Premenou starého bungalovu získala rodina plnohodnotný rodinný dom

17. 02. 2020
Zdieľať

Bungalov zo šesťdesiatych rokov nebol pre rodinu s dvoma malými deťmi dostatočne priestranný ani praktický. I keď sa pôdorys nejavil ako rozmerovo malý, rodina sa v tmavom dome s malými izbami cítila stiesnene.

Pôvodný dom mal mnoho ďalších nepraktických riešení. V obývacej izbe nebolo žiadne pevné osvetlenie, nepotešil ani fakt, že do záhrady ste mohli ísť len cez strmé betónové schodisko.

Projekt premeny bungalovu na pohodlný rodinný dom so štyrmi spálňami od štúdia Sketch Architects úplne zmenil spôsob, akým rodina dom využíva, ako v ňom žije.. 



fasáda domu zo sibírskeho smrekovca
Simon Maxwell

Každý má vlastný priestor

Na prízemí architekti vytvorili veľký obytný priestor s vysokým stropom, ktorý komunikuje so záhradou a ponúka výhľad na Bourne Woods. Každý má v dome po rekonštrukcii svoj vlastný priestor. Okrem priestrannej obývacej izby s jedálňou a kuchyňou sa to nachádza aj herňa. Dievčatá majú spoločnú veľkorysú spálňu, veľká rodičovská spálňa má vlastnú kúpeľňu a šatňu.



kuchyňa s jedáľňou
Simon Maxwell

Prepojenie domu so záhradou

Súčasťou rekonštrukcie bola výmena okien za väčšie a kvalitnejšie, aby aj v zimných mesiacoch poskytovali dostatok svetla a tepelného zisku zo slnka. Okrem toho umocňujú prepojenie interiéru s exteriérom. Architekti považujú vizuálne prepojenie domu a záhrady za kľúčový prvok dizajnu – všimnite si vysoké úzke okno s výhľadom do záhrady. 



sedačka v obývačke
Simon Maxwell

Interiér zmenili o 180 stupňov

Podlahy na chodbe, v kuchyni, v jedálenskej i obývacej časti sú rovnaké, čo vytvára efekt celistvosti a nadväznosti. Dom síce z ulice nepôsobí majestátne, ale keď doň vojdete pocítite priestrannosť, vzdušnosť – úplný opak toho, čo v pôvodnom bungalove. Kedysi stiesnené, tmavé chodby a miestnosti sú dnes zabudnutou minulosťou. Celý dom je prestavaný tak, aby vytvoril svetlý a vzdušný obytný priestor s veľkorysými rozmermi. 



svetlý a vzdušný obytný priestor s veľkorysými rozmermi
Simon Maxwell

Aby dom splynul s prostredím

Majitelia domu chceli, aby stavba opticky čo najlepšie zapadala do prírodného prostredia. Riešením je fasáda zo sibírskeho smrekovca, ktorá postupne získa strieborno-sivú farbu. Výklenky na poschodí sú čierne.  

The Shambles

Architektonické štúdio: Sketch Architects
Lokalita: Veľká Británia
Plocha: 175 m2
Realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Simon Maxwell

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Ako odvážna moderná prístavba doplnila tehlu z 18. storočiaDom z tehly

Ako odvážna moderná prístavba doplnila tehlu z 18. storočia

Prečo je nízkoenergetický dom dobrá investícia?Dom z tehly

Prečo je nízkoenergetický dom dobrá investícia?

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetlaDom z tehly

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetla

Diskusia