Rýchla a lacná premena garsónky v Trnave, kde záležalo na každom milimetri

27. 02. 2020
Zdieľať

Mladí ľudia si len málokedy môžu dovoliť väčší byt, a tak je úplne bežné, že samostatný život začínajú v garsónkach. Aby sa do nich zmestilo všetko potrebné, potrebujú šikovné riešenia.

Jedným z takých je projekt od minimalic, s.r.o. Jeho autor ukázal, že aj v 22 metrovej garsónke sa dá pohodlne bývať. Ako to dosiahol?

Investor si želal rýchlu a lacnú premenu garsónky, ktorá bola v pôvodnom stave. Jeho predstavou bolo, praktické moderné dočasné ubytovanie pre jednu osobu alebo pár.



Garsónka 22M2
minimalic

Autor premeny Viliam Turaz poňal túto neľahkú úlohu hravo. Výsledkom je minimalistický, čistý, svetlý byt vo veľkosti hotelovej izby, ktorý rieši akútny problém s bývaním. Mnoho funkcií je na prvý pohľad skrytých. Verte alebo nie – nájdete tu všetko. Kedykoľvek, ľahkým otvorením či vysunutím časti vstavaného nábytku, izbu premeníte na kuchyňu a jedáleň, obývačku, spálňu.



Garsónka 22M2
minimalic

Záležalo na každom milimetri

Pri takýchto komplikovaných zadaniach nie je zriedkavé, že príprava a dokumentácia trvajú dlhšie ako samotná realizácia. Podobne to bolo aj v tomto prípade.

Neprehliadnite:

Škandinávsky minimalizmus v bratislavskom paneláku? Prečo nie!

„Naším cieľom bolo čo najviac vecí poschovávať, a to na minimálnu plochu. Pracovali sme doslova s každým centimetrom. Zaoberali sme sa paradoxmi, ako veľkosť postele vzhľadom k umiestneniu mikrovlnky a podobne. Stavebná časť rekonštrukcie riešila viac-menej iba podlahy a stropy, plus nové rozvody. Všetky ostatné steny tvorí nábytok,“ vysvetľuje autor projektu.



Garsónka 22M2
minimalic

Rozpočet 15 000 €

Keď si uvedomíme, že rozpočet na túto premenu bol iba 15 000 eur, vrátane nábytku a spotrebičov, realizácia vyšla na jednotku. Autor projektu použil prirodzené až surové materiály s jednoduchou údržbou. Podlahu tvorí nivelačný poter natretý farbou na betón. Rovnakú farbu autor použil aj na stenách a strope, čím sa znásobil minimalistický efekt. Výhodou je umývateľnosť povrchov. 



Garsónka 22M2
minimalic

Všetko skryté v skriniach, ešte aj toaleta

Skrine v obytnej časti sú z dubovej dyhy. Stena, ktorá vyzerá ako betónová a skrýva množstvo úložných priestorov, je z cemento-drevotrieskových dosák Cetris. Celý efekt osviežuje tyrkysová farba, ktorú nájdeme v rámci kuchynskej mini linky a po vyklopení jedálenského stolíka. Skriňa za sedačkou skrýva malú pracovňu s PC stolíkom a tlačiarňou. Dokonca i posteľ sa dá zložiť do skrine. 

V kuchyni nechýba ani mikrovlnka, ani chladnička. Len ich nie je na prvý pohľad vidieť. Vstupné dvere zostali pôvodné, ale sú olepené hrdzavým plechom. Ten nájdeme aj v sprchovom kúte. A teraz prekvapenie: do skrine je zakomponovaná aj toaleta a práčka. Samozrejme, v kúpeľňovej časti.



Garsónka 22M2
minimalic

Garsónka 22M2 

Autor projektu: minimalic, s.r.o.
Lokalita: Trnava
Realizácia: 2014
Úžitková plocha: 22 m2

Sabína Zavarská
Foto: Viera Kisel’ová

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: garsónka malý byt premena bytu vstavaný nábytok
Zdieľať článok
Aké možnosti máte pri konštrukcii krovu? Zateplenie medzi klasickými krokvami nestačí!Urob si sám

Aké možnosti máte pri konštrukcii krovu? Zateplenie medzi klasickými krokvami nestačí!

Martin Čurda odporúča: Toto je vhodný čas na prerezanie a hnojenie trávnikaZáhrada

Martin Čurda odporúča: Toto je vhodný čas na prerezanie a hnojenie trávnika

Nepodceňujte bazalku! Voňavú bylinku využijete v kuchyni, ako repelent na terase aj na podporu trávenia a laktácieZáhrada

Nepodceňujte bazalku! Voňavú bylinku využijete v kuchyni, ako repelent na terase aj na podporu trávenia a laktácie

Budleja: Raj pre motýle alebo nebezpečná invázna rastlina?Záhrada

Budleja: Raj pre motýle alebo nebezpečná invázna rastlina?

Diskusia