Viete, čo a kedy treba v domácnosti určite vymeniť?

10. 02. 2020
Zdieľať

Každá domácnosť si vyžaduje údržbu a starostlivosť – bez ohľadu na to, či bývate v dome alebo v byte. Ak pravidelne vymieňate vnútorné a vonkajšie prvky a zariadenie, zlepšujete funkčnosť, ale aj bezpečnosť obydlia. Viete, ktoré veci v domácnosti treba vymeniť a po akom období?



2573259
iStock

Chladnička

Naplánujte si výmenu chladničky aspoň raz za pätnásť rokov. Samozrejme, staršie modely je vhodné vymeniť za moderné a úsporné čo najskôr. Desaťročná chladnička dnes využíva dvojnásobok energie ako novšie modely s označením úspornosti. 



údržba domácnosti
iStock

Náš tip

Ak sa vám stane, že pukne nádoba na zeleninu v chladničke, regál či polica, zaobstarajte si nové, pretože sa mení v chladničke prostredie. Nezabúdajte na dezinfekciu octom alebo antibakteriálnymi utierkami aspoň raz za mesiac a špeciálne, ak si všimnete v chladničke niečo pokazené. Raz za týždeň skontrolujte, či nemáte odložený nejaký výrobok po záruke a vyhoďte ho.

Neprehliadnite:

Ako správne uložiť riad do umývačky? Neopakujete tieto chyby?



údržba domácnosti
iStock



údržba domácnosti
iStock

Práčka

Ak práčku pravidelne čistíte a udržiavate – vrátane filtra, mala by bez problémov fungovať osem až dvanásť rokov. V rámci údržby je dobré raz za čas skontrolovať alebo vymeniť tesnenie dvierok, dotiahnuť prípojky vody. Ak je potrebná náročnejšia oprava, nepúšťajte sa do pátrania po chybe sami, ale privolajte servis. Pri niektorých chybách je oprava drahá, skôr sa oplatí kúpiť nová práčka, preto sa o cene informujte vopred. 



údržba domácnosti
iStock

Filtre sprchovej hlavice

Filter sprchovej hlavice alebo rovno celú hlavicu sa oplatí vymeniť aspoň raz za rok. Minerálne usadeniny totiž ovplyvňujú fungovanie hlavice, navyše sa tam často hromadia baktérie, ktoré môžu ovplyvniť vaše zdravie. 



údržba domácnosti
iStock



údržba domácnosti
iStock

Koberce

Mnoho starších ľudí má v domácnosti koberec aj tridsať rokov – kým drží pokope. To je úplne zlé uvažovanie, i keď je jasné, že chcú ušetriť. Koberec by ste mali vymeniť aspoň každých desať rokov. Ak ho zašpinia domáce zvieratá, je dôvod na skorú výmenu, aby nevznikli v rodine zbytočne alergie. Nehovoriac o roztočoch. 



údržba domácnosti
iStock

Okná

Väčšina okien má životnosť dvadsaťpäť rokov alebo ešte viac – v závislosti od výrobcu. Na výmenu tesnenia si zavolajte odborníka, ktorý pracuje presne s tým typom okien, ktorý máte vy. Ak si všimnete netesnosti okolo rámu okien či deformity, je čas na výmenu. 



údržba domácnosti
iStock



údržba domácnosti
iStock

Sporák

Udržiavaný vydrží bez problémov fungovať aj pätnásť-dvadsať rokov. Ak zistíte nejaké problémy skôr nechajte sporák skontrolovať servisným technikom danej značky. Pri plynových sporákoch je potrebná údržba a kontrola plynu. 

Nezabúdajte ani na digestor – pravidelne meňte filter podľa toho, v akom je stave a z akého je materiálu – inštrukcie nájdete v návode. Uhlíkové filtre si vyžadujú výmenu raz za rok. Ak máte keramické alebo kovové filtre, čistite ich raz za dva mesiace, vymeniť ich treba podľa frekvencie používania. Flísové filtre by ste mali meniť každé dva mesiace.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: Sme doma
Zdieľať článok
Šiesta výzva Obnov dom príde na jar. Okrem nej vyhlásia aj ďalšiu pre domácnosti ohrozené energetickou chudobouASB.sk

Šiesta výzva Obnov dom príde na jar. Okrem nej vyhlásia aj ďalšiu pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou

Nezabudnite! Túto zeleninu, ovocie a kvety ešte môžete vysadiť do konca aprílaUrob si sám

Nezabudnite! Túto zeleninu, ovocie a kvety ešte môžete vysadiť do konca apríla

Májové srdcovky: 5 najkrajších kvetov, ktoré by nemali chýbať ani vo vašej záhradeZáhrada

Májové srdcovky: 5 najkrajších kvetov, ktoré by nemali chýbať ani vo vašej záhrade

Stredná škola v Žiline ako prvá na Slovensku takto využíva dažďovú voduASB.sk

Stredná škola v Žiline ako prvá na Slovensku takto využíva dažďovú vodu

Diskusia