Drevostavba roka 2019

Súťaž Drevostavba roka 2019 odštartovala! Hlasujte a vyhrajte krásne ceny

04. 03. 2020
Zdieľať

Zapojte sa už po deviatykrát do hlasovania súťaže o Drevostavbu roka, do ktorej nominovali členské spoločnosti ZSD SR svoje realizácie za rok 2019. Každý, kto sa zapojí do internetového hlasovania, bude zaradený do žrebovania o hodnotné ceny.

Pokračujeme v začatej tradícii, s nominovanými stavbami sa môžete zoznámiť nielen na webových stránkach www.drevostavby-zsdsr.sk a www.mojdom.sk. Súťaž bude – tak ako v predchádzajúcich rokoch – odborná i laická. Ak nájdete svojho favorita, môžete mu odovzdať hlas nielen na internete, ale aj priamo na výstavách Nábytok a bývanie 2020 v Nitre (10. – 15. 3. 2020) a CONECO RACIOENERGIA 2020 v Bratislave (25. – 28. 3. 2020).

Hlasovanie bude uzavreté po výstave CONECO RACIOENERGIA. Výsledky súťaže nájdete na internete.

Každý, kto zahlasuje, dostáva sa automaticky do súťaže o krásne ceny:


1. cena: LED televízor LG 32LM550B

Ceny do súťaže Drevostavba roka 2019

1. cena: LED televízor LG 32LM550B


2. cena: Kávovar BOSCH TAS1002 HAPPY

Ceny do súťaže Drevostavba roka 2019

2. cena: Kávovar BOSCH TAS1002 HAPPY


3. cena: Ručný mixér  BOSCH MFQ 4070

Ceny do súťaže Drevostavba roka 2019

3. cena: Ručný mixér BOSCH MFQ 4070


4. cena: 1 x ročné predplatné časopisu Môj dom

Ceny do súťaže Drevostavba roka 2019

4. cena: 1 x ročné predplatné časopisu Môj dom


5. cena: 1 x ročné predplatné časopisu Drevársky magazín

Ceny do súťaže Drevostavba roka 2019

5. cena: 1 x ročné predplatné časopisu Drevársky magazín

Zoznam nominovaných drevostavieb

1. Individuálny dom 144, ATRIUM SK s. r. o., Banská Bystrica



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Daniel Marinica – štúdio CREATERRA

Tento exkluzívny moderný dom si vysníval mladý dynamický pár, ktorý ocenil rýchlosť výstavby a individuálny prístup pri realizácii domu na kľúč All Inclusive. Srdce domu tvorí otvorený priestor obývačky, jedálne a kuchyne v jednom funkčnom celku, s výhľadom na záhradu a priamym kontaktom na terasu. Nočnú časť domu tvoria tri izby situované na poschodí domu, prechod medzi nimi je riešený pozdĺžnym schodiskom ako hlavným komunikačným priestorom. Moderný vzhľad skombinovaný s modernými prvkami, dodáva domu elegantný výraz. Kombinácia exkluzívnej tmavej plechovej krytiny a bielej omietky a bielych rámov okien, nezabúdajúc na exteriérové osvetlenie domu, vytvára moderné bývanie, ktoré v čase nestarne.

2. Zrubový dom Aljaška, Drevodom Orava s. r. o., Podbiel



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. Tatiana Magerčáková

Jedná sa o dvojpodlažný rodinný dom strednej veľkosti, s úplne využitým podkrovím. Zo zádveria je prístupná chodba, z chodby sa dostaneme do kúpeľne a WC, do 2 samostatných izieb a dennej časti objektu – obývacej izby s kuchyňou a jedálňou. Schodisko v chodbe vedie do podkrovia, ktoré má veľký podkrovný otvorený priestor a kúpelňu s WC a ďalšiu izbu.

3. Stĺpiková drevostaba – expozičný dom, Drevodom Orava s. r. o., Podbiel



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. Mária Kaššáková

Jedná sa o bungalov, rodinný dom strednej veľkosti v interiéri, s priznaným sklonom strechy. Zo zádveria je prístupná po pravej strane jedna samostatná izba, ďalej sa dostaneme do dennej časti obývacej izby spojenej s kuchyňou, ktorá je vrátane samostatnej špajze s oknom, z obývacej časti sa chodbou prechádza do nočnej časti domu. Po ľavej strane je kúpeľňa s vaňou, WC a sprchovým kútom, z chodby sa dostaneme do druhej samostanej izby a zadnej tretej samostatnej izby so samostanou kúpeľňou so sprchovacím kútom a WC.

4. Rodinný dom Brodno, Drevodom Žilina s. r. o., Žilina



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. Ondrej Jančo, Ing. Maroš Lampel

Riešený objekt je dvojpodlažný. Rodinný dom je zastrešený pultovou strechou so sklonom 7°. Hlavný vstup do rodinného domu je riešený zo západnej strany. Na prvom nadzemnom podlaží sú technické, skladové, hygienické priestory domu a obývacia izba spojená s kuchyňou. Z chodby je prístupné schodisko na druhé nadpozemné podlažie. Na poschodí sa dostaneme z chodby do dvoch izieb, spálne a kúpeľne. Architektonický výraz navrhovaného stavu objektu je jednoduchý, funkčný, prispôsobený architektonickej a urbanistickej koncepcii okolitej zástavby. Umiestnenie rodinného domu je dôsledkom snahy o vytvorenie zastavovacej zóny s maximálnym zohľadnením požiadaviek investora.

5. Dom pod Viničným vrchom, DREVSTAV SLOVAKIA s. r. o., Žarnovica



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Janka JEŠKOVÁ, PhD.

Autor fotografií: Ing. Milan Hutera, PhD.

Jednopodlažný rodinný dom, čiastočne prestrešený jednoduchou sedlovou strechou a čiastočne plochou strechou. Dom je v rozsiahlom pozemku hlbšie situovaný a jeho dominantou sú predovšetkým panoramatické juhovýchodné výhľady na okolitú krásu prírody. Vnútornú dispozíciu tvoria obývacia izba prepojená s jedálňou a kuchyňou, dve spálne a pracovňa, technická miestnosť a kúpeľňa. Geometricky ide o jednoduchý tvar kvádra z časti s vysunutou hmotou priestoru kuchyne. Tento priestor je prekrytý už spomenutou plochou strechou. Zámerom bolo stvárniť vizuálne minimalistický charakter stavby v štandarde kvalitného nízkoenergetického domu.

6. Nadstavba rodinného domu Šurany, HolzHaus s. r. o., Detva



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: dipl. ing. arch. Igor Maťata

Architektonické riešenie: Celková výsledná hmota a architektonická kompozícia vychádza z možností, ktoré poskytovala pôvodná architektúra objektu – jedná sa o nadstavbu trojpodlažného podpivničeného objektu s plochou dvojplášťovou strechou, ktorý pôvodne slúžil pre administratívne účely. Základnou myšlienkou architektonického riešenia je nadstaviť nad pôvodnú jednoduchú trojpodlažnú podpivničenú hmotu jednopodlažnú hmotu s plochou strechou tak, aby korešpondovala s novonavrhovanou architektúrou plánovanej prestavby. Základným tvaroslovným architektonickým prvkom nadstavby je jednopodlažná funkcionalistická hmota s výraznými presklennými otvormi, pergolou a s kombinovaným zábradlím – atikovým a presklenným zábradlím a drevenou terasou. Základným materiálom navrhovaného architektonického riešenia je drevo, oceľ, sklo a zvislo škrabaná omietka zrnitosti 1,5 mm v kombinácii s drevenou fasádou z exotického dreva IPE.

Dispozičné riešenie: Hlavný vstup do objektu sa nachádza na 3NP z východnej strany objektu. Za zádverím na ľavej strane sa po vstupe nachádza WC a TM. Na pravej strane sa nachádza denná časť s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou. Po prechode dennou časťou sa na ľavej strane nachádzajú kúpeľňa, detské izby a spálňa so šatníkom a kúpeľňou. Veľká drevená terasa je prístupná z dennej časti, ostatná časť terasy je prístupná z detských izieb, kúpeľní a spálne rodičov.

7. Rekreačný dom Smrečany, Kontakting krov hrou, s. r. o. ; zhotoviteľ: Kontrakting stavebné montáže, s. r. o., Žilina



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI

Región Liptova je dlhodobo vyhľadávanou top rekreačnou lokalitou. Klient nebol v regióne nováčikom, dlhodobo tu vlastnil starší dom, ktorý už kapacitne nestačil napĺňať požiadavky mladej, rozrastajúcej sa rodiny. S klientom sme začali pracovať až po kúpe pozemku v Smrečanoch. Priznám sa, ak by nás zavolal na konzultáciu pred kúpou pozemku, s najväčšou pravdepodobnosťou by sme mu ho neodporučili.

Dlhá a úzka parcela mala síce priaznivú východno-západnú orientáciu, avšak na južnej strane bol na hranici susedného pozemku z nepochopiteľných dôvodov situovaný rodinný dom s oknami obytných miestností orientovanými na parcelu nášho klienta (stav trvá). Po počiatočnej skepse sme siahli k osvedčenému priestorovému konceptu átriového domu ako jedinému riešeniu, ktoré poskytne obyvateľom domu benefit južného slnka a zároveň odfiltruje sociálnu expozíciu aktivít oboch susediacich domov.

Dom je členený na tri krídla, ktoré sú orientované okolo átria. Východné krídlo tvorí vstupný carport s nadväznosťou na hlavný vchod do domu a sklad športového náradia. Severné krídlo zahŕňa hlavný obytný priestor (s otovreným sedlovým prestrešením), v západnom krídle sú situované spálne s priľahlou exteriérovou terasou.

8. Rodinný dom – Zavar, M-House, s. r. o., Bratislava



Súťaž Drevostavba roka 2019
M-House s.r.o.



Súťaž Drevostavba roka 2019
M-House s.r.o.

Autor projektu: Ing. arch. Erik Makki, MAKKI – architekt, s.r.o. 

Z architektonického hľadiska je navrhovaný objekt členitej kubickej formy. Strechy sú ploché a v rôznych výškach. K objektu RD je pričlenená garáž. Na objekte sú uplatnené moderné princípy pre tvarovanie objemov, umiestňovania otvorov a využívaní materiálov. Dom je postavený ako drevostavba s difúzne otvorenou, certifikovanou skladbou konštrukcie obvodových stien s použitím prírodných drevovláknitých a konopných izolácii. Dispozične je objekt riešený nasledovne. Vstupujeme do chodby, na ktorú je napojený šatník, hygiena. Z chodby ďalej vchádzame do obývacej izby s jedálňou, ktoré sú orientované na juhozápadnú stranu pozemku. Na hlavný obytný priestor je napojená kuchyňa so špajzou. Nočná časť domu je rozdelená na dve časti, kde jedna je tvorená  spojovacou chodbou, na ktorú sú napojené 2 izby s hygienou a technickou miestnosťou a jedna pracovňa, druhá časť nočnej zóny je prístupná z obývacej časti a slúži ako spálňa. Z hlavného obytného priestoru je možné výjsť na terasu.

9. Rodinný dom – Trnava, M-House, s. r. o., Bratislava



Súťaž Drevostavba roka 2019
M-House s.r.o.



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Erik Makki, MAKKI – architekt, s.r.o.

Z architektonického hľadiska je objekt jednoduchej kubickej formy v tvare "L" s dvoma úskokmi na fasáde zo strany ulice.  Objekt je jednopodlažný. Strechy sú rovné s atikami tvarovanými v šikminách tak, aby dynamizovali jednoduchý tvar objektu. Nad vstupom do objektu je vykonzolovaná strešná konštrukcia. Dom je realizovaný ako drevostavba s certifikovanou difúzne otvorenou skladbou konštrukcie obvodových stien s použitím prírodných drevovláknitých a konopných izolácií. Za vstupnými dverami sa nachádza vstupný priestor, z ktorého je vedená prístupová chodba prechádzajúca takmer celým domom, z ktorej sú pristupné jednotlivé časti domu. Zo vstupu je prístupná aj technická miestnosť so samostatným vstupom z exteriéru.

Rodinný dom má jasne definovanú dennú a nočnú časť. Nočná časť sa nachádza v dlhšej časti domu a je tvorená jendou veľkou detskou izbou, ktorá umožňuje neskoršie rozdelenie na dve samostatné izby, spálňou so šatníkom, pracovnňou orientovanou do ulice a kúpeľňou so samostatným WC. Denná časť je prístupná prechodom od vstupu cez spojovaciu chodbu a je tvorená väčšou kuchyňou s jedálenským kútom a špajzou, do dvora je orientovaná obývcia izba. Z obývcej izby a kuchynskej časti je spoločným východom umožnený výstup na terasu orientovanú do dvora.

10. Rodinný dom – Zohor, M-House, s. r. o., Bratislava



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Erik Makki, MAKKI – architekt, s.r.o.

Z architektonického hľadiska sa jedná o jednopodlažný objekt jednoduchej kubickej formy s valbovou strechou. Na objekte sú uplatnené moderné princípy pre tvarovanie objemov, umiestňovanie otvorov a využívanie materiálov. Svojím objemom a charakterom sa objekt vhodne začleňuje do okolitej zástavby. Farebným riešením objekt rešpektuje architektonicko-estetické kritériá, ktoré sú kladené na súdobú architektúru individuálnej výstavby ojektov.

Dom je postavený ako drevostavba s certifikovanou difúzne otvorenou skladbou konštrukcie obvodových stien s použitím prírodných drevovláknitých a konopných izolácií. Vstup do objektu je zo západnej strany do vstupnej chodby. Odtiaľ je vytvorené napojenie na WC a následne sa prechádza do chodby, ktorá spája dennú a nočnú zónu domu. Hlavná obytná miestnosť je tvorená obývačkou, jedálňou a kuchyňou so špajzou. Na južnej strane domu je vytvorené prepojenie s exteriérom a to veľkou prestrešenou terasou. Z chodby je sprístupnená pracovňa, technická miestnosť, kúpeľňa, spálňa so samostanou kúpeľňou a dve izby.

11. Rodinný dom – Novostavba, MIRANO, s. r. o., Oravská Lesná



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. Vladimír Genšiniak

Architektonický návrh rešpektuje regulatívy územného plánu obce Ostra Lúka a podmienky pamiatkového úradu na vzhľad objektu, ktorý je umiestnený v blízkosti historického jadra obce. Rodinný dom je navrhnutý tak, aby zapadol do okolitej zástavby starých vidieckych domov. Atmosféru dotvára veranda okolo domu a delenie okien. Vnútorná dispozícia je navrhnutá tak, aby spĺňala požiadavky investora na jeho denný a nočný režim. 

12. Largo 98 plus, ModerneDomy.sk zastúpenie RD Rýmařov, Lozorno



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: ModerneDomy.sk zastúpenie RD Rýmařov

Najobľúbenejší bungalov z našej produkcie moderných montovaných domov na kľúč oslovil aj mladého muža, žijúceho momentálne v zahraničí. Vybral si nás na základe odporúčaní, ale najmä pre kvalitu materiálov, z ktorých je stavba zhotovená, presnú výrobu v hale, precíznu montáž a garanciu výslednej sumy a termínov. Rozhodujúcim pre neho bola aj minimálna starostlivosť o priebeh stavby a garancia výsledku, potvrdená nielen 50 ročnými skúsenosťami zhotoviteľa, ale aj 30 ročnou zárukou stavby.  

