Pozemok plný komplikácií? Aj takto elegantne si s ním možno poradiť

28. 02. 2020
Zdieľať

Viacerí architekti už dokázali, že keď osadia väčší rodinný dom do svahu, dosiahnu efekt minimálneho zabratia priestoru. Je to spôsob, ako sa dá aj rozlohovo väčšia stavba postaviť tak, aby nerušila okolité prírodné prostredie a pôsobila čo najprirodzenejšie.

Jedným z takých rodinných domov je novostavba v Zionsville, v Indiane. Je dielom ateliéru HAUS – Architecture For Modern Lifestyles.

Architektúru Spojených štátov len zriedkavo zverejňujeme na našich stránkach, ale tento dom je stavbou, ktorú si vieme predstaviť aj na Slovensku. Navyše, obsahuje niekoľko zaujímavých riešení, ktorými sa možno inšpirovať. 

Copperwood House, ako architekti dom nazývajú, je výsledkom snahy štvorčlennej rodiny o energeticky úsporné, nenápadné, ale pritom moderné obydlie. Našli si pozemok v prostredí nedotknutej prírody, v okolí lesov i poľnohospodárskej pôdy.



Copperwood House
HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Pozemok plný komplikácií

Časť pozemku pretína už nepoužívaný plynovod, časť tvoria mokrade. Tým sa možnosti architektov zúžili. Od začiatku chceli navrhnúť úsporný dom, ktorý bude využívať slnečnú energiu, s východno-západnou orientáciou. Aj v tomto však narážali na rôzne problémy. 

Výsledkom je čiastočne do svahu zakomponovaný dom, ktorý z niektorých pohľadov vyzerá len ako jednopodlažný. Súčasťou stavby je aj priestor na parkovanie prívesu, keďže majitelia sú cestovatelia.



Copperwood House
HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Otvorený interiér, svetlo aj v suteréne

Architekti tvrdia, že nebol problém dostať prirodzené svetlo do obytných priestorov a spálni na hlavnom podlaží, horšie to bolo s úrovňou nižšie. Svetlo do interiéru suterénu vniesli prostredníctvom severnej orientácie záhrady, svetlíkov a vytvorením vstupného mostu.

Interiér je riešený v zmysle otvorenej koncepcie, doplnený detailmi prepájajúcimi vnútorné a vonkajšie prírodné prostredie. Nižšie podlažie má zaujímavé architektonické schodisko. Jeho súčasťou je priestor na stolný tenis. Majiteľ je reprezentantom v tomto športe. 



Copperwood House
HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Energetická úspornosť a zelené strechy

Fasáda spálne a garáže je obložená tepelne upraveným drevom, ktoré postupne zmení farbu na sivú. Obytné priestory a kuchyňa majú fasádu obloženú doskami z bieleho cementu, ktoré odkrývajú upevňovacie prvky. 

Ploché strechy pokrývajú biele TPO fólie (sú základom zelenej strechy), hlavnú strechu vlnitý kov. Predný vchod číry pokrýva vlnitý akryl. Podlahy sú z korku

Keďže k domu nevedie žiadna cesta, prístup vyriešili štrkovou cestičkou na mieste niekdajšej železničnej trate. Okrem pasívneho využitia slnečnej energie má dom aj solárne panely. 



Copperwood House
HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Copperwood House

Architektonický ateliér: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles
Hlavní architekti: Christopher Short, Derek Mills
Spolupráca: Construction Manager (WERK | Building Modern 
Lokalita: Zionsville, Indiana, Spojené štáty americké
Rozloha: 390 m2
Realizácia: 2016

Sabína Zavarská
Zdroja a foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia