Ako pripraviť vonkajší bazén na sezónu?

26. 03. 2020
Zdieľať

Pokiaľ ste si bazén po skončení letnej sezóny precízne upratali a zabezpečili ochranným krytom, bude jeho opätovná príprava na novú sezónu hračka. Nezabudnite však dodržať zopár základných pravidiel.

Odzimovanie bazéna sa robí v čase, keď nočné teploty prestanú klesať pod nulu. Zvyčajne to býva na prelome apríla a mája. Skontrolujte teplotu vody, mala by mať minimálne 10 °C. Práve táto teplota je hraničná a začínajú sa pri nej v bazénovej vode vyskytovať riasy a baktérie, pre ktoré je potrebné začať údržbu vody. Ak bazén nemáte mimo sezóny chránený fóliou alebo zastrešením, vodu budete musieť na jar úplne vypustiť. V opačnom prípade sa jej vzdať nemusíte.



2597955
isifa/shutterstock

1 ODSTRÁŇTE NEČISTOTY

Sieťkou na hmyz pozbierajte lístie, hmyz a iné nečistoty, ktoré plávajú na hladine. Pokračujte odstránením všetkých nečistôt zo stien a z dna bazéna. Môžete použiť tekutý prostriedok, ktorý sa na zašpinených miestach necháva pôsobiť 10 – 15 min. Rozpustené nečistoty zotrite handričkou alebo hubkou a nakoniec opláchnite vodou. Majitelia robotických vysávačov si môžu pomôcť aj nimi. Ručný vysávač napájaný na filtráciu vám v tomto prípade nepomôže, pretože voda je po zime pod dýzami. Znečistenú vodu potom pomocou ponorného čerpadla buď úplne vypustíte, alebo ju necháte.



2597953
isifa/shutterstock

2 ZAPOJTE FILTRÁCIU A OHREV

Pripojte hadicami pieskovú filtráciu, solárny ohrev alebo tepelné čerpadlo. Ak je piesok vo filtrácii starší ako dva roky, odporúčame ho vymeniť. Dbajte, aby boli všetky spoje dobre utiahnuté. Filtračnú nádobu odvzdušnite horným ventilom a spustite časové spínanie filtrácie. Aby ste filtráciu mohli vyskúšať, je potrebné zavodniť.



2597949
isifa/shutterstock

3 DOPLŇTE VODU

Vodu napustite tak, aby bola nad úrovňou stredu prítokovej príruby tzv. skimmera, a 24 hodín nepretržite filtrujte. Ak sa filter bude zanášať, je potrebné tieto nečistoty vyberať. Vodu nemusíte napúšťať iba z vodovodnej prípojky, môžete tiež požiadať vodárenskú spoločnosť o cisternu. V prípade, že napúšťate bazén vodou zo studne, nezabudnite použiť prípravok, ktorý znižuje jej tvrdosť a zbavuje studňovú vodu prebytočných minerálov (tie pri kontakte s chlórom spôsobia hnedý zákal bazénovej vody). Prípravok pridajte ihneď po napustení bazéna.

Dobrá rada

Ako udržať vodu v bazéne dlho čistú? Ideálne je nechať prejsť celý objem pieskovou filtráciou trikrát počas bežného kúpacieho dňa.



2597951
isifa/shutterstock

4 TVRDOSŤ  A pH VODY

Skontrolujte a stabilizujte tvrdosť vody. Najviac ju ovplyvňuje množstvo rozpusteného vápnika a horčíka. Vodovodná voda býva len zriedka veľmi mäkká, skôr je stredne až veľmi tvrdá. Čím je bazénová voda tvrdšia, tým viac sa usadzuje vodný kameň na stenách a dne bazéna. Tvrdosť vody sa udáva v nemeckých stupňoch a jej hodnota by mala byť pod 18°N. Použitím bazénového testera zistite, či voda nie je príliš kyslá alebo, naopak, zásaditá. Optimálna hodnota pH musí byť na úrovni 7,0 – 7,4. Príliš nízka hodnota spôsobuje podráždenie očí, príliš vysoká zas znižuje účinnosť aplikovaného chlóru a vznikajú sedimenty. Na dodatočnú úpravu vody a jej pH sú na trhu špecializované prípravky, vyberte si vhodný typ podľa toho, či máte vodu príliš kyslú alebo zásaditú.

dobrá rada

Hodnota pH ovplyvňuje účinnosť a spotrebu všetkých prípravkov na úpravu vody, funkciu zariadenia a životnosť bazéna.



2597957
isifa/shutterstock

5 DEZINFIKUJTE VODU

Pri prvom napustení bazéna ošetrite vodu šokovo pomocou chlóru. Dôjde k radikálnemu zvýšeniu obsahu chlóru vo vode (prípravok rieši aj náhle znečistenie vody napríklad po búrke). Následne skontrolujte, či je chlór v predpísanom intervale 0,3 – 0,5 mg/l. V prípade prebytku chlóru bazén nepoužívajte a počkajte, kým sa obsah chlóru samovoľne nezníži pod hornú hranicu uvedeného intervalu. Na dezinfekciu bazénovej vody môžete okrem chlórových prostriedkov použiť aj iné riešenia. Dezinfekcia pomocou aktívneho kyslíka má podobné účinky ako chlór (prudká oxidácia), ale je bez zápachu a nedráždi sliznice. Šetrnejšia k pokožke i vašim plavkám je aj soľ či ultrafialové žiarenie. Investícia do takejto výbavy je však o poznanie vyššia ako do chémie.

Náš TIP

Pri odzimovaní použite na prvé zachlórovanie bazéna šokový chlórový prípravok so stabilizátorom. Zabránite rýchlemu vyprchaniu chlóru z vody a znížite si spotrebu bazénovej chémie.

BEZCHLÓROVÉ RIEŠENIA

Láka vás dezinfekcia vody bez použitia chlóru? Existuje viacero spôsobov, ako sa dá voda v bazéne ošetriť bez chlórového zápachu či zbytočného podráždenia pokožky a očí. 

BAZÉNOVÁ SOĽ

Bazénová soľ je vhodnou alternatívou dezinfekcie bazéna. Na rozdiel od bežného chlóru neprodukuje nepríjemný zápach a nevysušuje pokožku ani vlasy. Ušetríte na výdavkoch za ošetrenie vody, pretože náklady vynaložené pri tomto spôsobe sanitácie sú nepomerne nižšie ako pri bazénovej chémie. Salinátor rozkladá molekuly bazénovej soli a transformuje ich na aktívny chlór. Počas tohto deja vznikajú aj ozón a kyslík, ktoré majú rovnako priaznivé účinky na čistotu vody.



Salt Relax PRO
Bazénservis

Salt Relax PRO dokáže pracovať s nízkymi koncentráciami soli v bazéne (1,5 – 3 mg/l). Do bazéna ho možno namontovať aj dodatočne. K zariadeniu je možné bez problémov do štandardnej 220 V zásuvky pripojiť aj akýkoľvek iný salinátor, ktorý nemá úpravu pH a meranie koncentrácie chlóru (ORP). Viac na www.bazenservis.sk

ULTRAFIALOVÉ ŽIARENIE

Podobné ultrafialové lúče, ako sa vyskytujú v prírode, produkujú špeciálne kremíkové lampy. UV lampy vydávajú UV-C (ultrafialové) žiarenie s vlnovou dĺžkou 253,7 nm, ktoré má baktericídne účinky (zabíja baktérie). Zbaví vás chlórového zápachu a podráždenia kože a očí, postup je tiež ohľaduplnejší k životnému prostrediu v porovnaní s tradičnými metódami.

Pripravila KATARÍNA PAUKEJE v spolupráci so spoločnosťou BAZÉNSERVIS, s.r.o.

Kategória: Záhradné stavby
Zdieľať článok

Diskusia