Otvorený obytný priestor domu – obývačka, jedáleň a kuchyňa sú prepojené s veľkými oknami na terasu a výhľadom do záhrady. Nočná časť domu je rozdelená na dva bloky – rodičovský – spálňa so samostanou kúpeľňou a detský/hosťovský s druhou kúpeľňou a šatníkom. 

Nadčasový dizajn domu – tmavá strešná krytina, biela omietka a tmavosivé rámy okien a kamenný obklad, budú ešte doplnené čiernym exteriérovým osvetlením a neskôr elegantným subtílnym prekrytím terasy. Plot a ostatné exteriérové prvky budú rovnako zladené s domom a vytvoria tak jeden harmonický celok, poskytujúci príjemné útočisko a pohodlné bývanie v tejto drevostavbe. 

13. Rodinný dom – novostavba, Montistav s. r. o., Banská Bystrica 



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing.arch. Dušan Hudec, Ing. Martin Hudec, URBAN studio s.r.o.

Ide o dvojpodlažný rodinný dom strednej veľkosti 148,00 m2, s plnohodnotným podkrovím. Zo zádveria sa vchádza do chodby, z chodby sa dostaneme do kupeľne a WC, jedna pracovňa a denná časť objektu – obývacia izba s kuchyňou a jedálňou. Schodisko v chodbe vedie do podkrovia, ktoré má tri izby, kupeľňu, samostatný šatník.

14. Nadstavba rodinného domu vo Vrakuni, Montistav s. r. o., Banská Bystrica 



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Mgr.Art. Martin Maňo

Ide o nadstavbu jestvujúceho rodinného domu. Na prízemí domu v starej časti sa nachádza zádverie a na pravej strane umiestnená pracovňa. Zo zádveria sa vchádza na schodisko, ktoré vedie do podkrovia. Na poschodí sa vchádza do obývacej časti domu. Vedľa kuchyňa spojená s jedálenským kútom. Po prejdení kuchyňou sa ocitneme v kľudovej časti, kde sa nachádza spálňa, detská izba, kúpeľňa a samostatné WC. Súčasťou poschodia je aj veľká prestrešená terasa spojená s jedálňou a spálňou.

15. Rodinný dom s dvomi bytovými jednotkami, RAJ BÝVANIA s. r. o., Levice



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Patrik Marton

Rodinný dom jednopodlažný bez podpivničenia so sedlovou strechou. Rodinný dom má dve samostatné bytové jednotky, ktoré sú identické s odzrkadlením. Prízemie je navrhované na materiálovej báze stĺpikovej sendvičovej konštrukcie. Stropnú časť tvorí väzníkový drevený krov. Strešná krytina je plechová. Dom je zateplený kontaktným zatepľovacím systémom z EPS hrúbky 200 mm.

16. Nadstavba tanečnej školy ViVa, SEDIR Konštrukcie, s. r. o.; zhotoviteľ SEDIR, s. r. o., Nové Zámky



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing.Viera Katonová

Jedná sa o nadstavbu jestvujúceho objektu v Nových Zámkoch. Zmenou objektu formou nadstavby bude prevádzková budova dvojpodlažná. Predmetnou nadstavbou sa rozšíria priestory tanečnej školy, kde na poschodí budú umiestnené dve telocvične a hygienické zázemie cvičencov žien a mužov. Architektonický výraz je zameraný na dosiahnutie maximálneho účinku a požiadavky stavebníka, resp. prevádzkovateľa pre využitie jestvujúcej plochej strechy na účely prevádzkových priestorov. Najvhodnejším riešením pre túto nadstavbu bola voľba drevenej konštrukcie.

