Škola interiérového dizajnu: Kuchyňa

26. 02. 2020
Zdieľať

Je náročné nájsť osobu, ktorá ešte nepočula alebo nepovedala frázu „Domov, sladký domov“. Bez ohľadu na to, ako ďaleko alebo dlho sme preč, domov je len jeden. A ak je to skutočne tak, potom je kuchyňa jeho srdcom. Veľká či malá, kuchyňa je epicentrom diania. Tu sa pripravujú jedlá – pohon tela, mysle a duše. A ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok.

Nastavuje tón domácnosti 

V priebehu posledných dvoch desaťročí sa z kuchýň stali obytné priestory, v ktorých sa odohráva viac než len varenie. V dôsledku toho začali majitelia domov investovať do ich úprav a vylepšení, či už z hľadiska životného štýlu alebo vidiny ďalšieho predaja. Väčšina ľudí prejaví záujem o domácnosť s krásnou kuchyňou, aj napriek tomu, že ostatné miestnosti nie sú až tak dobre či moderne zariadené. Jednoducho, kuchyne nastavujú tón celého domu. A čas, ktorý strávime v príjemnom prostredí môže znamenať výrazný rozdiel medzi priemerným a skvelým dňom. Nielen zo sentimentu či nostalgie je kuchyňa najdôležitejšou časťou vášho domu. Azda každý člen rodiny tu začína ráno. Náladu, ktorú si odtiaľ odnášame vieme so sebou niesť po celý deň. Preto si doprajte nielen výživné raňajky nad príjemnou literatúrou, ale aj ideálne prostredie na nazbieranie energie.



kuchyňa
Kika Nábytok

Trend 1 

Ak máte strach zo stálosti tapety existuje veľa peel-and-stick papierov v moderných dizajnoch, ktoré sa neuveriteľne ľahko inštalujú a rovnako aj odstraňujú. Horúcim tipom je optický grafický dizajn, ktorý napodobňuje vzhľad dlaždíc.

Trend 2 

Pokiaľ ste odhodlaný aj pre trvácnejšiu možnosť, sú tu obklady a dlaždice, ktoré priestor zaručene zútulnia a prinesú osobitú textúru. Vyskúšajte napríklad terakotu alebo tehlu.

Ergonómia je základ

Verili by ste, že kratšia vzdialenosť medzi kuchynskými zónami, teda drezom, chladničkou a sporákom zjednoduší varenie a celkovo urýchli prípravu jedla? Veru, malá miestnosť je pre kuchyňu vlastne veľmi vhodná. Ak plánujete rozloženie a usporiadanie skriniek v kuchyni bez odborného poradcu, ideálne bude, ak si plány budete kresliť na papier. V prípade úzkej miestnosti uprednostnite priamy lineárny tvar, prípadne súbežný, a to tak, že protiľahlé skrinky v časti, kde nebudú spotrebiče, si dajte vyrobiť na mieru. Ich hĺbku tak môžete upraviť podľa priestorových možností. Vôbec nebude prekážať, ak skrinky na poháre, taniere a suroviny budú užšie. Obľúbeným tvarom kuchynskej linky je tiež písmeno L, keď sa kratšia strana obyčajne ťahá popod okno. V prípade štvorcových miestností je ideálnym tvarom linky U, čím dosiahnete maximálne využitie priestoru. 



kuchyňa
Kika Nábytok

Trend 3

Využite prvky prírodných materiálov. Drevo prinesie teplo do všetkých priestorov, najmä tých svetlých.

Trend 4 

Pre zvýraznenie bledých akcentov nábytku a stien je ideálna tmavšia podlaha.

Kuchyňa sa stáva novou obývacou izbou

V súčasnosti dizajnéri a architekti stavajú domy s otvorenou kuchyňou, aby lepšie vyhovovali rodinám a priateľom na spoločenské stretnutia. Maximalizujte tento funkčný priestor tým, že z obývacej izby a kuchyne urobíte jednu veľkú rodinnú miestnosť. 

Kuchyne už viac nie sú pokojné a tiché izby. Sú to miestnosti plné energie, arómy a textúry. Je to priestor vhodný na kávu s priateľmi, platenie účtov, slúži ako pracovňa, detské múzeum umenia a nezabúda ani na svoj pôvodný účel – miesto na jedlo s rodinou. Z tohto dôvodu je dôležité, aby bola vaša kuchyňa priaznivá pre váš rodinný štýl. 

ZDROJ PR článok spoločnosti Kika Nábytok

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: interiérový dizajn kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia