú sofistikovaný sortiment nábytku, vyrábaný len z recyklovaného plastu. Príkladom je holandská spoločnosť Van de Sant, ktorej cieľom je zabrániť odlesňovaniu, znižovať množstvo plastového odpadu a emisií CO2 a vytvárať nové pracovné miesta. 

Neprehliadnite:

Jednoduché tipy, ako zmeniť náladu vášho domova​



interiérové dekorácie
iStock



interiérové dekorácie
iStock

Zmodernizované retro

Retro štýl patrí k obľúbeným trendom už niekoľko rokov, teraz sa však objavuje v novej podobe. Ak máte radi tento štýl, siahnite do doplnkoch pripomínajúcich osemdesiate roky. Ich odvážna elegancia a disko štýl osviežujú kovové prvky z leštenej medi a mosadze – niečo v štýle filmu Horúčka sobotňajšej noci. 



interiérové dekorácie
iStock



interiérové dekorácie
iStock

Japonské pravidlá

Japonská architektúra je zdrojom inšpirácie pre mnohých architektov a dizajnérov. Tkaniny a tapety s typickými japonskými kresbami rozkvitnutých čerešní a bambusu budú najväčším hitom tohto roka. Ďalším trendom, ktorý naberá na sile je Wabi-sabi. Tento štýl prijíma nedokonalosti a používa v interiéroch surové prírodné prvky. 



interiérové dekorácie
iStock



interiérové dekorácie
iStock

Terrazzo

Porcelánové terrazzo je známe po stáročia, ale opäť sa dostáva do popredia. Podlahy z tohto materiálu sú alternatívou k mramorovým. Majú škvrnitý efekt, neraz s jemným trblietavým nádychom. Dlaždice z terrazzo sa najnovšie používajú aj na stenách, pretože vytvárajú takmer jednoliaty celok bez viditeľných spojov. Sú odolné voči vlhkosti i škvrnám, preto ich moderní architekti a dizajnéri s obľubou používajú do kuchýň a kúpeľní. Trendové je terrazzo s marockými vzormi. 



interiérové dekorácie
iStock



interiérové dekorácie
iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Dekor
Tagy: dekorácie retro
Zdieľať článok
Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantikuZáhrada

Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantiku

3x inšpirácia na prírodnú dekoráciu z konárov, ktorá poteší romantické duše a fanúšikov rustikálneho štýluZáhrada

3x inšpirácia na prírodnú dekoráciu z konárov, ktorá poteší romantické duše a fanúšikov rustikálneho štýlu

Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovaťZáhrada

Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať

Majster roka 2023: Plot a brána z nerezovej oceleUrob si sám

Majster roka 2023: Plot a brána z nerezovej ocele

Diskusia