17. Rodinný dom Bratislava, Úsporné Drevodomy s. r. o., Krásno nad Kysucou



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: KubisArchitekti s.r.o. / Ing. arch. Daniel Kubiš, Borinka / Ing. arch. Martin Hudec, PhD., Kvetoslavov

Rodinný dom sa nachádza v časti Bratislava na konci slepej ulice, na ktorú nadväzuje les. Pre jeho priamy kontakt s okolitou zeleňou lesa i záhrady pôsobí akoby z nej prirodzene vyrastal. Naturálny charakter exteriéru posilňuje využitie prírodných materiálov dreva a kameňa. Kompletné obloženie fasád a strechy sibírskym smrekovcom vytvára jednoliatu hmotu, ktorá je rozihraná kompozíciou vsadených tmavých otvorov. Exteriérové žalúzie otvory dopĺňajú v súhlasnej farbe, no najmä chránia interiér proti nežiaducemu prehrievaniu. Podlažia domu pozostávajú z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom tieto dva priestory navzájom komunikujú – prepájajú sa v miestach dvoch galérií. Materialita interiéru je príznačná jednoduchosťou a síce kombináciou dreva a bielej omietky. Čierne doplnky ju v tomto smere podčiarkujú a nechávajú vyniknúť priestor.

18. Rodinný dom Devínska Nová Ves, WHC s. r. o., Bratislava



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Erik Makki, MAKKI – architekt, s.r.o.

Dvojpodlažný rodinný dom s rovnými strechami a garážou a omietkovou fasádou doplnenou dreveným obkladom na vybraných miestach. Terasa a vstup sú prestrešené priznanou drevenou konštrukciou s V-čkovými stĺpmi.  Cez oddelené zádverie sa dostávame do chodby, ktorá spája spálňu so samostatnou kúpeľňou, WC pre návštevy a technickú miestnosť. Ďalej sa dostávame do kuchyne, ktorá je prepojená s jedálenskou časťou a obývacou časťou s terasovými dverami. Obloženým schodiskom drevenou podlahou sa dostávame do druhého podlažia, ktoré tvorí chodba  s dvoma izbami a spoločnou kupeľňou s WC. 

19. Rodinný dom Malacky, WHC s. r. o., Bratislava



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: KubišArchitekti s.r.o.

Dom v Malackách je súčasťou zástavby rodinných domov so záhradným priestorom. Objekt rešpektuje tradičný vidiecky charakter v podobe šikmej strechy, a zároveň k nemu pridáva súčasnú čistotu tvarov. Celková jednoduchosť spojenia hmôt je posilnená fasádnou úpravou prevedenou v bielej omietke. Väzbou hmôt si dom v záhrade vytvára intímnejší kút venovaný terase, ktorej súčasťou je vysoký strom. Terasa sa od tohto bodu mení na záhradný trávnik. Dom je jednopodlažný, pričom v časti so šikmou strechou a vyššou svetlou výškou s odhalenými klieštinami je situovaná denná zóna. V nižšej časti s plochou strechou je zóna nočná, ktorá vďaka vysokým francúzskym oknám získava výhľad a prístup do záhrady."

20. AnuAzu, ZELENÁ STAVBA, s. r. o., Košice



Drevostavba roka 2019



Drevostavba roka 2019

Autor projektu: Ing. arch. Peter Jurkovič

Jednopodlažný bungalov vychádza z centrálneho priestoru – jurty – s priemerom 5,6 m. Tento priestor prekrýva drevená strecha s odhalenou konšturkciou a centrálnym okrúhlym svetlíkom. Zo severnej strany sa na dennú miestnosť napája spálňa a kupeľňa. Z južnej strany sa nachádza vstupná časť, ktorá po stranách ukrýva kuchyňu a spací kút pre dve osoby. Tieto sekundárne funkcie obaľujú a "chránia" centrálny priestor a transformujú kruový pôdorys do obdĺžnika. Pred vstupom sa nachádza terasa o rozlohe 15 m2, orientovaná smerom k jazeru.

Hlasovanie bolo ukončené, výsledky zverejníme čoskoro na našom webe. Ďakujeme za všetky hlasy.

Kategória: Súťaže
Tagy: drevené konštrukcie drevostavba drevostavba roka
Zdieľať článok

Diskusia